Mel Gibson natočí biblický epos

Mel Gibson natočí biblický epos | Fandíme filmu
Gibson se spojí se scenáristou Základního instinktu, aby společně přinesli starozákonní verzi Statečného srdce.

Ještě na přelomu milénia byl Mel Gibson bůh. Pak ale začal hrát v méně zajímavých i méně úspěšných filmech, zrežíroval kontroverzní Umučení Krista, objevila se obvinění z antisemitismu a rasismu. Pak přišly problémy s pitím i se zákonem či excesy v rámci rodiny a z Gibsona najednou bylo toxické zboží. Nikdo s ním nechtěl spolupracovat, dokonce i o pitomé cameo v Pařbě v Bangkoku kvůli své pověsti přišel. Šanci mu dala akorát kamarádka Jodie Foster, když ho nechala hrát hlavní roli ve svém filmu Bobr. (Mimochodem dost zvláštní snímek, ve kterém si zlomený hrdina po většinu času povídá s maňáskem bobra). Ten dlouho dobu ležel u ledu, než se studiu podařilo vymyslet marketingovou kampaň, při které nenápadně črtalo paralelu mezi nápravou zlomeného hrdiny a nápravou Gibsona. Festivalové publikum a kritici film celkem chválili, komerčně ale snímek i přes nápaditou kampaň nakonec propadl.

Dost možná ale částečně přispěl k Melově rehabilitaci a tak se (bývalá?) hvězda může opět pustit do práce. Pokud pomineme kšeftík pro Gibsonovy kamarády How I Spent My Summer Vacation, tak se Mel do světa velkého filmu herecky vrací přes heist movie Sleight of Hand a režisérsky přes snímek, který je jádrem této novinky.

 

Kdo je Juda Kladivo?

Jde o historické drama studia Warner Bros, které bude pojednávat o Judovi Makabejském. Což je postava deuterokanonické 1. knihy Makabejské (deuterokanonická znamená, velmi zjednodušeně řečeno, nezahrnutá do všech vydání Bible), ale především také reálná historická figura Makabejského povstání z druhého století před naším letopočtem. Juda Makkábí (Kladivo) byl vůdcem židovského povstání proti násilné helenizaci Judeje (oblast kolem Jeruzaléma) seleukovskými uzurpátory, kteří svým poddaným nutili řecké náboženství i společenské uspořádání. Pokud bychom komplikovanou historii dále zjednodušili, dalo by se říci, že film bude v podstatě vyprávět příběh židovského Williama Wallace – židovského Statečného srdce.

Scénář k filmu, s Gibsonovou pomocí, přichystá Joe Eszterhas, který paradoxně proslul především řadou chlípných filmů. Jeho kariéru nakopnul hříšný tanec a pak už přes Základní instinkt pokračoval přes Někdo se dívá až po Showgirls. Bude zajímavé sledovat, jak se „starý prasák“ a „opilý antisemita“ s látkou vypořádají. Někteří cyničtější novináři už spekulují o tom, že z Gibsonovy strany je to pouze kalkul, který ho má ukázat v dobrém světle. K čemuž lze říct jen to, že Melovi do svědomí nevidíme, ale pokud z projektu vznikne dobrý film, tak nám pohnutky k jeho natočení mohou být celkem šumák.

Novinku přinesly servery Deadline a Variety. A pokud máte čas, rozhodně doporučuji prozkoumat Makabejské povstání na Wikipedii. Dozvíte se například pozadí vzniku svátku Chanuka a vůbec jde o zajímavé čtení.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest