Temná věž se konečně začala chystat: Co vše už víme?

Temná věž se konečně začala chystat: Co vše už víme? | Fandíme filmu
Slavný opus Stephena Kinga v posledních týdnech nabírá herce a blíží se k první klapce. Chystá se série filmů a TV seriálů, známe filmaře i první podrobnosti o ději.

Temná věž (The Dark Tower) se na filmové plátna chystá už opravdu dlouho. Opus Stephena Kinga prošel skrz několik studií, pokaždé ale z natáčení opět sešlo. Nakonec projekt (snad už definitivně) zakotvil u Sony, které jej připravuje ve spolupráci s nezávislou produkční společností MRC. Natáčení má začít zhruba za měsíc a už je dokonce stanovené i datum premiéry. První díl potenciální série vstoupí do kin 17.2. 2017.

Dnes už osmidílná série (1982 – 2012) se žánrově pohybuje na rozhraní fantasy, sci-fi, hororu a westernu a odehrává se ve světě, který připomíná divoký západ, ale funguje v něm de facto feudální společnost, objevují se prvky magie, ale také technologické relikty z vyspělé, leč dávno zapomenuté civilizace. Hlavním hrdinou je pistolník Roland Deschain, poslední z artušovského rytířského řádu, který se snaží najít bájnou Temnou věž, která je podle legendy spojnicí všech existujících světů.

Věž může zachránit Rolandův rozpadající se svět, ale zároveň se jí snaží dosáhnout také „muž v černém“, ďábel mnoha jmen a tváří, nestárnoucí černokněžník, který chce skrze věž vládnout zdánlivě nekonečným světům. Rolandovy skutečné pohnutky a motivy při tom všem zůstávají zahaleny tajemstvím. Aby dokázal splnit svůj úkol, musí z našeho světa do toho svého přivést mladého feťáka Eddieho, beznohou Susannah a jedenactiletého chlapce Jakea, kteří mu s jeho misí pomohou.

Dřívější inkarnace projektu počítaly s tím, že Temná věž bude v kinech uvedena jako trilogie, kterou doplní televizní seriál, který bude pojednávat o vynechaných elementech celé rozsáhlé struktury. Jestli je plán stále úplně stejný nevíme, nicméně v tuto chvíli by filmaři měli soustředit veškerou pozornost na úvodní film, a pokud uspěje, v natáčení Temné věže se bude nějakým způsobem pokračovat, přičemž s nějakým seriálem se pořád počítá. 

Film začne první větou knižní série, která zní „Muž v černém prchal přes poušť a pistolník mu byl v patách“. Nicméně film nebude adaptací první knihy. Děj začne in media res, půjde tedy přímo k jádru věci. Značná část filmu se bude odehrávat v našem světě, kde oproti knize budou události přesunuty do přítomnosti. Příběhy o mladším Rolandovi by pak měla zpracovávat potenciální televizní série.

Film režíruje Nikolaj Arcel, který natočil na Oscara nominovanou Královskou aféru, popřípadě švédskou verzi Mužů, kteří nenávidí ženy. Scénář napsali společně s Arcelem Akiva Goldsman, Jeff Pinkner a Anders Thomas Jensen. Goldsman v minulosti spolupracoval s producentem filmu Ronem Howardem a s Pinknerem se poznal při natáčení seriálu Fringe. Společně se podíleli také na přípravě chystaného provázaného světa Transformers. Jensen je zvláštní samorost z Dánska, který napsal dramata jako Bratři nebo Vévodkyně, ale stejně tak šílenosti jako V Číně jedí psi, popřípadě O kuřatech a lidech. Kromě Howarda (který měl Temnou věž původně sám režírovat) produkují Brian Grazer, Erica Hugginsa, Jeff Pinkner a Stephen King, který si pochvaluje celý projekt a jeho obsazení.

To je vskutku nabité. Rolanda si zahraje Idris Elba (Luther, Pacific Rim). King si pistolníka kdysi dávno představoval jako Clinta Eastwooda, ale s postupem let postava vyvíjela a její podstata dávno převážila zevnějšek. Elba v sobě má přesně to, co filmaři od Rolandova představitele potřebují. Ďábelského muže v černém ztvární Matthew McConaughey. V knihách je postava často jen neurčitý stín, přelud, ve filmu by ale spolu s hercem McConaugheyho formátu (Klub poslední naděje, Temný případ) měla nabrat podstatně konkrétnější kontury.

Mladého Jakea si má zahrát Tom Taylor, nepříliš známý seriálový herec. Eddieho by si podle nepotvrzených zvěstí mohl zahrát Aaron Paul, který roli vždycky toužil hrát a podobnou úlohu ztvárnil vynikajícím způsobem v seriálu Breaking Bad. Postava v knize je výrazně mladší než Paul, nicméně děj už tak prochází kvůli filmovému zpracování řadou změn, takže upravit na míru věk jedné postavy, by asi nebyl problém.

O představitelce Susannah zatím nepadla ani zmínka, nicméně Abbey Lee (Šílený Max: Zběsilá cesta) si má zahrát Tiranu. Kolem téhle postavy se však vznáší opar tajemství, protože Lee by měla hrát jednu z hlavních postav a v knihách je Tirana pouze vedlejší charakter v sedmém díle. Nevíme tedy, zda postava ve filmech nabude na důležitosti nebo jde o chybu v komunikaci a ve skutečnosti Abbey hraje nějakou jinou postavu. Postava má být „sexy, nebezpečná, nosit falešnou lidskou kůži a mít studené plazí oči“. Jestli jste znalci knižní předlohy, tak možná tušíte, jestli tenhle popis sedí na Tiranu nebo na někoho úplně jiného.

Natáčení začně v polovině dubna v Jihoafrické republice, takže se jistě brzy dozvíme víc.

Zdroje: EW, Variety, Variety II, The Wrap, Deadline, Blastr

Temná věž

04.08.2017 | USA, Jihoafrická republika
Akční, Sci-Fi, Fantasy, Horor, Western
Info o filmu
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest