Jan Žižka: Film za půl miliardy korun představila tisková konference

Jan Žižka: Film za půl miliardy korun představila tisková konference | Fandíme filmu
Režisér Petr Jákl odhalil další podrobnosti o přípravách, Ben Foster vysvětluje, co jej přilákalo k českému filmu a byli odhaleni další herci.

Dnes proběhla tisková konference u příležitosti začátku natáčení českého historického velkofilmu Jan Žižka. Co nového jsme se dozvěděli? Natáčení začne už v pondělí. Přípravy snímku trvaly celkem 8 let, přičemž scénář prošel asi deseti revizemi. Inspirací pro režiséra a spoluscenáristu Petra Jákla byly historické snímky jako Gladiátor, Statečné srdce nebo Poslední samuraj, nicméně Jákl chtěl zpracovat nějaký český příběh. Na tématu života Jana Žižky před tím, než vstoupil do „velkých dějin“ jej lákalo především to, že mohl zpracovat to, jak se vlastně zrodil muž, kterého dneska zná každý český školáček z hodin dějepisu. Pokud to bylo jen trochu možné, vycházeli tvůrci z historických pramenů, které doplňuje scenáristická fikce.

Během osmi let Jákl postupně sháněl rozpočet filmu, kdy se začínalo asi na 80 milionech, následně částka narostla na 300 milionů a v současnosti se vyšplhala někam k půl miliardě korun českých, což z Jana Žižky dělá jednoznačně nejdražší snímek české kinematografie. Při přepočtu na dolary to při současném kurzu dělá zhruba 23 milionů dolarů, což je přibližně dvojnásobek částky, za jakou HBO točí jednu epizodu Hry o trůny. Filmaři by tedy měli mít dostatek prostředků na to, aby dokázali nabídnout historické látce důstojnou vizuální podobu. Vlastní natáčení začne v pondělí 17. září, přičemž casting filmu probíhá poslední čtyři roky, prošlo jím na 4000 osob a nakonec si jich ve filmu zahraje zhruba 200, 250.

Přímo na tiskové konferenci byl k dispozici představitel hlavní role Ben Foster, kterému se líbil scénář, který dokáže být zároveň široce srozumitelný a zároveň je velice specifický. Líbil se mu příběh o muži, který dokázal být inspirací pro svoje okolí a také si sedl s režisérem Petrem Jáklem. Foster si pochvaluje kaskadérský tým filmu, sám prošel šermířským a jezdeckým tréninkem a musí se kvůli natáčení udržovat v dobré fyzické kondici.

Do hlavní ženské role Kateřiny, mladé šlechtičny, která výrazně změní Žižkův pohled na svět, byla obsazena Sophie Lowe, australská herečka, kterou Jákl přesvědčil teprve před týdnem, když na ni udělal dobrý dojem během konverzace přes Skype. Herečku můžete znát se seriálů The Returned, Romper Stomper nebo Once Upon a Time in Wonderland. Dále byl obsazen německý herec Til Schweiger, který zažertoval, že chtěl původně Benovu roli, ale následně uvedl na pravou míru, že měl zájem o jednu z menších úloh, ale nakonec jej Petr Jákl přesvědčil, aby si zahrál důležitou figuru Rožmberka. Tila Schweigera můžete znát z Atomic Blonde, Hanebných parchantů, Vikingů, Krále Artuše nebo Lary Croft.

William Moseley, který u nás už před lety točil Letopisy Narnie, se představí jako Žižkův bratr. U českých herců bylo potvrzeno, že si ve snímku opravdu zahraje Ondřej Vetchý, o dříve uváděných jménech Karel Roden, Hynek Čermák a Michal Dlouhý tentokrát zmínka nepadla. Místo toho bylo odhaleno, že si ve filmu zahrají Jan Budař a Marek Vašut. Budař dostal blíže nespecifikovanou roli „Matthewa“ a Vašut hraje komorníka krále Václava, přičemž prozradil, že o roli jakožto aktivní jezdec a šermíř vyloženě usiloval. Oznámení dalších hereckých jmen je na cestě.

Připomínáme, že jednu z klíčových rolí dostal Michael Caine. Na scénáři se podíleli Michal Petruš, Marek Dobeš či Petr Bok. Historickým poradcem byl Jaroslav Čechura, jako autoři námětu jsou uvádění Kevin Bernhardt a Petr Jákl starší. Vedle Petra Jákla produkuje Cassian Elwes, jako výkonní producenti jsou uváděni autoři námětu a Martin J. Barab. S premiérou filmu se počítá na rok 2020, v Česku snímek uvede společnost Bioscop. Přikládáme jednu ze synopsí, které se v průběhu času ke snímku objevily a úplně dole můžete sledovat záznam tiskové konference.

Středověký žoldák Jan Žižka a jeho nemilosrdná tlupa byli mezi králi velice dobře známí a dělali pro ně neoficiálně jejich „špinavou“ práci. Podle Jana ale žádný skutek není příliš špatný, pokud jej vykonáváte ve službě pravé ruky boží na Zemi.

Poslední Žižkův úkol je pro samotného českého krále Václava IV., kterému má pomoci k císařské koruně. Když je však unesena Václavova krásná snoubenka Kateřina, která hraje klíčovou roli v jednáních mezi bohatými pány, rozpoutá se hotové peklo. Ve středověké temnotě, mezi nekonečnými boji a proudy krve, které se valí při jejich společném trýznivém útěku, je Kateřine jediným světlým bodem Janova života. Otevře mu oči, takže konečně vidí boj obyčejných lidí za rovnoprávnost, ale také konečně začíná pochybovat o tom, že jsou jeho činy posvěcené Bohem (tak jak dosud věřil) a správné. Příběh nabízí celou řadu bolestivých zvratů a srdceryvný závěr.

Snímek je inspirovaný příběhem zrodu o legendárním Janu Žižkovi z Trocnova, který později ve svém životě odvrátil čtyři křižácké výpravy a nikdy neprohrál v boji, což se podařilo jenom sedmi generálům v historii. A neudělal to pro žádného krále, ale pro Boha, který byl stejný a spravedlivý pro všechny bez rozdílu.

Další zdroje: Bioscop, ČTK

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest