Superman: Man of Steel - podrobné preview

Superman: Man of Steel - podrobné preview | Fandíme filmu
Koho můžeme čekat v hlavních rolích? Kdy se začne natáčet? Plus spousta dalších informací.

K novému Supermanovi vedla dlouhá cesta. Začala přitom už nedlouho poté, co finančně pohořel Superman se vrací Bryana Singera. Všelijaká byla i jeho kvalita, což ostatně před nedávnem přiznal i sám režisér. Studio Warner Bros. se tak ocitlo v poněkud svízelné situaci. Mělo k dispozici více než klasickou postavu, kolem níž by se dalo bezpochyby vybudovat kvalitní univerzum, která ale zároveň netáhla takovým způsobem, jak by si asi producentni představovali. Další obtíž plynula i z faktu, že studio mělo na uvedení dalšího snímku jen několik let - pokud by zůstalo nadále nečiné, 1. lednem 2013 by jim na Supermana vypršela práva. Takže pokud nechtěli Warneři o značku přijít, musely natáčení uvést za každou cenu do pohybu. Dlouhou dobu přitom zřejmě moc nevěděli, jakým směrem by se projekt měl ubírat. Název se nakonec ustálil na Man of Steel (i když to chvilku vypadalo, že by se měl snímek jmenovat Superman Unleashed), přičemž platilo, že Singer se na režijní sesli nevrátí. Podobný osud nakonec postihl i představitele hlavní role Brandona Routha, a to i přes to, že řadě fanoušků jako Clark Kent neuvěřitelně seděl.

Goyerovo pojetí Supermana

Goyer našel velkou inspiraci v komiksové minisérii Superman: Secret Origin, která popisuje Supermanovi začátky. Naprosto přitom vynechává události z Kryptonu a vypráví příběh čistě z pohledu Clarka Kenta. Ten o svém mimozemském původu nemá sebemenší tušení, a když se poprvé objeví jeho nadlidské schopnosti, zažívá pocity strachu a odcizení. Jeho dospívání je tím silně ovlivněno a nemenší vliv má i pozdější přijetí dvojí identity. Clark totiž za každou cenu touží být obyčejným člověkem, ale zároveň si lidství považuje natolik, že jej denně musí zapřít pod pláštěm osamělého nadčlověka, aby jej mohl ochraňovat. A právě tahle psychologická rozpolcenost je podle Goyera klíčem k Supermanovu polidštění – boří obraz jednorozměrného Mirka Dušína z oceli a dává možnost k výstavbě vrstevnatého psychologického příběhu. 

Tím bychom si tak nějak v kostce shrnuli, kdo na filmu makat nebude a teď směle k tomu, koho nakonec hlavouni od Warnerů ke kormidlu postavili. Režie se zhostí Zack Snyder, scénář a produkci má nastarosti tým který stojí za Batmanem - Man of Steel napsal David S. Goyer, produkci bude mít na starosti sám Christopher Nolan. Volba posledních dvou zmíněných je poměrně logická - Warneři věří, že duo zvládne po zakončení trilogie o netopýřím muži přinést do kin další výdělečnou sérii. Naopak malinko zarazit by mohlo angažování Snydera, jehož posledním vyloženě výdělečným filmem byla 300: Bitva u Thermopyl (Watchmeni i Legenda o sovích strážcích v kinech prodělali a Sucker Punch je vyloženě komerční průšvih). Producenti mu ale zřejmě věří, protože jeho cit pro audiovizuální stránku by mohl náležitě podtrhovat nový, moderní přístup k látce, jaký už nějakou dobu slibuje David S. Goyer. Dějově by se podle vyjádření tvůrčího týmu nemělo jednat o reboot (náš slovníček pojmů), ovšem dosavadní informace o obsazení zatím naznačují spíše opak. Výběr charakterů pro Man of Steel totiž značně kopíruje ten, s jakým přišel Richard Donner ve svém prvním Supermanovi. Kdo se tedy ve filmu objeví?

 

Postavy a herci:

Superman/Clark Kent - Jak již bylo zmíněno, Brandon Routh si svou roli nezopakuje, studio si nakonec do hlavní úlohy po dlouhých diskuzích a spekulacích vybralo Henryho Cavilla. Kromě něj se o roli ucházeli Matthew BomerArmie Hammer (hrál dvojčata Winkelwossovy v The Social Network), Joe ManganielloColin O'Donaghue a také Matthew Goode, s nímž Snyder spolupracoval již na Watchmenech. Volba však nakonec padla na osmadvacetiletého Brita, kterého znáte především ze seriálu Tudorovci. Mimochodem, je docela kuriózní, že Cavilla si kdysi jako Supermana vybral i McG, který měl film režírovat ještě předtím, než se ho ujal Bryan Singer, kterému se více zamlouval Routh.

Lois Lane - Zprvu ani nebylo jisté, zda bude v onom "novém pojetí" zahrnuta Lois Lane a jestli tvůrci raději Supermanovi nezvolí jinou femme fatale. Reportérka Daily Planet se ale nakonec ve filmu objeví. V souvislosti s ní proběhl na internetu seznam hereček, které se o roli ucházely - objevily se na něm např. Malin Akerman či Oliva Wilde, nakonec je ale všechno jinak. Lois Lane si v Man of Steel zahraje Amy Adams, doposud třikrát nominovaná na Oscara (naposledy za roli ve Fighterovi).

Generál Zod - No more Lex Luthor, zařekli se zřejmě u Warnerů. Holohlavého Kevina Spaceyho tak v roli Kal-Elovy nemesis vystřídá Michael Shannon jako Generál Zod. Před Shannonem se nejdříve hodně mluvilo o Viggovi Mortensenovi, nakonec však padla volba na herce, který nedávno vyloženě zaválel v mafiánské televizní sérii Impérium - Mafie v Atlantic City. V jeho prospěch navíc hraje i oscarová nominace (pravda, tři jako Amy Adams zatím nemá :-)) za vedlejší roli v Nouzovém východu.

Supermanovi pozemští rodiče - Tady budeme poměrně struční, Goyer se do scénáře rozhodl zakomponovat Clarkovy pozemské rodiče, zahrají si je přitom Dian Lane a Kevin Costner. Především pro něj je to po opravdu dlouhé době návrat do áčkového projektu, sice ne přímo v hlavní roli, i tak ale Kevina rádi opět uvidíme.

Supermanovi praví rodiče - Kentovi pozemští (adoptivní) rodiče však v Man of Steel nebudou sami, uvidíme totiž i rodinu z Kryptonu. Supermanova biologického otce, Jor-Ela, by si měl podle nejčerstvějších zpráv zahrát Russell Crowe, jeho ženu Laru by poté měla ztvárnit Connie Nielsen (s Crowem se objevila už v Gladiátorovi).

 

Kdy se dočkáme?

Nejvážnějším kandidátem na další, zatím nespecifikovanou, roli je poté Harry Lennix. V nejbližší době se snad o jeho obsazení dozvíme víc. Ná závěr se snad ještě sluší dodat jednu poměrně důležitou věc - Christopher Nolan má sice projekt na starosti jako producent, nedávno však prohlásil, že Snyderovi do práce moc kecat nebude. Své rady údajně hodlá poskytnout především u preprodukčních prací, na place však režisérovi chce nechat spíše volnou ruku. Ostatně není se moc co divit, Nolan má momentálně sám dost práce s natáčením The Dark Knight Rises a jen blázen by po něm chtěl, aby se nějak výrazně podílel na natáčení dvou takhle velkých projektů. Superman: Man of Steel (jak zní i prozatimní český distribuční název) se začne natáčet již příští měsíc, a to konkrétně ve Vancouveru. Premiéra je naplánovaná na prosinec 2012.

P.S. Obrázky v článku nejsou oficiální, v prvním případě se jedná o fan art, v druhém případě pak rovnou o fotomontáž, která vznikla z této fotky (jedná se o výjev se seriálového Smallville).

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest