TOP 7 komiksových filmů roku 2016

TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 8 obrázků
Loňský rok byl ve znamení prvního velké zatěžkávací zkoušky DC komiksu, stabilního udržování kurzu u Marvelu a Deadpoola, který zastínil všechny.
  1. 7. Želvy Ninja 2
  2. 5. X-Men: Apocalypse

Skončil nám starý rok, je čas nejrůznějšího bilancování. U nás na webu se největšímu čtenářskému zájmu těší vše, co se točí kolem komiksových filmů, takže se pojďme na tu loňskou úrodu podívat zblízka. Do kin se nakonec dostalo celkem sedm komiksovek. Dvě marvelovky, dva filmy od DC, dva ze světa X-Menů a druhé Želvy Ninja. Už dlouho se vyhlíží chvíle, kdy komiksová bublina splaskne, kdy přijde divácká únava. Letos jsme žádnou takovou tendenci v zásadní míře nepozorovali. Od Batman v Superman se čekaly silnější výsledky, ale také silnější film, finálních 873 milionů tedy ve světle špatných recenzí není až tak marné číslo. První Želvy Ninja byly mizerné, takže nikoho nepřekvapí, že moc lidí nepřišlo na ty druhé a tvrdit, že neuspěli X-Men: Apokalypsa je hodně nepřesné, protože X-Men si v kinech nevedli téměř nikdy lépe. X-Men: Budoucí minulost, to byla naprostá výjimka, které pomohla skutečnost, že se v ní propojilo několik předchozích příběhů a potkalo ohromné množství herců. Apokalypsa je ve skutečnosti druhý komerčně nejúspěšnější X-Men film, když nepočítáme Deadpoola.

O skutečně slabším výsledku tak můžeme mluvit jen v případě Captain America: Občanská válka. Ano, ten film utržil 1,153 miliardy dolarů, je čtvrtou, komerčně nejúspěšnější marvelovkou a nejúspěšnější film roku. Na druhou stranu jde svým způsobem o další Avengers, ve filmu se představil nový Spider-Man a tři předchozí filmy s Iron Manem se mohou pochlubit lepším výsledkem. Nelze vyloučit, že filmu mezinárodně podráží nohy název „Captain America“, ale tady zkrátka ten výsledek asi měl být o něco lepší a lze hovořit o určité únavě materiálu (řadu hrdinů jsme přeci jen viděli v relativně krátké době čtyřikrát nebo i vícekrát). Všichni noví hrdinové (Doctor Strange, Suicide Squad a především Deadpool) však očekávání překonali, a tak hollywoodská studia mohou být v klidu. Diváci o superhrdiny nadále stojí, jen chtějí vidět čas od času nějaké nové.

To by byla úspěšnost v kinech, a teď už se pojďme podívat na to, jak se jednotlivé filmy vydařily.

7. Želvy Ninja 2

První díl byl naprostý omyl, prakticky ve všech ohledech. Dvojka byla o chlup lepší, ale ne o moc. Film se nesl v hravějším duchu, víc se soustředil na želváky a lépe zachycoval jejich bratrskou ztřeštěnou podstatu. Občas se objevila docela slušná scéna a fanoušky může těšit, že se ukázaly další postavy z komiksů. To jsou ale kosmetické změny, které samy o sobě nestačí. Film byl pořád nesmírně hloupý. Dobrých akčních scén bylo méně než těch průměrných. Oblíbené postavy nejde do filmu jen tak nacpat, je potřeba je také nějak zajímavě zpracovat. Obecně toho pak ve druhých Želvách bylo strašně moc a žádný z elementů neměl dostatek času. Vylezlo z toho takové velké, průměrné nic, které zmizí v propadlišti dějin a po tomhle článku už o něm dost možná nebudeme hezkých pár let mluvit, protože série je po tomhle neúspěchu u ledu.

6. Batman v Superman

Dvě největší komiksové ikony v dějinách se poprvé potkaly na filmovém plátně a nebyla to žádná hitparáda. A to je prostě škoda. Zastánci filmu budou vehementně tvrdit, že za všechno může sestříhaná verze, kterou jsme viděli v kinech. Jenže základní problémy ani v režisérském sestřihu Zacka Snydera nikam nezmizely. Pořád celý film stojí a padá na tom, že si dva hrdinové nedokážou na pár sekund promluvit a konfrontovat svá odlišná názorová stanoviska. Místo toho se nechají neuvěřitelným plánem vmanipulovat do nezajímavé bitky, kterou vyřeší Martha, aneb ten nejvýraznější nechtěný vtip, jaký jsme letos v kinech viděli. Superman je nevýrazný, většina akčních scén taktéž a končí to otravným patetickým pohřbem, který nemá naprosto žádnou váhu, protože víme, že se „mrtvá“ postava příště vrátí. To všechno je navíc pohřbené pod nánosy otravných snů a halucinací, které jsou ve filmu buď proto, aby vypadaly cool nebo aby předvídaly budoucnost, která nikdy nemusí přijít. Alespoň ten casting u DC stále funguje, a tak se můžeme držet palce příštím dobrodružstvím Batmana a Wonder Woman. To je ale na jednu z nejočekávanějších komiksovek v dějinách strašně málo.

Další kapitola »

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti

20.03.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 9

TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest