Recenze: Konfident

Recenze: Konfident | Fandíme filmu
Jiří Mádl jako špicl komunistické StB.

České kinematografii se obvykle příliš nevěnujeme. Ono také není proč, filmů, které vám nevypálí oči, u nás do roka vznikne sotva tolik, abyste je napočítali na prstech jedné ruky. A kdo ví, možná že Konfidentovi pomohlo, že vznikal v česko-slovensko-polské koprodukci (mimochodem se docela divím, že producenti nesáhli po atraktivnějším názvu Estébák, pod kterým film běžel na Slovensku). Režisér Juraj Nvota příjemně překvapil už se svým posledním celovečerákem, s Muzikou, a ani tentokrát si ostudu nevystřihnul.

Příběh Konfidenta začíná koncem šedesátých let, kdy hrdina Adam (Jiří Mádl) působí na vojně jako spojař. Zjevně si chce především odkroutit to svoje a vrátit se ke svojí mladé přítelkyni a do normálního života. Jenže co čert nechtěl, na svém stanovišti poblíž státní hranice zachytí vysílačkou hovor běženců. Nahlásí ho nadřízeným a v tu chvíli na scénu vstupuje poručík Dravec (Ondřej Vetchý), který nařídí běžence bez milosti zastřelit, i když se vzdává. A nejspíš to nebylo tak úplně podle předpisů, protože si Dravec snaží Adama udržet pod dohledem.

Ten práci u Bezpečnosti odmítne, jenže když to nejde po dobrém, musí to jít po zlém. Adamově přítelkyni Evě (Michaela Majerníková) se nejednou nedaří u zkoušek a ještě přichází o studentský byt. Adam nechce, aby Eva trpěla jeho rozhodnutím, a tak k StB nakonec nastupuje do oddělení odposlechů. Práci před ženou tají, stydí se za ni, a opět se hlavně snaží odkroutit si to svoje, nikomu se neplést pod nohy a občas třeba i sledovaným osobám nepatrně pomoci. Jenže Adam se začíná svých šéfů bát, i když s nimi vlastně táhne za jeden provaz, začíná být znechucený sám sebou a zoufale touží po nějaké únikové cestě.

 

Zápletka slušná, závěr nedopečený

Vždycky je zajímavé, když se filmaři z česko-slovenského prostoru podívají na dobu komunismu malinko jinak, než optikou hořkosladkých komedií, ale je škoda, že se, podobně jako Muziku, podařilo Konfidenta pouze slušně rozehrát, ale v závěru se rozplývá tak trochu do ztracena. Hlavní dějová linie je v podstatně dokumentární záznam událostí (dokonce snad inspirovaných skutečným případem), přičemž si hrdina neprožije žádný výrazný dramatický oblouk. Určitého proaktivního chování se od něj v závěru sice dočkáme, ale pořádné vzepření osudu od Mádla nechtějte. A to jsou ve filmu určité náznaky, že z Adama mohl být v závěru daleko větší frajer, kdyby tvůrci chtěli. Škoda. Pak je ve filmu ještě vedlejší dějová linie skupinky sledovaných intelektuálů (spisovatel, učitel, kněz), kteří mají být jakýmsi morálním jádrem celého filmu, ale jestli byla Mádlova linka v závěru tak trochu zazděná, tak jejich příběh vyloženě nevede nikam.

Co se herců týče, tak ústřední Mádl je naprosto spolehlivý, Michaela Majerníková zrovna tak. Stejně fajn jsou i herci ve vedlejších rolích, jako Arnošt Goldflam (spisovatel), Marek Geišberg (kněz), Martin Geišberg (učitel) nebo Vlado Hajdu v roli fízláckého souseda. O něco slabší je to co se ostatních žen týče – Táňa Pauhofová a Dorota Nvotová jsou ve filmu naprosto nevyužité a je možná malinko škoda, že takhle bezvýznamné role připadly takhle dobrým herečkám. Zdaleka nejslabší je to pak asi na stanici. Vetchý působí v roli nadřízeného dravce dost škrobeně a nepřirozeně, jako by roli hrál na divadle a ne ve filmu a Jan Budař v roli šplhouna, co se sápe po vyšších šaržích, je sice vtipný, ale jeho zástupce Rybárik působí místy spíš jako karikatura odněkud z Černých baronů, než jako seriozní figura z poměrně vážně podávaného dramatu.

 

Verdikt

Konfident není vůbec špatný film. Většina herců je slušná, příběh dokáže zaujmout, dialogy nešustí papírem a to jsem se ani nerozepsal o povedeném vizuálu (kulisy, kostýmy i kamera) a dobře podané atmosféře. Škoda jen, že s postupujícím časem se snímek rozplývá jaksi do ztracena, v závěru nedokáže přinést výrazně uspokojivé uzavření jednotlivých dějových linií a ve výsledku je vám tak celý film jaksi jedno a po chvíli se vykouří z hlavy. Nicméně pokud chcete po dlouhé době vidět česky (a především slovensky) hovořící snímek, který je řemeslně na výši a máte chuť na šmírovací tematiku, tak s Konfidentem určitě neprohloupíte.

Naše hodnocení
7/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest