Black Panther boří hranice: Film uvidí i v Saúdské Arábii

Black Panther boří hranice: Film uvidí i v Saúdské Arábii | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 6 obrázků
Saúdskoarabští diváci mohou po 35letém zákazu opět chodit do kina. Jako prvního si na velkém plátně vychutnají Black Panthera.  

Černošský super-hrdina v obleku z vibrania a s tváří Chadwicka Bosemana překonává od své únorové premiéry jeden rekord za druhým. Black Panther se s tržbami přesahujícími 1,27 miliardy amerických dolarů už stihnul prodrat mezi deset nejvýdělečnějších filmů všech dob. 18. dubna si navíc připíše ještě jeden, poměrně kuriózní primát. Dílo režiséra a scenáristy Ryana Cooglera (Creed) se totiž stane prvním snímkem, který bude po mnohaletém embargu veřejně promítán v Saúdské Arábii!

Pro vysvětlení, Saúdská Arábie je i na poměry Blízkého východu velmi teokratická země s přísným autoritářským politickým režimem. Před dlouhými 35 lety (tedy ještě dříve, než se režisér Ryan Coogler narodil) tamní vláda nařídila z náboženských důvodů uzavřít všechny kinosály a zapověděla vlastním občanům sledování zahraničních filmů. Nyní se ovšem poměry v tomto státě pomalu uvolňují a důkazem toho je i zrušení zmiňovaného zákazu, k němuž došlo v prosinci 2017.

Někteří Saúdové mohli již počátkem letošního roku vidět americké animované snímky Emoji ve filmu a Kapitán Bombarďák ve filmu. Ty se nicméně hrály pouze v několika malých a státem financovaných kulturních centrech. Black Panther má být prvním velkým projektem, jenž bude k vidění v komerčních kinech. Premiéra se uskuteční v hlavním městě Rijádu ve zbrusu novém sále a vstupenky si na exkluzivní večer může koupit až 600 diváků. Podle provozovatelů ze společnosti AMC se návštěvníci mohou těšit na „nejhezčí kinosál na světě“, budou v něm kožené sedačky, balkóny a mramorové toalety. Zajímavostí je také skutečnost, že v rijádském kině nebudou oddělené sekce pro muže a ženy, což je v Saúdské Arábii ve veřejném prostoru rovněž unikátní věc.

Do roku 2030 by se v zemi mělo zprovoznit ještě asi 350 dalších sálů v 25 různých městech. Nezbývá než si počkat na zjištění, jakého přijetí se filmový král Wakandy v arabském státě dočká. Zda jeho vstup na nový trh nějakým zásadním způsobem ovlivní Pantherovy už teď vynikající tržby, zůstává nejasné.

Black Panther

29.01.2018 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Drama, Fantasy, Thriller
Info o filmu

Galerie: 7

Black Panther boří hranice: Film uvidí i v Saúdské Arábii | Fandíme filmu Black Panther boří hranice: Film uvidí i v Saúdské Arábii | Fandíme filmu Black Panther boří hranice: Film uvidí i v Saúdské Arábii | Fandíme filmu Black Panther boří hranice: Film uvidí i v Saúdské Arábii | Fandíme filmu Black Panther boří hranice: Film uvidí i v Saúdské Arábii | Fandíme filmu Black Panther boří hranice: Film uvidí i v Saúdské Arábii | Fandíme filmu Black Panther boří hranice: Film uvidí i v Saúdské Arábii | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest