Saulův syn: Silné a netradiční drama z koncentračního tábora

Saulův syn: Silné a netradiční drama z koncentračního tábora | Fandíme filmu
Jeden ze žhavých kandidátů na cizojazyčného Oscara se již v dohledné době podívá i do našich kin. Seznamte se, koukněte na trailer.

Filmů na téma holocaust bylo v minulosti natočeno již spousta, avšak maďarský Saulův syn je poněkud odlišný. Tento celovečerní debut režiséra Lászla Nemese sbírá na mezinárodních filmových festivalech jednu cenu za druhou a chvála se na něj snáší téměř ze všech stran. Například v Cannes získal film cenu Grand Prix, což je po Zlaté palmě druhé nejvyšší ocenění, a na Rotten Tomatoes má nyní 93% kladné hodnocení. Jeho úspěch ještě podtrhuje nominace na Zlatý globus za nejlepší cizojazyčný film a postup do užšího výběru pro získání Oscara ve stejné kategorii.

Díky čemu si ale film vysloužil tolik pochval? Je to především jeho zpracováním. Většinu filmu zabírá kamera obličej nebo zátylek hlavní postavy, kterou údajně skvěle ztvárnil prakticky neznámý Géza Röhrig. Vše, co se děje kolem něj je rozostřené (pokud na to on sám neupře svou pozornost). Zároveň se jedná o odlišné ztvárnění prostředí koncentračního tábora z pohledu člena tzv. sonderkommanda, tedy skupiny Židů, kteří byli nuceni dělat za Němce „špinavou práci“, tj. nahánět ostatní vězně do plynových komor, odebírat cennosti a spalovat těla mrtvých. Být členem této skupiny většinou ale také znamenalo rozsudek smrti.

Prakticky po celý film sledujeme Saula Ausländera (Röhrig), maďarského Žida, který je v koncentračním táboře Auschwitz členem sonderkommanda. Během spalování těl mrtvých spoluvězňů nalezne tělo chlapce, kterého považuje za svého syna a rozhodne se mu zajistit řádný židovský pohřeb. V organizovaném chaosu koncentračního tábora to ovšem není snadný úkol. Vše ještě ztěžuje plán ostatních členů sonderkommanda sabotovat pece. Pro dosažení svého cíle je však Saul ochotný obětovat vše.

Trailer níže vám poměrně dobře napoví, v jakém stylu se film nese. Premiéra v ČR a na Slovensku je naplánovaná na 18.2.2016.

Saulův syn

18.12.2015 | Maďarsko
Drama, Thriller, Válečný
Info o filmu
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest