Hra o trůny 6: Druhá epizoda se do toho položila naplno

Hra o trůny 6: Druhá epizoda se do toho položila naplno | Fandíme filmu
HBO
Kromě rozestavování figur na šachovnici nabídl druhý díl také momenty, o kterých se rozhodně bude mezi fanoušky vášnivě diskutovat.

Nová řada Hry o trůny (Game of Thrones) se pomalu rozjíždí a po týdnu čekání tu máme druhý díl. Pojďme si ho zrekapitulovat, důležitých událostí díl obsahoval víc než dost. Vedle úmrtí několika postav jsme také konečně dostali odpověď na otázku ohledně osudu jedné oblíbené postavy.

Hned na začátku jsme svědky návratu Brana Starka (Isaac Hempstead Wright), který v seriálu nebyl k vidění od konce čtvrté řady. Díky jeho schopnostem, které se zlepšili výcvikem Tříoké vrány (Max von Sydow), máme možnost nahlédnout do událostí před samotným seriálem. V druhém flashbacku vůbec v celé historii seriálu vidíme Neda a Benjena Starka jako děti na Zimohradě a hlavně máme poprvé možnost na obrazovce spatřit postavu Lyanny Stark. Pokud si již nepamatujete na zmínky o ní z (především) první série, tak se jedná o sestru Neda, která byla zaslíbena Robertu Baratheonovi. Před svatbou ji ale unesl Rhaegar Targaryen, což rozpoutalo tzv. Robertovu rebelii, která skončila svržením rodu Targaryenů z trůnu. Z období právě této války můžeme v budoucnu doufat v další flashbacky, od kterých bychom se mohli dočkat zodpovězení na několik otázek z minulosti. Celkově se jedná o nový a neokoukaný způsob vyprávění minulosti, který seriál v jistém ohledu osvěžuje.

Méně důležitá, ale milá, byla šance vidět za mlada Hodora (Kristian Nair). Dozvídáme se, že jeho pravé jméno je Wyllis a dříve uměl normálně mluvit. Otázkou je, jak a kdy se změnil na hloupého hromotluka, kterým je dnes, a zda se může zase stát normálním. Jedná se ale jen o malou, až nepodstatnou, odbočku od hlavních příběhových linií. Za Zdí je s Branem ještě Meer Reed (Ellie Kendrick), která je ale zatím na vedlejší koleji, což si také sama uvědomuje. Její důležitost v příběhu se má zase vrátit, jakmile Bran odejde od Tříoké vrány. Podle této záhadné postavy je na obzoru další válka – myslí tím některý z mnoha možných konfliktů v Západozemí? Anebo spíš mluví o hrozbě nemrtvé armády, o které jsme zatím od začátku šesté řady neslyšeli ani slovo?

V Králově přístavišti jsme svědky toho, co oživlá „zombie“ verze Hory (Hafthór Júlíus Björnsson) dokáže. Hlavně je nám ale předloženo několik rozhovorů. Za jednu z nejlepších pasáží celé epizody považuji dialog mezi Jaimem Lannisterem (Nikolaj Coster-Waldau) a Nejvyšším vrabčákem (Jonathan Pryce). Nejenom, že odhaluje něco víc o obou postavách, ale jako celek vyniká a je skvěle napsaný. Mezi Cersei Lannister (Lena Headey) a Tommenem (Dean-Charles Chapman) mezitím dojde k usmíření. To určitě vrací Cersei zpátky do hry, jelikož její syn udělá takřka cokoliv, co bude chtít, jen aby napravil svou nečinnost, když byla vězněná. Hlavně ale můžeme očekávat začátek pomsty Lannisterů, když nyní hlavní členové rodu drží pospolu.

V Essosu zjišťujeme, že všechny městské státy osvobozené Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) jsou zpět pod otrokářskou nadvládou, s výjimkou Meereenu. V něm jsme svědky toho, jak Tyrion Lannister (Peter Dinklage) dvěma uvězněným drakům sundává řetězy. To do budoucna může znamenat mnoho – pomůžou snad draci Tyrionovi s bojem proti Synům harpyje anebo proti vzbouřeným městům? Draci byli dlouho opomíjeni a kromě scény s Drogonem v závěru minulé řady jsme je ještě pořádně neviděli v akci. Do budoucna mohou znamenat mnohé a být trumfy v rukávu při plánované invazi do Západozemí. V kratší scéně z Braavosu vidíme Aryu Stark (Maisie Williams), která je pořád odhodlaná pokračovat ve svém tréninku, na což se můžeme těšit až v následujících dílech.

Na Severu zjišťujeme, že rod Boltonů má podporu silného severského rodu Karstarků (a nejspíš i několika dalších), což značně ztěžuje situaci Sanse Stark (Sophie Turner), pokud by v budoucnu chtěla bojovat o moc. Jinak se ale projevuje Ramseyho (Iwan Rheon) psychopatická nátura, když nejdřív zavraždí svého otce Roose (Michael McElhatton) a následně předhodí svojí nevlastní matku Waldu (Elizabeth Webster) a jejího zrovna narozeného syna smečce psů. V budoucnu tak Ramseymu, coby lordu Boltonovi, už nikdo nestojí v cestě a nikomu se nemusí zpovídat. Jak známe jeho povahu, tak to zní dost děsivě, na druhou stranu to může být i k užitku. Ramsey je známý tím, že se jednoduše nechá unést a prvně jedná a až pak se zamýšlí. Může tak v potenciálním konfliktu činit strategicky nerozvážná a chybná rozhodnutí.

V kratší scéně se Sansou zjišťujeme, že skupina kolem ní plánuje hledat úkryt u Jona na Černém hradě. Hlavně se od ní ale odděluje Theon Greyjoy (Alfie Allen), který se chce vrátit domů – na Železné ostrovy. A právě na ně se, po dlouhé odmlce, vrací i divák. Balon Greyjoy (Patrick Malahide) je zabit svým mladším bratrem Euronem Greyjoyem (Pilou Asbæk), o kterém se věřilo, že je po smrti. Yara Greyjoy (Gemma Whelan) očekává, že bude po zabití svého otce vládnout ona, zjišťuje však, že to jako žena nebude mít lehké. Na Železných ostrovech tak můžeme v dalších dílech zajímavý vývoj situace a boj o moc mezi Yarou a Euronem. S tím vším by pořádně mohl zamíchat návrat Theona, který by logicky, coby mužský přímý dědic, měl mít ze všech tří na korunu největší nárok. Je však otázkou, zdali by si na takovou úlohu troufal a zda by silní ostrované stáli o krále, který byl dlouho zlomeným vězněm.

A na závěr to nejočekávanější. Na Zdi k žádnému boji nakonec nedošlo, akorát jsme se dozvěděli, co se stane člověku, který ve Hře o trůny naštve obra. Každopádně – Davos (Liam Cunningham) odhalil svůj důvod, proč se v prvním díle tak moc staral o mrtvé tělo Jona Snowa (Kit Harrington), když přesvědčil zoufalou Melisandru (Carice van Houten), aby se pokusila Jona vzkřísit pomocí svých schopností. Pomocí odlišného rituálu od toho, jehož svědky jsme byli ve třetí sezóně u Thorose z Myru, to zkouší, k lítosti všech neúspěšně... až v posledních sekundách před koncem epizody se Jon Snow probouzí.

Všechny matoucí malé „lži“ tvůrců v průběhu natáčení pravdu nezměnily a teorie fanoušků byly opravdu pravdivé – Jon to ještě v seriálu nemá za sebou. Samozřejmě do dalšího dílu to vytváří obrovskou hromadu otázek. Bude Jon pořád stejný, nebo ho rituál a oživení nějakým způsobem změní? Zprostila ho dočasná smrt od jeho přísahy Noční hlídce? Má nějaký význam, že zlovk Duch stál po celou dobu po jeho boku nebo za oživení skutečně může jen a jen Melisandra? A hlavně – zapojí se konečně Jon a Divocí i do událostí mimo Zeď, což mnoho diváků již nějakou dobu nedočkavě vyhlíží?

Druhý díl celkově úspěšně navázal na ten první a kolotoč ve světě Hry o trůny se pomalu rozjíždí ve velkém stylu. Dostali jsme odpověď na dlouho řešenou otázku Jonova osudu, i když jeho budoucnost bude zahalená mlhou přinejmenším do příštího pondělí. Ve třetím díle nás toho tedy čeká, jak už je zvykem, nemálo. Nebudeme si však nic nalhávat, kýžené odpovědi na všechny otázky, které chceme znát, ještě nějakou dobu nedostaneme.

Co na epizodu nazvanou jednoduše „Domů“ říkáte? Jste spokojení s osudem Jona Snowa a s tím, jak k němu seriál dospěl?

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest