Disney zvažuje koupi Foxu: X-Meni by mohli zpět k Marvelu

Disney zvažuje koupi Foxu: X-Meni by mohli zpět k Marvelu | Fandíme filmu
Marvel/Fox
Zobrazit další 1 obrázek
Všechny postavy od Marvelu by se mohly konečně potkat na plátně, ale také by nás mohl čekat podstatně chudší a nudnější filmový svět.

V Hollywoodu je oheň na střeše. Podle zdrojů CNBC a Wall Street Journalu Disney jedná už nějakou dobu s Foxem o tom, že by odkoupil jeho značnou část. Fox nevěří, že je dostatečně velký na to, aby ve světle současných změn (přechod na VOD, vliv sociálních médií atd.) dokázal být dlouhodobě konkurenceschopný na všech frontách svého podnikání. Proto se chce do budoucna koncentrovat na sport a zpravodajství a zbytek filmového, seriálového a televizního byznysu by odprodal svému tradičnímu rivalovi. To vše tedy za předpokladu, že jednání dopadnou a vše schválí antimonopolní úřad. Co by podobné sloučení znamenalo pro fanoušky pohyblivých obrázků, není tak docela zřejmé.

Podle zámořských reportérů by úřady nepovolily Disneymu koupit televizní stanici Fox (protože vlastní už stanici ABC). Jen těžko odhadovat, jaká by pak následně byla na Foxu programová nabídka (v tuhle chvíli běží na stanici řada oblíbených seriálů, jako Simpsonovi, Gotham, pořady Gordona Ramsayho, 24, Akta X ad.). Disney by nicméně dostal stanice jako FX (American Horror Story, Legion, Fargo, The Americans) nebo National Geographic, stejně jako podíl v mezinárodní kabelové stanici Sky, potažmo obecně lepší zastoupení na některých mezinárodních trzích.

Pojďme k filmovému byznysu. Není jasné, zda by dál fungovala značka 20th Century Fox, která by se pouze zodpovídala jinému majiteli (podobně, jako mají poměrně značnou autonomii na Disneym například Marvel nebo Lucasfilm). Disney by mohl 20th Century Fox také zcela absorbovat a v takovém případě je otázkou, zda by to negativně neovlivnilo rozmanitost trhu. Disney se zaměřuje téměř výhradně na velkofilmy, ságy a filmy pro celou rodinu. Fox má v nabídce i filmy pro dospělé, popřípadě se pouští do projektů pro náročnější publikum. Jasný by nebyl ani osud produkční odnože Fox Searchlight, která se zaměřuje na vyloženě oscarovou a artovou produkci.

Filmové geeky by však samozřejmě zajímal především osud značek s širokou fanouškovskou základnou. Marvel by teoreticky mohl konečně spojit všechny svoje postavy (krom určitých výjimek v otázce Spider-Mana a Hulka) pod jeden deštník. To na jednu stranu zní lákavě - vidět Avengers s X-Meny na jednom plátně. Na tu druhou by bylo možná škoda přijít o snímky, jako jsou Deadpool nebo Logan, protože takhle ostrou produkci Marvel (Disney) zkrátka nedělá. Ale třeba by Marvel zvážil, které značky nechá běžet, tak jak běží, a které si stáhne zpátky pod svá křídla (u léta nefunkční Fantastické čtyřky po tom fanoušci vysloveně volají). U Star Wars by se fanoušci konečně třeba mohli dočkat vydání původní verze staré trilogie na Blu-ray a jinou marketingovou energii by mohl dostat kupříkladu Avatar, pro kterého už Disney v současnosti dělá zábavní parky.

Jak to všechno nakonec dopadne, je v tuto chvíli ve hvězdách.

Zdroje: CNBC, TWJ

Galerie: 2

Disney zvažuje koupi Foxu: X-Meni by mohli zpět k Marvelu | Fandíme filmu Disney zvažuje koupi Foxu: X-Meni by mohli zpět k Marvelu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest