Box Office: Víkend zapomenutého publika

Box Office: Víkend zapomenutého publika | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
V kinech řádí mimo Vina Diesela cizojazyčné filmy pro specifickou cílovku. Hollywood se může poučit. Strážci galaxie 2 jinak startují mimo USA.

Rychle a zběsile 8. Dlouho jsme se neviděli. Koukám, že už jsi na miliardě celosvětově. Dobrá práce, dobrá práce. Pamatujete na ty časy, kdy se hovořilo o tom, jak pirátství zničí filmový průmysl? Stal se pravý opak a poslední dva roky žijeme v době, kdy se normou stává miliarda celosvětově. Sedmička byla dvacátým filmem, který tuhle metu překonal. Osmička je už třicátým filmem, kterému se to daří. Celých 81 % je ze zahraničí, což je nevídané na jakýkoli Hollywoodský biják i v rámci nedávného warcraftovského kalibru. Ne že by ten miliardu utržil, ale víte jak. Bavit se teď o filmu v rámci Ameriky je opravdu nuda, když film dělá druhé nejlepší číslo v Číně (361 milionů) a čistě mezinárodně jde o desátý nejúspěšnější film, jehož 868 mega ještě zdaleka není konečných. Ten úspěch je tak velký, že film už není jenom nejlepším filmem režírovaným černochem, ale nejlepší film režírovaný "nebělochem", protože James Wan, co jsem se naposledy koukal, běloch rozhodně není. V Americe je film se 192 miliony nejúspěšnějším filmem od černocha a Jordan Peele a jeho Uteč se tak budou muset spokojit alespoň s nějakými oscarovými vyhlídkami, když už ne s kasovním vrcholem. Pro Universal je to jinak pátá miliarda a uvidíme, jestli Já, Padouch 3 bude šestkou. Už se začínáme v těch číslech motat. a pro přesnost, celosvětově je v tuto chvíli utrženo 1,060 miliardy.

Eugenia Derbeze byste mohli v Čechách trochu znát. Otec Aislinn Derbez, která se objevila v Přijde letos Ježíšek?, překvapil Ameriku v roce 2013, když jeho Bez návodu vytřískalo z kin 44 milionů a stalo se jedním z nejúspěšnějších mexických filmů všech dob s globálními 99 miliony. Zklamáním rozhodně není ani How to Be a Latin Lover, které debutuje s 11,6 miliony v tisícovce kin. Znovu distribuují Lionsgate a pětinásobek premiéry to na konci tentokrát asi nebude, i tak se ale dá čekat nějakých 40 mega celkově. Jaktože Derbez ještě nebyl v žádné americké komedii třeba s Kevinem Hartem? Vlastně byl, u Adama Sandlera hrál toho klasického mexického zahradníka, který je v USA ilegálně. Ha ha ha... :-/

Dalším překvapením je Baahubali 2: The Conclusion. Bollywoodské filmy jsou v Americe každý víkend a taky každý další víkend mizí. Tenhle kousek na tom bude asi podobně, narozdíl od konkurenčního importu ale bere rovných 10 milionů, a to jenom ze 400 kin. To je třetí nejlepší tržba cizojazyčného filmu v Americe od deset let starých kousků Jeta Liho (Obávaný bojovník a Hrdina). Asi chcete trochu kontextu, co? Baahubali je epická indická fantasy, jejíž oba díly se natáčely simultánně a dočkaly se samozřejmě slušného kritického i kasovního přijetí. Jednička utržila rovnou stovku globálně (77 mega z Indie, 7 mega z USA) a prý končila cliffhangerem, takže není divu, že se diváci nahrnuli. Čekejte maximálně dvacítku, což je samozřejmě pro tenhle film naprostá paráda.

Teď se konečně dostáváme k jediné americké novince, kterou je The Circle s Emmou Watson a Tomem Hanksem. Film utržil 9,2 miliony a jde o takový ten klasický strašící příběh o 'hrůzách' sociálních sítí od lidí, kteří na nich netráví moc času a netuší, jaké skutečné hrůzy se na nich mohou dít. Recenzenti film docela zadupali do země, takže není divu, že marketing nezabral. Nebude ani žádná šuškanda, protože nový upravený konec většině diváků znechutil návštěvu tak, že filmu sází zlé známky jen co vstanou ze sedaček.

Když jsme u té miliardy, pojďme se mrknout na film, který má v dohledné době nejlepší možnost se k ní přiblížit. Strážci galaxie 2 totiž startují s předstihem na 37 zahraničních trzích a dělá to 101 milionů dolarů. To je o 57 % lepší číslo než měla jednička. A protože každý film MCU je jiný, podmínky se mění a tržby mohou být jakékoli, pojďme si zaspekulovat, jak film může dopadnout. Jde o květnové datum a sequel, takže můžeme Strážce zařadit do škatulky tzv. frontloaded filmů, což znamená, že diváci přijdou hlavně o premiérovém víkendu a výdrž bude nižší. Když je srovnáme s dalšími podobnými filmy (Iron Man 2 a 3, Captain America 2, Thor 2), mělo by to film dostat na 400 milionů ze světa a předpokládaných 400+ milionů z Ameriky. Globální tržby se i s optimistickou cestičkou potkávají na maximálně 900 milionech. Nabízí se tvrzení, že film zdolá miliardu. Možná se neseme na takové pozitivní vlně z předchozího rychlozběsilého odstavce, ale je nutné si uvědomit, že MCU filmy, kterým se to podařilo, měly dvojnásobný zahraniční debut. Až tedy budeme příští víkend konečně startovat naplno, nenabalujte na Strážce příliš velké nároky a nechtě je užít si svůj zasloužený možná až 150milionový americký debut.

Zdroj: Forbes

Rychle a zběsile 8

14.04.2017 | USA, Francie, Kanada, Japonsko
Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
Info o filmu

Galerie: 4

Box Office: Víkend zapomenutého publika | Fandíme filmu Box Office: Víkend zapomenutého publika | Fandíme filmu Box Office: Víkend zapomenutého publika | Fandíme filmu Box Office: Víkend zapomenutého publika | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest