Box Office: World of Warcraft

Box Office: World of Warcraft | Fandíme filmu
Nemít Warcraft svět, už bychom ho v kinech neviděli. Ve Státech ho totiž bez problémů předběhlo několikanásobně lacinější pokračování V zajetí démonů.

Jedničkou víkendu je horor V zajetí démonů 2 s naprosto identickými čísly, jakými režisér James Wan strašil konkurenci před třemi lety. Znovu 40 milionů, znovu násobitel mezi pátkem a sobotou 2,4x. Co se týče ohlasů, žádné překvapení se nekoná. Všechny trumfy vyložila jednička, ale Wan je stále mistr moderního hororu, který má řemeslo v malíku. Mluvíme ale o čistém sequelu, který zřejmě nebude opakovat eRkovou jízdu jedničky. Ta teď sedí s celosvětovými 318 miliony na třetí příčce žebříčku nejúspěšnějších hororů všech dob za Vymítačem ďábla a Hannibalem. Dvojka půjde spíše cestou lepší Annabelle (250 mil celosvětově) a na rozdíl od ní by mohla dát sto milionů z Ameriky. Pořád je ale V zajetí démonů brzděno hodně divokým datem. Warneři prvnímu dílu dopřáli jejich výdělečný konec července, kdy šlo o jeden z posledních ryzích blockbusterů letní sezóny. Tyhle týdny ale letos patří Sebevražednému oddílu. Mezinárodně snímek přihodil dalších 50 milionů.

Podobná situace nastala i u Podfukářů 2. Překvapivý tři roky starý hit se zajímavým námětem vykouzlil tehdy při rozpočtu 75 milionů celosvětových 350 mega. Pro LionsGate to byl jeden z největších hitů mimo sérii Hunger Games, takže není divu, že přišla dvojka. Tým kouzelníků se v relativně nezměněné podobě vrací, přibyl záporák Daniel Radcliffe a všechno je to ještě více překombinované než předtím. Startujeme s 23 miliony, což je sice o 6 mega míň než u jedničky, ale rozhodně žádná katastrofa. Jakou bude mít film výdrž se znovu odvíjí od června, který je relativně dost narvaný. I ten čtvrtinový pokles tržby ale dvojku posílá odhadem k 270 mega celosvětově. Aktuálně jsme ale na 46 milionech i s mezinárodními trhy. LionsGate distribuční práva rádi rozprodávají dopředu, takže možná už něco vydělali dřív, než film viděl první recenzent. A jestli se studio rozhodne v dobách po Hunger Games vydat obecně tímhle směrem, pak jedině dobře. Hvězdami narvané žánrové filmy se zajímavými náměty a umírněným rozpočtem na trhu citelně chybí.

Kopíruje se i mezi novinkami minulého víkendu. Želvy Ninja 2 spadly o 58 % jako jednička a mají tak 15 milionů v druhém týdnu. Tímhle tempem bychom tedy nejspíš neměli počítat s trojkou, protože dlouhodobé sbírání tržeb se (opět kvůli nabitému červnovému programu kin) konat nebude. Naopak, film shrábne co se dá a půjde rychle z kin. Konečná tržba se bude ve Státech ochomýtat někde okolo sto mega. Želvy by musely bortit mezinárodní kina, aby svitla naděje, ale i odtud je zatím jen 55 milionů, což dělá nějakých 116 mega celosvětově. Pod náporem konkurence se potom už nadobro hroutí X-Men: Apokalypsa, kteří si jdou ve třetím týdnu pro 10 milionů. Se 136 mega z Ameriky naštěstí alespoň překonali samostatného Wolverina, ale i tak ty tržby padají týden po týdnu zdrcujícím tempem a film stěží dá konečnou tržbu jedničky (157 mil.). Celosvětově jsme ale nad 478 miliony a vyhlídky na půlmiliardu jsou reálné.

Romantika Než jsem tě poznala zatím nevypadá jako pomalá továrna na peníze, ale spíš jako rychlá výhra v loterii. Film ztratil polovinu diváků a v druhém týdnu tak má 9 milionů. Celosvětově jsme ale už na 55 milionech při 20milionovém rozpočtu, takže i kdyby se teď měly ztratit všechny kopie, je vyděláno. Angry Birds ve filmu jinak přelétly 300 milionů celosvětově, což je druhé nejlepší videoherní skóre v dějinách kinematografie, hned po Princi z Persie. Zootropolis si, i přesto, že už se začala prodávat na nosičích, připočetla z kin ještě dalších 600 tisíc, které může vesele přihodit k celosvětové miliardě.

A na úplný závěr tu máme raritu v podobě Warcraftu: Prvního střetu. Pokud bychom ho měli brát jen v americkém kontextu, tak tu máme nefalšovaný propadák. Filmová adaptace ikonického herního univerza je pro obyčejného diváka a drtivou většinu recenzentů hodně těžkou písemkou, na kterou je potřeba se naučit spoustu jmen a spoustu míst. Film to rozhodně špatný není, ba naopak jde o poctivou fantasy, která se ale určitě měla vytasit s některým ze silnějších příběhů. Bohužel ale dostáváme tu nejstarší historii Warcraftu, která stála 160 milionů a po víkendovém náporu zarytých fandů nebude během léta pokračovat v žádném brutálně orčím tempu, protože startuje jen s 24 miliony dolary.

Je tu jedno velké "ale". Zatímco v Americe je film katastrofa, která tam skončí s nějakými 50 miliony, v Číně jde o jeden z největších filmů všech dob, který jedním rázem překonal Hvězdné války: Síla se probouzí a Iron Mana 3. Máme tu tedy 24 milionů z Ameriky, 105 milionů ze světa a 160 milionů jenom z Číny, což Warcraft usazuje těsně na 286 mega. Ten film je jedním šmahem pohřbený i zachráněný zároveň. Stává se nejenom nejúspěšnější videoherní adaptací všech dob (abychom byli přesní, stane se jí za několik dní), ale v Číně to bude jeden z největších zahraničních hitů, za což lze vděčit hráčské komunitě, která je v Říši středu dodnes silná. Fandové jsou nepochybně spokojeni, ale nikoho jiného bohužel Warcraft neoslovil. Konečná celosvětová tržba může být mezi 500 a 600 miliony, to je slušný výkon a ukazuje, že když se prosby herních fandů vyslyší, fandové dorazí. Teď už je třeba jen dát pozor na to, aby v Legendary z Číny dokázali vyždímat co největší část tržeb. Jak je totiž známo, zatímco ve světě dostávají americká studia z ceny vstupenky až polovinu částky, v Číně je to přinejlepším čtvrtina a často ještě podstatně méně. 

Příští víkend budeme hledat Dory a dorazí také Centrální inteligence s Rockem a komediální jistotou Kevinem Hartem.

Zdroj: Forbes

V zajetí démonů 2

10.06.2016 | USA, Kanada
Thriller, Horor, Mysteriózní
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest