Ceny SAG, PGA a Eddie míchají oscarovým závodem

Ceny SAG, PGA a Eddie míchají oscarovým závodem | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
La La Land je stále favoritem, ale dostává silnou konkurenci.

O víkendu se rozdávaly hned tři ceny jednotlivých filmových cechů. Akademie se sestává z členů jednotlivých cechů, takže ceny jednotlivých asociací bývají poměrně dobrým ukazatelem toho, kdo má velké šance při samotných Oscarech.

V pátek večer se začalo rozdáváním střihačských cen Eddie. 11 z posledních 15 vítězů ceny Eddie vyhrálo také Oscara za střih. Jen opravdu málo filmů v historii vyhrálo na Oscarech hlavní cenu, aniž by bylo na cenu za střih alespoň nominováno a zhruba polovina vítězů hlavní kategorie má také cenu za střih. Komu tedy zvyšují střihači šance tentokrát? Cenu za nejlepší střih v kategorii dramat si odnesli Příchozí, ti však nepatří mezi letošní žhavé kandidáty. Něco podobného se nedá říct o La La Landu, který rozhodně se 14 nominacemi je bez debat čelním běžcem, kterého se všichni snaží dohonit. Právě La La Land vyhrál cenu Eddie v kategorii komedií.

Následovaly ceny PGA Awards, tedy ceny producentů. Právě producenti (nikoliv režiséři nebo scenáristé – pokud nejsou zároveň také producenty) přebírají na Oscarech cenu za nejlepší film roku. Producentská větev má nějakých 500 členů (celá akademie má přes 6000 členů), takže hlasy producentů rozhodně hrají při závěrečném hlasování nemalou roli. A producenti udělili na svých cenách trofej pro nejlepší film roku La La Landu. Zdaleka největší je však herecká větev (přes 1100 členů) a právě při hereckých cenách můžeme pro suverénní La La Land objevit největší konkurenci.

Jak to tedy při hereckých cenách (SAG Awards) dopadlo? V kategorii hereček v hlavní roli udržuje náskok před pelotonem vítězná Emma Stone (La La Land). Dřívější cvrkot kolem Jackie s Natalie Portman zcela utichl a cena pro Isabelle Huppert (Elle) na Zlatých glóbech byla spíš taková pěkná anomálie. Pokud se nestane nic překvapivého, Emma vyhraje Oscara. A naprosto to samé platí pro vítězku v kategorii hereček ve vedlejší roli. Viola Davis (Fences) je favoritkou vlastně od chvíle, kdy byl snímek Fences oznámený a stále se na tom nic nezměnilo. A pozici utužuje také Mahershala Ali (Moonlight) v kategorii herců ve vedlejší roli.

Nejvíc tak překvapila kategorie herců v hlavní roli. Dosud byl favoritem Casey Affleck za roli v Místě u moře. Občas se šuškalo také o Andrew Garfieldovi, který měl možnost zapůsobit hned dvěma výkony – v Mlčení a v Hacksaw Ridge (za který je oficiálně nominovaný). Na SAG nicméně zvítězil Denzel Washington (Fences)! Kdo ví, jestli na hlasující nezapůsobila rostoucí kritika vůči Affleckovi, který je univerzálně chválený za svůj herecký výkon, ale způsob, jakým se (ne)vypořádal se svojí kontroverzní minulostí (mimosoudně vyřešené obvinění ze sexuálního obtěžování), vyvolává rozporuplné reakce. Stejně tak se opět otevřela diskuse o tom, nakolik lze oddělovat osobnost umělce od jeho umění.

Asi nejzásadnější je pro vývoj oscarového závodu cena pro nejlepší herecký ansámbl. Jenom jednou od roku 1981 (od kdy je cena udělována) se stalo, že film nebyl nominován na cenu SAG pro nejlepší ansámbl a následně vyhrál Oscara za nejlepší film. Bylo to v roce 1995, kdy zvítězilo Statečné srdce. Na druhou stranu je pravda, že jen polovina filmů, které vyhrají cenu SAG pro nejlepší ansámbl, následně vyhraje také hlavního Oscara. La La Land na cenu nominovaný nebyl.

To je pochopitelné, protože ve filmu není rozsáhlý herecký ansámbl. Je tam ústřední dvojice a všechny ostatní postavy jsou na periferii a mají minimum prostoru. La La Land tak sice za nenominování vlastně „nemůže“, to ale ještě neznamená, že vítězi ceny nedodá víkendová pocta momentum potřebné k tomu, aby se vzepjal i v oscarovém boji. Dosud se za největšího soupeře snímku La La Land považoval nejspíš Moonlight, ten ale ani bez nepřítomného La La Landu nezvítězil. Cenu si odnesla Skrytá čísla. A to podle Hollywood Reporteru navzdory tomu, že produkce nerozesílala hodnotitelům film na DVD, ale pouze jako odkaz na internetu. Je tedy patrné, že i technicky méně zdatní (starší) hlasující mají snímek jednoduše rádi a našli si k němu cestu.

Mohl by se tak ze spanilé jízdy La La Landu stát napínavý souboj se Skrytými čísly? Oba filmy jsou komerčně úspěšné, takže v tomhle ohledu Akademie jednoho či druhého upřednostňovat nebude. Co by mohlo La La Landu uškodit, je doba, po kterou už je na bitevním poli (už od festivalu v Benátkách). Jakmile je nějaký snímek v pozici favorita takhle dlouho, vždycky je těžší se v ní udržet a objeví se takoví hlasující, kteří jednoduše dají přednost něčemu, co ještě není tak okoukané. Hollywoodští komentátoři navíc začínají přemýšlet o tom, zda by muzikálu nemohla uškodit jeho lehkost, která se dosud udávala jako plus (diváci díky filmu zapomenou na každodenní starosti).

Možná nakonec Akademie bude chtít hlasovat pro film s nějakým politickým poselstvím. Poté co Trumpova administrativa před pár dny zakázala vpouštění občanů z několika zemí na půdu USA, vyvolalo to mezi hollywoodskými osobnostmi silně negativní odezvu, která se promítla i do víkendových předávacích večerů. Nelze tedy vyloučit, že členové Akademie budou chtít hlasováním pro některý ze snímků o segregaci, předsudcích a hledání cesty k inkluzi a toleranci (Moonlight, Skrytá čísla), vyslat světu zprávu o svém postoji.

PS: Pokud jde o animované filmy a dokumenty, tak víkend stvrdil roli favoritů Zootropole a O.J.: Made in America.

Zootropolis: Město zvířat

04.03.2016 | USA
Akční, Komedie, Dobrodružný, Animovaný, Rodinný
Info o filmu

Galerie: 5

Ceny SAG, PGA a Eddie míchají oscarovým závodem | Fandíme filmu Ceny SAG, PGA a Eddie míchají oscarovým závodem | Fandíme filmu Ceny SAG, PGA a Eddie míchají oscarovým závodem | Fandíme filmu Ceny SAG, PGA a Eddie míchají oscarovým závodem | Fandíme filmu Ceny SAG, PGA a Eddie míchají oscarovým závodem | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest