Strážci Galaxie 3: Herci podpořili Gunna, šance na nápravu žije

Strážci Galaxie 3: Herci podpořili Gunna, šance na nápravu žije | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 5 obrázků
Celý herecký tým Strážců Galaxie stojí za Jamesem Gunnem, stejně jako širší umělecká, novinářská i běžná veřejnost.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Před deseti dny Disney ukončil veškeré pracovní vztahy s režisérem, scenáristou a producentem Jamesem Gunnem. Jak už jsme vás informovali, Gunn byl vyhozený potom, co konzervativní trollové (šiřitelé konspiračních teorií, otevřeně sexistická a rasistická individua) začaly šířit Gunnovy deset let staré tweety.

Je neoddiskutovatelnou skutečností, že Gunn ve zmíněných tweetech dělal naprosto stupidní vtipy na téma pedofílie či znásilnění. Zároveň je ale pravdou, že Gunn se za svůj tehdejší rádoby provokativní smysl pro humor už nejednou omluvil a změnil se. Společnost Disney jej najala s plným vědomím, jaký drsný styl humoru Gunn v minulosti vyznával. Je také zcela zřejmé, že internetoví křiklouni nechtěli upřímně upozornit na něco problematického, ale snažili se cíleně zlikvidovat vlivnou kulturní osobnost s opačným politickým názorem. To ostatně dokazují i stupidní snahy tvrdit, že v Gunnově případě nejde o hloupý smysl pro humor, ale o reálné projevy pedofílie. Gunn se ještě jednou po letech za svoji mladickou hloupost omluvil a připomněl, že od té doby jako osobnost zásadně vyrostl.

I přes to všechno Disney Gunna vyhodil bez mrknutí oka, na pětníku. Z byznys pohledu je to pochopitelné. Disney je firma, odpovědná svým akcionářům. Cílovou skupinou studia jsou rodiny a děti. Jakoukoliv kontroverzi Disney nepotřebuje. Stejně tak nestojí o kritiku konzervativních zákazníků, kteří argumentují, že se musí všem měřit stejným metrem (Nedávno byla za svoje internetové výroky bez pardonu vyhozena konzervativní herečka a producentka Roseanne Barr – nicméně u ní je třeba zdůraznit, že nebyla vyhozena za vtipy, ale za rasistické projevy, ke kterým nedošlo před lety, ale v posledních měsících. Herečka navíc ani po pofidérní „omluvě“ svoje stanoviska nijak nepřehodnotila). Disney určitě nechtěl jakkoliv řešit PR problém, navíc konzervativní šéf Disneyho Bob Iger do budoucna potenciálně zvažuje politickou kariéru a kvůli jednomu zaměstnanci si dost možná nechce jakkoliv komplikovat svou cestu. A co si budeme povídat, většina veřejnosti netuší, kdo filmy točí a píše, takže změna na postu scenáristy a režiséra je pro Disneyho jen málo významná.

Nešťastný je postup Disneyho proto, že stanovuje strašlivý precedent. Vytváří podmínky pro prostředí, kdy jakákoliv veřejně vystupující osobnost neustále musí čekat na to, až se ji někdo pokusí zdiskreditovat nějakou nešťastnou poznámkou z dob dávno minulých. Zároveň svým krokem Disney říká, že omluva, lítost, vývoj názorů, osobní růst, odpuštění a druhá šance nejsou hodnoty, za které by mělo smysl se postavit. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Řada osobností začala promazávat své účty na sociálních médiích. Například Rian Johnson, který podobně jako Gunn na Twitteru často debatuje s nejrůznějšími ultrakonzervativci, raději preventivně smazal obrovskou část své twitterové historie, jen aby pomstychtivým trollům nedal sebemenší šanci. Obecně pak podle hollywoodských filmových reportérů agenti a manažeři svým klientům v posledních dnech vtloukají do hlavy, aby byli na sociálních sítích extrémně opatrní a raději se vyhýbali čemukoliv ožehavému.

Nicméně i v tomhle marasmu svítí jiskřička naděje. Disney se za Gunna sice nepostavil, ale spousta jiných lidí ano. Prakticky všichni filmoví novináři se shodují na tom, že Gunnovy staré vtipy sice byly stupidní, ale Disney jej kvůli nim neměl v žádném případě vyhazovat. Za Gunna se postavili i fanoušci. Petice za jeho opětovné zaměstnání posbírala v tuhle chvíli už 350 tisíc podpisů (k podepsání zde) a ty nadále přibývají. A co je nejdůležitější, za Gunna se postavili jeho herečtí kolegové!

Další kapitola »

Strážci Galaxie

01.08.2014 | USA, Velká Británie
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 6

Strážci Galaxie 3: Herci podpořili Gunna, šance na nápravu žije | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Herci podpořili Gunna, šance na nápravu žije | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Herci podpořili Gunna, šance na nápravu žije | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Herci podpořili Gunna, šance na nápravu žije | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Herci podpořili Gunna, šance na nápravu žije | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Herci podpořili Gunna, šance na nápravu žije | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest