Kráska a zvíře má po světě problémy, protože je příliš gay

Kráska a zvíře má po světě problémy, protože je příliš gay | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Homofobie se občas projevuje v opravdu kuriózní podobě.

Nejmalichernější filmová kontroverze poslední doby? Kráska a zvíře a její kazení mládeže propagováním homosexuality. Film se kvůli gay postavě v Rusku promítá divákům až od 16 let, v Malajsii požadují vystřižení kontroverzní scény a jedno kino v Alabamě se rozhodlo dopředu film vyškrtnout z programu. Co na to říct? Krásně to shrnul Ewan McGregor, který ve filmu hraje Lumierea: „Prostě je gay, vždyť je kur*a rok 2017“. Řada komentátorů na sociálních sítích dále poznamenává, že je zajímavé, že hrdinka smí toužit po dvounohém bizonovi, ale když vedlejší postava hází očkem po mužích, tak je to najednou konec světa.

Z čeho vůbec celá pseudokauza vznikla? (Následují drobné spoilery). Poskok padoucha Gastona LeFou mohl být interpretovaný jako gay už v animované verzi filmu. V hrané verzi je jeho záliba v mužích o chloupek okatější. Nikdy však nedojde na žádný explicitní moment, kdy by LeFou (Josh Gad) nějakému muži vyznal svou touhu nebo jej dokonce políbil. Pouze můžeme vidět, jak občas zálibně kouká po Gastonovi (Luke Evans), hodně si užívá taneční čísla, chová se jemně a v jeden moment při tanci Gastona o trochu víc sevře, načež pronese: „Bylo to příliš“? V samotném závěru filmu je pak velký bál, při kterém se střídají taneční páry a LeFou na chvíli tančí s mužem. Jde tedy o naprosté drobnosti, kterých by si většina diváků snad ani nevšimla, kdyby se na ně neupozorňovalo. Oheň nejspíš rozdmýchal přímo režisér Bill Condon, který LeFoua jako gaye explicitně označil v rozhovoru. Zároveň dodal, že se LeFou teprve hledá a jeho těší, že Josh Gad dodal postavě patřičné nuance.

Jak sami vidíte, z komára se dělá velbloud, ale když jde s dobou už i Disney, tak se snad podobné nářky jednou podaří vymýtit úplně. Úsměvné je, že v Malajsii Disney odmítl problematickou scénu (těch několik zmíněných vteřin tance) vystřihnout. Přitom co si budeme povídat, Malajsie není žádný gigantický trh, kdyby podobná cenzorská žádost přišla z mnohasetmilionové Číny, dost možná by jí bylo vyhověno ;-). A celé to krásně podtrhuje analytická předpověď, podle které má Kráska a zvíře celosvětově během prvního víkendu utržit 215-245 milionů dolarů, což by byl nový březnový rekord.

Zdroje: Deadline, Ewan McGregor, THR I, II, III

Kráska a zvíře

02.03.2017 | USA, Velká Británie
Fantasy, Rodinný, Romantický, Muzikál
Info o filmu

Galerie: 6

Kráska a zvíře má po světě problémy, protože je příliš gay | Fandíme filmu Kráska a zvíře má po světě problémy, protože je příliš gay | Fandíme filmu Kráska a zvíře má po světě problémy, protože je příliš gay | Fandíme filmu Kráska a zvíře má po světě problémy, protože je příliš gay | Fandíme filmu Kráska a zvíře má po světě problémy, protože je příliš gay | Fandíme filmu Kráska a zvíře má po světě problémy, protože je příliš gay | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest