Apple chce být zásadním hráčem na trhu filmů a seriálů

Apple chce být zásadním hráčem na trhu filmů a seriálů | Fandíme filmu
Jak si vedou jednotlivé VOD služby a jak Apple zamíchá pořadím.

Před pár dny jsme vás informovali o dalších podrobnostech kolem plánovaného odprodeje části společnosti 20th Century Fox a strachu tradičních studií z nástupu silných VOD společností. Jednou takovou se chce stát i technologický gigant Apple. Podle analytiků z Loup Ventures v současnosti má jablečná firma z prodeje služeb zhruba 14% svých příjmů a tohle číslo chce rychle zvyšovat. V nejbližších letech by měl růst příjmů z tržeb být dvojnásobně rychlý oproti růstu příjmů z hardware.

Momentálně je zajetá služba Apple Music, nicméně Apple se chce stát zásadním hráčem na poli video obsahu. Nechce přitom licencovat cizí obsah, jako to některé konkurenční VOD služby částečně dělají, ale pouze vytvářet svůj vlastní. K tomu jsou samozřejmě potřeba zásadní investice. Už na letošní rok Apple oznámil miliardovou investici a v roce 2022 by se investice měly vyšplhat do výšky 4,2 miliardy. V současnosti nejvíc investuje Netflix (v příštím roce plánuje utratit 8 miliard), v roce 2022 už by měl na plyn nejvíc šlapat Amazon. Analýza odhaduje, že v té době bude eshopový gigant za video obsah utrácet 8,3 miliardy dolarů, zatímco Netflix se uskromní na 6,8 miliardy.

Co do počtu zákazníků se předpokládá, že by se Apple velice rychle měl stát trojkou na trhu. Nová služba vznikne rebradováním Apple Music, a tak bude mít automaticky nějakých 30 milionů uživatelů (tolik jich podle odhadů služba měla letos v září), zatímco aktuální trojka, Hulu, má podle odhadů Loup Ventures zhruba 12-15 milionů uživatelů. Netflix má v tuhle chvíli celosvětově 109 milionů uživatelů. Služba Amazon Prime, pod kterou spadá Amazon Video, měla letos v dubnu 80 milionů uživatelů.

Jako programové ředitele si Apple najal Zacka Van Amburga a Jamieho Erlichta, které přetáhl ze společnosti Sony. V úvodní fázi chce Apple zpřístupnit svoje pořady všem, proto přijímá pouze projekty, které neobsahují násilí nebo nahotu a zaujmou co nejširší publikum. Prozatím byly v rámci nové strategie připraveny pořady Planet of Apps a Carpool Karaoke. Prvním hraným seriálem je zatím neuvedená show od Dr. Dre, dále se chystá Spielbergova antologie Amazing Stories a seriál s Reese Witherspoon a Jennifer Aniston z prostředí ranních televizních show. Zatím jsou ohlášeny pouze seriály, nicméně od začátku se mluví o tom, že Apple chce produkovat i filmy, tak uvidíme co ve své nabídce do budoucna přinese. Celkově pak budeme zvědaví, jak další silný hráč pohne celkovou situací na trhu.

Zdroje: Bloomberg, Fortune, Wiki, Deadline I, II, Variety, I, II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest