James Cameron chce točit už jenom Avatara

James Cameron chce točit už jenom Avatara | Fandíme filmu
Stane se z Camerona druhý Lucas? Je z něj prodejná holka? Kolik dílů Avatara je vlastně v plánu? A jak to vypadá s přípravami dvojky? AKTUALIZOVÁNO

Aktualizaci najdete na konci článku.

James Cameron se z filmaře mění v byznysmena, který si tu a tam pro radost něco natočí. Což mu rozhodně nelze nijak zazlívat, ale fanouška to malinko zamrzí. Camerona zjevně vždycky zajímalo především prozkoumávání neznámých světů a teď už má dost peněz na to, aby to nemusel dělat jen ve filmu a mohl se na dobrodružné výpravy vydávat i ve skutečnosti (viz jeho ponor na nejhlubší místo planety). Za posledních osmnáct let nám tak přinesl pět dokumentů ze svého bádání a pouze dva celovečerní filmy. I když, dá se použít slovo „pouze“ ve spojitosti se dvěma komerčně nejúspěšnějšími snímky všech dob?

A v podobném duchu Cameron hodlá pokračovat. Na mezinárodním filmovém festivalu v Pekingu uvedl, že v budoucnosti hodlá točit už pouze dokumenty a další díly Avatara! Nebude produkovat cizí filmy, nebude číst nové scénáře, zkrátka nic. Další natáčení dokumentů se dalo očekávat, ale co ta fixace na Avatara? Podle Camerona prý Pandora a její hrdinové poskytuje veškeré prostředky k tomu, aby mohl zábavným způsobem předávat světu poselství, která považuje za důležitá.

Což kritikům prvního Avatara asi víru v další díly nedodá, protože ať už si o filmových kvalitách snímku myslíte cokoliv, ekologické poselství o plundrujícím lidstvu bylo osekané na dřeň, naivně černobílé a tisíckrát řečené. Jakýkoliv dojem mohlo zanechat snad jedině na dětech. Ony vůbec Cameronovy ekologické názory budou asi všeobecně dost naivní, vzhledem k tomu, jak se na pekingském festivale pochvalně vyjádřil o evropských ekologických aktivitách, které se s postupujícím časem ukazují být spíše kontraproduktivními.

Dále Cameron naznačil, že po třetím díle Avatara by klidně mohl přijít čtvrtý, což tak trochu zavání Georgem Lucasem. Na rozdíl od Lucasovy megalomanie je v tomhle případě na vině spíš podnikatelský čuch. Ostatně v Číně Cameron není primárně proto, aby udělal radost návštěvníkům filmového festivalu, nýbrž kvůli obchodním schůzkám. Cameron se totiž domnívá, že spolu s rychle expandujícím čínským trhem a uvolňováním tamních sešněrovaných poměrů můžeme být v několika následujících letech svědky toho, že Čína uzme Spojeným státům pozici největšího filmového odbytiště. A Cameron by samozřejmě chtěl být u toho.

První vlaštovky se objevují už v posledních letech, například Avatar v Číně utržil 182 milionů a Titanic 3D dokonce milionů 105, což je skoro dvojnásobek toho, co trojrozměrná loď snů vyždímala ve Spojených státech! Cameron navíc naznačil, že v Číně dostane z každé prodané vstupenky výrazně větší podíl, než doma v USA. Stále však platí, že zahraniční filmy nevítá země draka zrovna s otevřenou náručí, a tak Cameron otevřeně uvažuje o tom, že by natáčení Avatara 2 přesunul alespoň částečně přímo do Číny a natočil ho v koprodukci. Nedávno sice v Los Angeles jenom kvůli dalším dílům Avatara dokončil výstavbu specializovaného ateliéru, ale pokud by finanční kalkulace seděly, s přesunem do Asie by Cameron neváhal. Připomínáme, že podobná taktika není ničím novým, v poslední době s čínským trhem počítá například také Iron Man 3.

 

Práce na Avatarovi 2 jsou v plném proudu

A jak vlastně přípravy na Avatara 2 probíhají? Natáčení prvního dílu bylo hodně pionýrské a nikdo si nebyl pořádně jistý, jestli se technologie nakonec podaří zkrotit, a tak tentokrát Cameronův tým nic neponechává náhodě a už rok a půl vyvíjí specializovaný software, staví zmiňovaný ateliér v LA a na Novém Zélandu (kde sídlí triková společnost Weta) si připravuje vše potřebné k výrobě digitálních triků. Sám Cameron dělá na scénáři a v dohledné době započnou práce na designu.

V závěru rozhovoru byl Cameron dotázán také na čínskou cenzuru, ke které (na rozdíl od ekologie) přistupuje těžce pragmaticky. Nejprve uvedl, že cenzuře je vlastně vystaven i americký filmař, který se musí omezovat sám, a to kvůli ratingové komisi. A v Číně? Tam je zkrátka situace taková, jaká je, Camerona to příliš nevzrušuje, rozhodně proti místní cenzuře nehodlá nijak brojit a naopak je připravený se přizpůsobit. Takže kytičky ano, svoboda slova a umělecká integrita nikoliv. Z Camerona se zkrátka stal obchodník, kterého víc než natáčení filmů samo zajímá boření miliardových rekordů v pokladnách kin, které mu zafinancuje jeho náročné koníčky. Co dodat závěrem? Pokud budou další díly Avatara přinejmenším stejná zábava, jako ten první, tak ať si dělá a myslí, co chce. Mnozí filmaři mají daleko horší zlozvyky, než obchodní pragmatismus. Zbývá jen doufat, že si to Cameron v budoucnu rozmyslí alespoň s natáčením jiných filmů a udělá vedle dalších Avatarů přinejmenším ještě toho Battle Angela.  

Aktualizováno: Na AICN mají kontakt přímo na Jimův osobní mail, a tak se ho zeptali, jestli je nějaká šance, že jednou natočí alespoň BA. A Cameron odpověděl! Battle Angel pořád zůstává jeho tajnou láskou, ale připraví ho až v hodně vzdálené budoucnosti. Pokud vezmeme v potaz, jakým tempem Cameron momentálně točí, a že má v plánu minimálně dvě, ale možná i tři pokračování Avatara, tak můžeme téměř s jistotou říct, že dřív jak za deset let s Battle Angelem počítat nemůžeme. 

Zdroj: New York Times

Avatar 2

18.12.2020 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest