Vzpomeň si: Odplata za nacismus s nádechem Mementa

Vzpomeň si: Odplata za nacismus s nádechem Mementa | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Christopher Plummer se chce pomstít za hrůzu koncentračního tábora, ale psychické zdraví už mu tolik neslouží. Seznamte se, pusťe si trailer

Druhá světová válka drasticky ukončila mnoho lidských životů a nespočet dalších nadobro změnila. Po jejím skončení sice proběhly s některými nacistickými pohlaváry soudní procesy, mnohým z nich se ale povedlo utéct. Část přeživších obětí války a holokaustu tak logicky měla pocit, že spravedlnosti nebylo učiněno za dost. Režisér Atom Egoyan (Pokušení, Devil's Knot) nám ve svém novém drama thrilleru Vzpomeň si (Remember) představuje devadesátiletého přeživšího z Osvětimi, který se vydává na sklonku života najít nacistického vraha a pomstít svou rodinu. Autorem scénáře je začínající Benjamin August.

Začátek děje je zasazen do současných Spojených států, kde se v jednom pečovatelském domě seznamujeme s devadesátníkem Zevem. Ten byl za války, coby Žid, vězněn v Osvětimi, ale povedlo se mu, na rozdíl od zbytku jeho rodiny, tamější hrůzy přežít. Po osvobození emigroval do Ameriky, kde se následně seznámil se svou ženou Ruth. Právě té na její smrtelné posteli slíbil, že najde a zabije člověka, který v koncentračním táboře vzal životy členům jejich rodin. Zev se sice dozvídá jméno, pod kterým hledaný po útěku v Americe žije, současně ale mají stejné jméno ještě další tři lidé odpovídající popisu – Zev tak bude muset navštívit hned čtveřici podezřelých. Největší překážkou mu ale bude představovat postupně se zhoršující demence. S tou se mu bude snažit pomoci jeho přítel Max, hlavně skrz dopis s podrobnými instrukcemi o tom, co a jak provést.

Do role Zeva doslova pasuje dnes již legendární, ale trochu polozapomenutý, herec Christopher Plummer. Dle kritiky se mu i přes starší věk (nebo možná díky němu?) daří v hlavní roli držet pozornost diváků a napětí až do konce. Jeho syna pak ztvárnil Henry Czerny (V moci ďábla, Modlitby za Bobbyho) a přítele Maxe Martin Landau (Majestic, Ospalá díra). Dále se ve filmu objeví například Dean Norris (seriály Perníkový táta, Pod kupolí) a Jürgen Prochnow (Šifra mistra Leonarda, Hitman: Agent 47).

V zahraničí měl snímek premiéru již na konci loňského října a reakce jsou vesměs velmi nadprůměrné. Vzpomeň si je charakterizováno jako atypická, poklidná cesta za pomstou (až to zní jako protimluv), která rozhodně nesedne každému. Pokud vás ale téma zaujme a celkové pomalejší tempo neodradí, tak před sebou máte jedno z originálnějších dramat poslední doby. Níže přikládáme trailer, podle kterého se můžete rozhodnout, zda film stojí za vaší návštěvu kina. U nás začne být promítán od čtvrtka 21. dubna, na Slovensku není oznámen.

Galerie: 7

Vzpomeň si: Odplata za nacismus s nádechem Mementa | Fandíme filmu Vzpomeň si: Odplata za nacismus s nádechem Mementa | Fandíme filmu Vzpomeň si: Odplata za nacismus s nádechem Mementa | Fandíme filmu Vzpomeň si: Odplata za nacismus s nádechem Mementa | Fandíme filmu Vzpomeň si: Odplata za nacismus s nádechem Mementa | Fandíme filmu Vzpomeň si: Odplata za nacismus s nádechem Mementa | Fandíme filmu Vzpomeň si: Odplata za nacismus s nádechem Mementa | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest