Kino filmy bychom mohli sledovat doma už příští rok

Kino filmy bychom mohli sledovat doma už příští rok | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Dlouho plánovaná služba na přehrávání aktuálních kino premiér v domácích podmínkách nabírá konkrétnější obrysy.

Už delší dobu sledujeme, jak se Hollywood snaží poměrně zásadně změnit model distribuce. Cestou k dalším penězům má být služba, která by nabídla za prémiový poplatek domácnostem filmy, které momentálně běží v kinech. Nejen nějaké nenápadné nezávisláky, u kterých už podobný model funguje, ale i větší projekty. Idea je taková, že část diváků nechce nebo nemůže opustit svůj obývák a touhle cestou by se mělo podařit část z nich zkasírovat.

Podle aktuálních informací Hollywood Reporteru v tuhle chvíli na konceptu Premium VOD (premium video-on-demand – prémiové video na vyžádání, čili prémiové online „videopůjčovny“) pracují společně firmy Apple, Amazon a Comcast (majitel studia Universal). Společnosti vyvíjí technické řešení, které by službu do domácností dostalo, zároveň s protipirátskými opatřeními, která mají filmy ochránit před únikem na internet. Součástí systému by měli být poskytovatelé kabelových televizí či digitální půjčovny, aby se služba dostala k co nejširšímu počtu potenciálních zájemců.

Momentálně probíhá jednání s jednotlivými studii a provozovateli kin o přesném nastavení celého modelu. Dříve se mluvilo o tom, že by přehrání filmu stálo 50 dolarů a dostupné by novinky byly 17 dní od premiéry v kinech. Aktuální návrh je, aby zápůjčka stála 30 dolarů (necelých 700 korun) a premiéry šly na PVOD 30-45 dní po premiéře v kinech. Snížení navrhované ceny má sloužit hlavně k zatraktivnění služby, prodloužení období exkluzivního promítání filmu v kinech zase má přimět ke spolupráci provozovatele multiplexů.

Kinaři se totiž samozřejmě bojí, že přijdou o příjmy a vyhrožují, že budou bojkotovat uvádění všech filmů, které na PVOD budou. Bylo by tedy ideální se s provozovateli nějak domluvit na nějakém oboustranně snesitelném kompromisu, aby k podobným obstrukcím nedošlo. Pro kina je v tuhle chvíli důležité především to, aby se zároveň nijak nezkracovala doba, za kterou jsou premiéry z kin uvedeny na klasické VOD a DVD/Blu-ray (momentálně jsou to tři měsíce), aby se nijak nezkracovalo exkluzivní okno, ve kterém nebudou mít filmy v nabídce ani PVOD služby, a především aby se připravila nějaká dlouhodobá dohoda, ve které se hollywoodská studia zavážou, že se nic nebude měnit minimálně pět, deset let.

Není přitom úplně zřejmé, která strana v jednáních vlastně tahá za kratší kus provázku. Kina mohou hrozit bojkotem filmů, na druhou stranu jsou podle insiderů studia rozhodnutá protlačit nový distribuční model za každou cenu. Pokud by s PVOD pracovala většina studií, tak jen těžko budou kina bojkotovat všechny jejich filmy. Proto podle dostupných informací služba má šanci na život za předpokladu, že se na ní budou chtít podílet minimálně tři filmová studia, aby služba měla na trhu většinu nebo přinejmenším opravdu zásadní roli. V tuhle chvíli je jisté pouze to, že Disney o PVOD momentálně nemá zájem, což je k jeho miliardovým tržbám z kin pochopitelné.

Pokud by všechny domluvy dopadly podle předpokladů, tak by služba mohla být spuštěna už někdy v prvních dvou měsících roku 2018. Zatím nemáme žádné zprávy o tom, zda a jak se bude služba šířit také mimo USA, nicméně ruku na srdce, pirátství studia prostě nezabrání, to je holá utopie. Takže jakmile služba začne fungovat, budou novinky z kin v tu ránu online a filmový trh to s určitostí nadále poznamená. Jaký celkový vliv PVOD služby nakonec bude mít, na to si ještě musíme počkat.

Zdroj: THR

Galerie: 7

Kino filmy bychom mohli sledovat doma už příští rok | Fandíme filmu Kino filmy bychom mohli sledovat doma už příští rok | Fandíme filmu Kino filmy bychom mohli sledovat doma už příští rok | Fandíme filmu Kino filmy bychom mohli sledovat doma už příští rok | Fandíme filmu Kino filmy bychom mohli sledovat doma už příští rok | Fandíme filmu Kino filmy bychom mohli sledovat doma už příští rok | Fandíme filmu Kino filmy bychom mohli sledovat doma už příští rok | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest