10 nejočekávanějších komiksovek od Marvelu

10 nejočekávanějších komiksovek od Marvelu | Fandíme filmu
Marvel možná nemá Supermana ani Batmana, ale středně velkých hrdinů má mraky.

Po kvantitativní stránce v subžánru komiksových adaptací v současnosti suverénně vede Marvel. Zatímco konkurenční DC Comics (především ve spolupráci s Warner Bros.) zásobuje filmové diváky svými hrdiny více méně sporadicky (letos pouze Green Lantern, příští rok výjimečně nový Batman i Superman, poté však na delší dobu nic), pánové od Marvelu do toho pěkně šlapou. Naše kina pomalu ale jistě vyklízí Thor, už zítra ovšem řady marveláckých filmových hrdinů rozšíří X-Men: První třída. A pořád to letos nebude všechno, nemluvě o našlapaných letech následujících.

Slovníček pojmů:

sequel – přímé pokračování

prequel – pojednává o událostech, které se staly před začátkem příběhu

restart / reboot – převyprávění příběhu znovu úplně od začátku

spin-off – případ, kdy se ze zaběhnuté série oddělí jedna nebo více postav do samostaného příběhu

Dnes si v chystaných marveláckých projektech uděláme pěkně pořádek a shrneme si všechny informace, které o nich zatím máme. Řeč bude o těch snímcích, o kterých se už nějakou dobu mluví -  možné pokračování Thora (hovořilo se o něm už před premiérou, solidní tržby navíc naznačují, že by jeho vznik neměl být nereálný) či Kapitána Ameriky (Chris Evans podepsal smlouvu hned na několik filmů) záměrně vynecháváme, to je vzdálená budoucnost. Kromě předvídatelných sequelů se možná dočkáme ještě celovečeráků s méně známými superhrdiny (viz. nedávný falešný trailer na Luka Cage s Isiahem Mustafou v hlavní roli), i ty však
pro dnešek zůstanou mimo náš výběr.

  

Kapitán Amerika

Premiéra: 4. 8. 2011

Stav: finální postprodukce

Jména s filmem spojená: Joe Johnston, Chris Evans, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones

Zatím adept na výrazný komerční propadák, a to i přes to, že se v trailerech snaží navodit lehce béčkovou atmosféru druhé světové války. Tvůrci však zatím nevpálili do diváků žádný prvotřídní materiál, který by všechny houfně zvedal ze židle. Zůstává tedy otázkou, jak se Capovi povede i mimo americká kina, kde přeci jen jeho jméno tolik netáhne. Snímek nám představí posledního do party Avengerů (ti se hromadně spojí příští léto), vyhublého vojáka Stevea Rogerse, jemuž je do těla napumpováno speciální sérum, po kterém se stane téměř nepřemožitelným. Do ruky navíc dostane nezničitelný štít, aby mohl nacistům a především ústřednímu záporákovi Red Skullovi (Hugo Weaving)  pořádně nakopat zadek.

 

Ghost Rider: Spirit of Vengeance

Premiéra: 17. 2. 2012 (USA)

Stav: postprodukce

Jména s filmem spojená: Mark Neveldine, Brian Taylor, David S. Goyer, Nicolas Cage

První Ghost Rider stál za starou belu a místo uznání sklidil spíše posměšky, na své (ne)kvality však vydělal až nekřesťanský peníz, tudíž to s ním studio Columbia zkusí znovu... a úplně jinak. Z původního osazenstva zůstal pouze Nicolas Cage, na režisérské sesli vystřídalo Marka Stevena Johnsona duo Mark Neveldine a Brian Taylor, tvůrci zodpovědní za vydařený Crank (ovšem také za slátaninu Gamer). Nebylo by úplně košer vynášet o filmu předčasné soudy, nicméně informace, které k nám zatím tvůrci vypustili, naznačují, že po druhém Cranku stále nevysadily ty podivné drogy, na kterých nejspíš jedou. Režisérská dvojice se totiž nechala slyšet, že chtějí z filmu udělat tak trochu pokračování jedničky, přitom ale kolem Johnnyho Blaze hodlají vystavět zbrusu nový origin (sami film charakterizují jako seboot – tedy něco mezi sequelem a rebootem). Rozpočet by se měl pohybovat okolo pouhých 50 milionů, tvůrci však slibují opravdu velké věci a „ku**vsky epický look“. Tak uvidíme. Johnny Blaze by se tentokrát měl každopádně postavit obávanému Blackoutovi, tedy původně člověku, jehož však Ďábel (zatím není jisté, zda se bude jednat o stejnou postavu, jakou byl v jedničce Mefistofeles) proměnil v polovičního démona.

 

Avengers

Premiéra: 3. 5. 2012

Stav: natáčí se

Jména s filmem spojená: Joss Whedon, Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Jeremy Renner (a velká spousta dalších)

Prozatimní vrchol Marvelu jako začínajího filmového studia, jehož cesta začala Iron Manem. V Avengers se propojí osudy již zmíněného železňáka, Thora, Kapitána Ameriky (ten povstane z ledu, v němž zamrzl někdy v půlce minulého století) a Nicka Furyho. Nově k nim řibudou k nim Hawkeye (v Thorovi měl sice asi jen dvě věty, ale v paměti dokázal utkvět znamenitě) a také Hulk přeobsazený Markem Ruffalem. O téhle postavě se nějakou dobu spekulovalo jako o hlavním padouchovi, v posledních týdnech ale všechno vypadá trošku jinak. Hulk by měl být klasickým klaďasem, zápornou roli by přitom měl plnit Loki (Thorův bratr), který by si podle dosud nepotvrzených spekulací měl vzít na pomoc Red Skullovu armádu z Kapitána Ameriky. Další spekulace poté hovoří i o záporákovi Thanosovi, jenž se dosud ve filmech od Marvelu neobjevil. Avengers každopádně představují nevídanou týmovku se silnými charaktery, které povede na společné bojiště Joss Whedon, režisér filmu Serenity, jinak ale spíše úspěšný televizní tvůrce (Buffy, Firefly, Dům loutek).

 

The Amazing Spider-Man

Premiéra: 5. 7. 2012

Stav: natáčí se

Jména s filmem spojená: Marc Webb, Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans

Od třetího Spideyho už upynuly čtyři roky, a i když to zrpvu vypadalo, že po velkém finančním sukcesu se Sam Raimi upíše i na další díly, nakonec se tak ale nestalo. Studio Sony, vědomo si komerčního potenciálu silné značky, každopádně nezahálelo a rozhodlo se, že pavoučího muže vpustí do kin za každou cenu. Už teď je poměrně jasné, že se jim jejich tah nejspíš vyplatí, neboť najmutím méně známých herců a režiséra mohlo studio značně zkrátit rozpočet filmu. Ve výsledku tak bude Spideyho restart minimálně o polovinu levnější než Raimiho trojka, logicky tedy nemůžeme čekat žádné trikové megalomanství, nicméně samotný směr, jakým se The Amazing Spider-Man ubírá (Mary Jane nahradí Gwen Stacy, konečně se dočkáme Lizarda), v nás vzbuzuje natěšení. Ostatně stejně jako jméno Marca Webba, jenž si dokázal diváky podmanit výbornými 500 dny se Summer. Pokud mu romantika ruku v ruce s dalšími aspekty půjde stejně dobře, dají se od restartu Spider-Mana čekat velké věci.

 

The Wolverine

Premiéra: zatím léto 2012, dá se však očekávat odsun na později

Stav: hledá se (opět) režisér

Jména s filmem spojená: Hugh Jackman, Christopher McQuarrie + 8 možných
režisérů

Wolverinův dva roky starý origin se setkal se značně rozporuplnými ohlasy, nicméně díky komerčnímu úspěchu se Foxové rozhodli, že budou s touto frančízou pokračovat. Scénář z pera Christophera McQuarrie (Obvyklí podezřelí), jenž zasazuje děj do Japonska, je hotový, Hugh Jackman má momentálně asi 100 kilo svalů, ovšem chybí režisér. Původně měl Wolverina točit Darren Aronofsky, nicméně kvůli osobním důvodům se rozhodl z projektu vycouvat a jisté komplikace znamenaly pro štáb i nedávné přírodní pohromy ve východním Japonsku. Na užším seznamu nových kandidátů na režiséra se objevili Jose Padilha, Antoine Fuqua, Mark Romanek, Justin Lin , Gavin O´Connor, James Mangold a Gary Shore. Foxové by měli své rozhodnutí učinit v horizontu několika týdnů, poněvadž mají stále velký zájem na tom, aby se začalo natáčet ještě v létě (a film tak mohl jít do kin příští rok v hlavní sezoně).

 

Iron Man 3

Premiéra: léto 2013

Stav: preprodukce, začíná se psát scénář

Jména s filmem spojená: Shane Black, Robert Downey Jr., Drew Pearce

Marvel má v jednom poměrně jasno – ať už Kapitán Amerika nebo Avengers dopadnou finančně jakkoliv, Iron Man do kina diváky zkrátka přitáhne. Proto s jeho uvedením počítají už na přespříští léto. Mějme však na paměti, že se změní jména hlavních tvůrců. Jona Favreau nahradí Shane Black – fenomenální scenárista (Smrtonosná zbraň, Poslední skaut, Poslední akční hrdina), jenž režijně stojí zatím pouze za povedeným Kiss Kiss Bang Bang (kde se mj. poprvé setkal s Downeym). Při ohlášení jeho jména se už tak nějak automaticky počítalo s tím, že usedne i za psací stroj, scénář třetího Iron Mana však nakonec bude mít na starosti zatím dost neznámý Drew Pearce. Jedním dechem je však třeba dodat, že by měl s Blackem úzce spolupracovat. Práve režisér se mimochodem nechal slyšet, že chce upustit od Favreauova stylu plného robotických obleků a udělátek ala Transformers. Hodlá prý raději Železňáka zasadit do příběhu podobného válečným knihám Toma Clancyho.

 

Daredevil reboot

Premiéra: zatím 2014

Stav: snímek je pouze oznámen

Jména s filmem spojená: David Slade

Foxové se rozhodli dát Daredevilovi po jeho nepovedeném prvním pokusu druhou šanci, přičemž premiéra je předběžně plánována na rok 2014. O snímku toho jinak moc nevíme, vloni se objevila zpráva, že by scénář měl napsat David Scarpa (Poslední pevnost s Refordem), nicméně tato informace se dodnes nepotvrdila. Otazník nyní visí i nad doposud jediným jménem spojeným s filmem, Davidem Sladem. Ten byl nejprve spojován Wolverinem (výše), ovšem na seznamu režisérů adamantinového bijce chybí, tudíž by se mu teoreticky mohla otevřít cesta k Daredevilovi. S jistotou tedy můžeme říct jenom to, že s Benem Affleckem už do hlavní role počítat nemůžeme. Podle svých slov už totiž žádné superhrdiny hrát nechce.

  

Ant-Man

Premiéra: 2014

Stav: preprodukce, scénář je dopsaný

Jména s filmem spojená: Edgar Wright,
Joe Cornish

Tahle komiksovka je s Edgarem Wrightem spojená již několik let, hlavní důvod, proč se její vývoj může zdát tolik pomalý, hledejme ve Scottu Pilgrimovi. Právě tomuto snímku dal Wright před pár roky přednost a Mravenčí muž tak šel na pár let k ledu. Nedávno se dal Wright znovu do práce, když s Joem Cornishem začali pracovat na druhé, propracovanější verzi scénáře, jež navazovala na první nástřel, který Wright připravil ještě před Pilgrimem. Oba tvůrci asi před měsícem oznámili, že jsou s druhou verzí hotoví, tudíž by se práce na snímku mohly konečně posunout dál. A kdo ví, třeba se nám díky tomu přiblíží o nějaký ten měsíc i premiéra (Zatím je plánovaná na rok 2014). Už jen třeba proto, že se těsně po premiéře Thora objevily spekulace, že by se Ant-Man mohl mihnout příští rok v Avengers a dostal by se tak alespoň trochu do diváckého povědomí.

 

Deadpool spin-off

Premiéra: 2014

Stav: preprodukce, píše se scénář

Jména s filmem spojená: Ryan Reynolds, Tim Miller

Deadpool je jeden velký otazník. Ačkoliv studio najalo před několika týdny režiséra (doposud ale pouze trikového specialistu) Tima Millera a současně oznámilo, že práce na scénáři pořád pokračují, zatím není vůbec jisté, zda film vůbec vznikne. Hlavní problém můžeme hledat u Ryana Reynoldse (měl by si roli po účinkování ve Wolverinově originu zopakovat), jenž sice do světa prohlašuje, jak se těší, až si tohoto populárního komiksového žoldáka znovu střihne, je však stále vázán smlouvou u konkurenčního DC Comics (Green Lantern). Pokud tato komiksovka letos uspěje, dá se předpokládat, že Warner Bros. nabídnou Reynoldsovi velmi tučný šek svázaný s Lanternovým pokračováním a on tak bude muset z Deadpoola nejspíš vycouvat. Mnohem chytřejší ohledně Deadpoolova vzniku tedy budeme až za pár týdnů, kdy se Green Lantern pokusí naplnit svůj komerční potenciál.

 

Nick Fury spin-off

Premiéra: 2014

Stav: snímek je pouze oznámen

Jména s filmem spojená: Samuel L. Jackson

Malá perlička na konec, lehce spojená s tím, co jsem letmo zmínil v úvodu článku. Samuel L. Jackson totiž podobně jako Chris Evans podepsal s Marvelem smlouvu hned na několik filmů, není tedy moc velkým překvapením, že se s ním předběžně počítá i pro celovečerák se samotným Nickem Furym. Příběh o začátcích armádního hrdiny z druhé světové války, který se postaral o vznik organizace S.H.I.E.L.D. už se sice jednoho ztvrárnění dočkal, nicméně u celovečeráku z produkce Marvelu můžeme rozhodně očekávat vyšší ambice než u televizního filmu s Davidem Hasselhoffem v hlavní roli. Při pohledu na datum premiéry je nicméně jasné, že nějaký další vývoj okolo projektu můžeme čekat až po skončení natáčení Avengers, kdy se hlavouni ve studiu rozhodnou, jak s prozatím pouze plánovaným snímkem naložit.

 

 

Iron Man 3

03.05.2013 | USA, Čína
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest