Box Office: Do neznáma financování

Box Office: Do neznáma financování | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Star Trek začíná oukej, Doba ledová zamrzla a taky se Zhaslo, zemřelo a vydělalo mezi horory.

Ten vzorec už znáte. Slušná premiéra, pěkný zápis do tabulek, divácká spokojenost nebo dokonce nadšení, ale při bližším pohledu tu něco nesedí. Ano, zase rozpočet a divácká očekávání. Prokletí, které potkává i nový Star Trek s podtitutem Do neznáma. Debut 59,6 milionů je naprosto v pořádku, jeden z nejvyšších tento rok, v rámci série nijak nevyčnívá. Jenomže rebootovaná série přichází už s třetím filmem a tržbám začíná docházet dech, aby se ospravedlnil další díl. Tentokrát už se budou muset zahraniční čísla započítávat důrazněji, protože nejsme ani na premiéře nové jedničky (79 milionů), ani dvojky (83 milionů). 

To, že je rozpočet narozdíl od druhého dílu lehčí o pět milionů (185 mil.), žádná velká kouzla neudělá. Hodně špatně vypadá, když se musí začínat vytahovat tržby starých dílů, které přepočítané na dnešní sílu měny občas trojku trumfnou (První kontakt by měl při započtení inflace 60 milionů, Generace jenom nějakých 47 milionů, oba snímky ale před lety neměly ani 3D a IMAX). Vídáme to v článcích často, že sériím ne úplně dochází dech, jen se usazují na průměrných tržbách, které v dnešní konkurenci prostě nestačí. Star Trek to dohnalo také. Je jen dalším z velkých filmů, který musí bojovat s nově probuzenými Star Wars o své místo na sluncích. Bude velké štěstí, když bude v Americe koketovat s konečnými 200 miliony. Jak už bylo ale řečeno, nejvíc stejně záleží na zahraničí. Tam je prozatím utrženo 30 milionů.

Největší vítězem víkendu je nakonec pětimilionový horor Zhasni a zemřeš. Film už nějaký týden sbírá nadšené recenze, teď konečně vyrazil do širokého nasazení a utržil tam 21,6 milionů. Nic těžkého to popravdě nebylo. Produkoval ho James Wan a trailery běžely před úspěšnými Mělčinami, V zajetí démonů 2 a Očistou: Volebním rokem. Ze zahraničí přišlo 8 milionů, takže jsme na třicítce celosvětově a opakuji, film stál 5 milionů. 

Americkým propadákem je pátá Doba ledová: Mamutí drcnutí. S 21 miliony jsme u nejhorší premiéry v rámci celé čtrnáctileté série. Pokud je ale tenhle animák něčím výjimečný, tak potom zahraničním výkonem. Tradiční rozdělení tržeb je 20 % z Ameriky, 80 % ze světa. Trojka celosvětově utržila 886 milionů, ale doma jen 196. Stejně tak čtyřka, celosvětově 877 milionů, v Americe 161 milionů. Pokud bude situace stejná i u pětky, která míří k maximálně 75 milionům v Americe, celosvětová tržba by mohla dosáhnout 400 mega. Ale možná to bude i víc, protože už je celosvětově utrženo v úhrnu 199 milionů. Celá série potřebuje ještě 560 milionů, aby porazila Shreka coby nejúspěšnější animovanou sérii. Ten má celkově nějaké 3,5 miliardy. Tak třeba se to podaří.

Výtečně se stále drží Tajný život mazlíčků. Animák už to dotáhl ve Státech na 261 milionů, překonal tak prvního Padoucha a LEGO. Na mezinárodních trzích zatím jen 63 milionů, ale i tak začíná být tenhle kousek nezastavitelným monstrem, které bez problémů dá v Americe třístovku. Propad 53 % je na jakoukoli komedii dost ostrý. Krotitelky duchů tak s 21,6 miliony v druhém víkendu pohlíží na Pixely nebo The Boss, protože přesně mezi tyhle nijaké kolegy v pokladnách poputují. Po deseti dnech jsme na 86 milionech a přinejmenším 135 milionů z Ameriky nakonec bude. Stále se ale čeká na svět, o kterém bychom určitě nemluvili tolik, kdyby film stál místo 140 milionů nějakých 90 mega. Prozatím se mezinárodně utržilo 36 milionů. Alespoň, že se dobře prodávají hračky a půjčuje se originál z roku 1984. Stejná kritika padá i na Legendu o Tarzanovi. Celosvětově jsme na dobrých 260 milionech, ale stálo to tíživých 180 mega. 

Mezi malými filmy zamířila do 1200 kin Hillary's America. Minulý víkend film startoval v pár kinech a už víte, že nejde o žádný pochvalný film na adresu prezidentské kandidátky. Vliv na volby mají ale tyhle filmy zanedbatelný a jenom utvrzují dávno přesvědčené diváky. Utržilo se 3,7 milionu a film se do podzimních voleb bez problémů došourá k nějakým 15 milionům jako jemu podobní předchůdci. Ve 313 kinech se objevila britská komedie Absolutely Fabulous: The Movie, která oživuje stejnojmenný seriál z 90. let. Zájemci v kinech nechali 1,8 milionů. A jedno kino bylo absolutně narvané, konkrétně to, kde se hrála výborná komedie Don't Think Twice od Mikea Birbiglii o hercích improvizátorech, kteří se vyrovnávají s úspěchem svého kolegy. Keegan-Michael Key nebo Gillian Jacobs zjišťují, že ne každý se asi dočká své slávy a kritici jsou naprosto nadšení. Film vytřískal nejlepší letošní tržbu v průměru na jedno kino, neuvěřitelných 90 000 dolarů. V širokém nasazení se bude promítat v srpnu.

Hned zítra startuje ostrý animák Batman: The Killing Joke, ve kterém nebudou chybět hlasy Kevina Conroye a Marka Hamilla. Ve středu Nerve: Hra o život s Jamesem Francem a Emmou Roberts na víkend jsou pak připraveni Jason Bourne, Matky na tahu a Into the Forest.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest