Indiana Jones 5: Tvůrci pořád vůbec netuší, o čem film bude

Indiana Jones 5: Tvůrci pořád vůbec netuší, o čem film bude | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Několik let od začátku příprav tvůrci nevědí, co chtějí točit. Film chystá tým scenáristů.

Před časem se Indiana Jones 5 odložil z roku 2020 na rok 2021. Důvodem bylo, že Steven Spielberg s Harrisonem Fordem nebyli spokojení se scénářem, který se začal psát znovu od nuly. To se veřejnost dozvěděla už v červnu a bůh ví, jak dlouho to vědí filmaři. Teď je už říjen a producent Frank Marshall v aktuálním rozhovoru řekl, že doufá, že se mu podaří dát dohromady tým scenáristů (writers room).

Na tom je zajímavé už to, že Marshall zmiňuje „writers room“. Vzápětí svoje slova mírnil a řekl, že vlastně jen okruh lidí, kterým produkce důvěřuje, poslouchá jejich návrhy a shromažďuje informace. Všechno pak vede Jonathan Kasdan, syn Lawrence Kasdana, scenáristy Dobyvatelů ztracené archy. Uvidíme tedy, jak moc příští Indy nakonec bude skupinovým výtvorem.

Klasický writers room je koncept pocházející z televize, kdy se na psaní seriálu podílí celý tým scenáristů, kteří se vzájemně stimulují, společně dávají dohromady celkové směřování a samostatní jednotlivci jsou zodpovědní jen za detaily, jako jsou konkrétní dialogy pro danou epizodu apod.

Ve filmech byl v posledních letech writers room spojován s Transformery nebo světem monster společnosti Universal – tedy neúspěšnými projekty. Do budoucna podobně sice vznikají také Sherlock Holmes 3, Avatar 2-5 nebo Godzilla 2, ale tam výsledky teprve uvidíme. Na jednu stranu můžete u podobného přístupu připustit, že víc hlav víc ví a u filmu je hlavní výsledek, cesta k němu už méně. Na stranu druhou zakládání podobných týmů přispívá k myšlence, že jsou filmy pro Hollywood jen produkty, bez jasné tvůrčí vize jednotlivých osobností.

Důležitější na tom celém je ale možná spíš to, že Marshall „doufá“, že se mu podaří poskládat writers room, a že podle jeho vyjádření spousta lidí přichází se spoustou návrhů. To znamená dvě věci: Na scénáři se zřejmě stále ještě regulérně nepracuje. Několik měsíců poté, co se začalo od začátku. Film byl už několikrát odložený, tak abys se to nestalo znovu...

A jestli různí scenáristé přiházejí s návrhy, tak produkce zřejmě vůbec nemá představu, o čem by měl příští Indy být. Film má vybrané datum premiéry, takže to není příliš potěšující zpráva – podobně jako v případě Království křišťálové lebky se prostě dojí slavná značka, aniž tvůrci měli nějaký skvělý nápad, bez jehož realizace prostě nemohou žít. A to je škoda.

Zdroj: Coming Soon

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest