Recenze: Santa je pořád úchyl

Recenze: Santa je pořád úchyl | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Předvánoční sprosťárna se vrací. Ale tentokrát zaujme jen hodně velké odpůrce adventu...

Bad Santa měl kdysi velký potenciál. Šílený Billy Bob Thornton v hlavní roli, populární gilmorka Lauren Graham v nezvykle hanbatých scénách a nekorektní humor všude kolem. Výsledek nebyl kdovíjak přelomový, ale přesto se na film Terryho Zwigoffa nezapomnělo. Po více než deseti letech se téhle nostalgie rozhodli tvůrci využít a obhroublé postavičky oživit. Trailery v posledních měsících každého diváka se všemi smysly docela děsily a samotný film bohužel není jiný. Ale se zlými slovíčky ještě šetřeme.

Opět se tak můžeme pohoršeně šklebit nad Thorntonem a Tonym Coxem v úloze trpaslíka Marcuse K nim se tentokrát přidala i Kathy Bates v roli Thorntonovy matky a po Lauren Graham převzala nezbytnou roli nadržené milfky uhrančivá Christina Hendricks. Zrzavá kráska vede společně se svým manželem, který však nedostane téměř žádný prostor, neobyčejně bohatou charitu. Trio zlodějíčků se v ní nechá zaměstnat a spřádají plány, jak dobročinnou organizaci co nejlépe vykrást. Do toho Thornton chlastá, souloží a hláškuje, to vše pod dotěrným dozorem prosťáčka Thurmana (Brett Kelly). Takže kdovíjaký odklon od jedničky určitě nečekejte.

Hlavním tahákem měl být drsný humor, který v kinech jen tak běžně neuvidíte. Pokud preferujete kvantitu nad kvalitou, rozhodně budete odcházet spokojení – ústřední postavy totiž se sexuálními, rasistickými a všelijak nepřípustnými humory rozhodně nešetří. Bohužel, až na pár výjimek se jedná o ohrané a dost nevtipné frky, jejichž nenápaditost je až fascinující. Tvůrci měli zcela volné pole působnosti s možností navážet se do čehokoli, co je napadne, ale výsledné hlášky jsou víc než co jiného bezzubé. Chvíli je zábavné sledovat Kathy Bates v neobvyklé roli drsné stařenky, ale ani to nevystačí na celou stopáž.

Přitom letos třeba Buchty a klobásy ukázaly, jak se dají ty servítky nebrat. Je trochu smutné, že na bezpohlavnost vtipů jsme si stěžovali už u jedničky, a přesto jde dvojka v totožných šlépějích. A to po třinácti letech od jedničky, takže o narychlo splácaném rychlokvašném pokračování nemůže být řeč. Přestože po Zwigoffovi přebral režijní taktovku zkušenější Mark Waters a proměnil se i scenáristický tým, na výsledku to vůbec není vidět.

Tohle totiž není scenáristicky a dialogově vypiplané pokračování, pilované k dokonalosti během dlouhých let přípravy, nýbrž generické pokračování snímku, jenž sám až na pár zapamatování hodných míst neměl, co nabídnout. Příběhové veletoče se po chvíli omrzí a druhý Santa nepříliš zdatně osciluje mezi drsnou komedií a dětinsky jednoduchým heist-movie. Oba žánry však dost fláká, takže ve výsledku se pousmějete nad pár povedenými vtípky stejně jako posledně, ale nic navíc se nestane.

Verdikt

Ničím nepřekvapující pokračování, které se snaží svézt na nostalgii jedničky, ale samo o sobě nemá ani minimální snahu zaujmout. Přitom námět i herecká sestava vypadají slibně, o to víc tohle mrhání potenciálem bolí. Kdybych neměl tak rád Billyho Boba Thorntona, hodnocení by mohlo být ještě nižší…

Naše hodnocení
4/10
Tento film ještě nebyl čtenáři hodnocen

Santa je pořád úchyl

23.11.2016 | USA
Komedie, Krimi, Drama
Info o filmu

Galerie: 7

Recenze: Santa je pořád úchyl | Fandíme filmu Recenze: Santa je pořád úchyl | Fandíme filmu Recenze: Santa je pořád úchyl | Fandíme filmu Recenze: Santa je pořád úchyl | Fandíme filmu Recenze: Santa je pořád úchyl | Fandíme filmu Recenze: Santa je pořád úchyl | Fandíme filmu Recenze: Santa je pořád úchyl | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest