Box Office: Jason Bourne mezi superhrdiny

Box Office: Jason Bourne mezi superhrdiny | Fandíme filmu
Universal Pictures
Matt Damon a Matky jsou na tahu. Každý z jiných důvodů, ale daří se všem. Hodně se namluvilo i o novém Batmanovi.

Bez nějakých ultimát nebo mýtů přichází Jason Bourne, opět s Mattem Damonem a Paulem Greengrassem. Není kdovíjak jiný, vlastně skoro na chlup stejný jako v roce 2004, což je hlavní výtka recenzentů. To ale nevadí, protože začíná s pohodovými 60 miliony dolary. Mezi všemi superhrdiny je snadné se ztratit, takže Bournea opatrně vyjmeme z téhle konkurence a hned tu máme druhý nejlepší debut hraného filmu tento rok. Ale i tak, pokud se bude hrát stejně jako předchůdci, skončí někde pod 180 miliony, čímž může zdatně konkurovat třeba takovým letošním X-Menům

I v mezinárodně padají nejlepší výsledky série s dosavadními 50 miliony. Není se čemu divit, situace se změnila, v Rusku a Číně si určitě rádi zajdou na film o podvratných špionážních institucích a prohnilých agentech. Trhy jsou dnes větší, mnoho filmů na ně spoléhá. Nebýt Knihy džunglí, kterou holt musíme také brát za hranou, byl by to nejvýdělečnější nekomiksový film roku. 

Hodně divaček se nahrnulo do kin v pátek a zamotaly hlavu kasovním prognostikům. V kinech totiž odstartovala komedie Matky na tahu. V pátek se tak hovořilo o 33 milionech, v sobotu ráno už o 27 milionech a nakonec jsme na 23 milionech. Pohroma to není a jestli film snese nápor Sebevražedného oddílu nebo Buchet a klobás, mohl by úspěšně zakončit léto s nějakými 65 miliony při dvacetimilionovém rozpočtu.

Slušně se daří i Nerve: Hře o život s Davem Francem a Emmou Roberts. Jde o jeden z řady post-Hunger Games filmů studia Lionsgate a kritici se shodnou, že jde o docela zábavnou energickou podívanou. Za víkend má film jen 9 milionů, ale hraje se už od středy, což nasčítalo nějakých 15 mega. 

Nefalšované problémy má Star Trek: Do neznáma, který nejenom, že měl relativně nuznou premiéru v rámci série, potkává ho i drtivý 59% propad v druhém víkendu. Předchozí díly se pohybovaly někde okolo 45 %. Do neznáma se tak jde v druhém týdnu s 24 miliony, aktuálně jsme na 106 z Ameriky a 150 mega bude. Zahraniční trhy jsou ale teď naprosto nepostradatelné, protože film stál 185 milionů a už při oznámení čtyřky se hovořilo o tom, že rozpočet půjde ještě níž. Zatím se mezinárodně utržilo 54 milionů celkově.

Studio Illumination poté míří s 18 miliony pro Tajný život mazlíčků ke své třetí třístovce z Ameriky. Celosvětově jsme na 395 milionech. Lépe než letošní hororová konkurence se drží Zhasni a zemřeš. Má bohužel menší čísla, ve druhém víkendu je to 11 milionů, ale i tak jsme i se zahraniční tržbou na 63 milionech při pětimilionovém vkladu. Doba ledová 5 jinak podle předpokladů spadla o polovinu a končí s 10 miliony. V Americe má film jen 42 mega, ale série vydělává především ve světě a může se tak chlubit už 253 miliony celkově. 

Ani z Krotitelek duchů nebude ta zázračná série, kterou si Sony tak dlouze a únavně přeje. Film padá rychleji než Pixely, nepomáhají mu ani Matky na tahu a totálně to asi zakončí novinky příštího víkendu. S 9,8 miliony ve třetím víkendu je film na 158 milionech celosvětově a v Americe už začal ztrácet kina, takže opravdu to bylo jen mnoho povyku pro nic. 

Z malých filmů stojí za zmínku Equity, zkorumpované drama z Wall Streetu, které staví do popředí bankéřku Annu Gunn (Breaking Bad). Materiály skutečně hovoří o "Vlčici z Wall Street" a kritici jsou stejně nadšení jako u Scorseseho klasiky. Ze čtyř kin padlo 75 000 dolarů, což vypadá nadějně, ale vídáme lepší čísla.

A trochu unikát je Batman: The Killing Joke. Animovaná adaptace povinné komiksové četby Alana Moora a Briana Bollanda je originem Jokera, ale dotýká se také postavy Barbary, dcery komisaře Gordona. Samotný komiks je relativně krátký a právě přidané scény s Barbarou/Batgirl vyvolaly u fanoušků a kritiků pozdvižení, protože nejsou na to, že je rok 2016, kdovíjak povedené. Zpackaný prolog s Batgirl tak alespoň vynahrazuje klasické animované obsazení v čele s Kevinem Conroyem a Markem Hamillem. Film se hrál před vydáním na nosičích pouze v pondělí a úterý a stejně stihl vytřískat 3,8 milionů dolarů. 

Příští víkend další Joker společně se Sebevražedným oddílem. Výraznou hvězdou je nepochybně Will Smith, který si mimo jiné zahrál i v Já, legenda nebo Já, robot, které připomene název další novinky příštího víkendu - Já, kocour. Kevin Spacey se promění v kočku, je to rodinný film, víc vědět nepotřebujete.

Zdroj: Forbes

Jason Bourne

29.07.2016 | USA, Velká Británie, Čína
Akční, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest