Remaku se dočká dokonce i Memento

Remaku se dočká dokonce i Memento | Fandíme filmu
Hranice hollywoodské nesoudnosti neexistují.

Filmový byznys je byznys jako každý jiný, ale některá obchodní rozhodnutí prostě musí zákonitě vyvolat klepání na čelo nebo kroucení hlavou. Do téhle kategorie patří i remake Mementa. Remaky jsou obecně pochopitelné u žánrových filmů, kde jde pro soudobé diváky aktualizovat triky a ještě se produkce přiživí na slavném jménu. Smysl dávají remaky hodně starých filmů – dnešní divák už nemusí ocenit starožitné vypravěčské postupy, ale látka je natolik zajímavá, že se zpracuje znovu, v moderním kabátku. A něco podobného platí i pro remaky v jiných jazycích – film se zpracuje znovu, pro publikum, které nechce číst titulky.

Ale proč by měl někdo remakovat Memento? Film je jenom patnáct let starý a naprosto nic mu nechybí, je zpracovaný výborně. Filmoví nadšenci Memento dobře znají, takže po novém budou toužit jen těžko a před ostatními samotné jméno asi moc velkou reklamu neudělá. Film stál hlavně na unikátní vyprávěčské technice, kdy spolu s hrdinovou amnézií prožíváme události od konce až k začátku a jednou z jeho nejsilnějších zbraní je moment překvapní. Ten remake nabídne jen těžko, pokud se scénář výrazně nepřepracuje. A v neposlední řadě Memento natočil v současnosti nesmírně populární Christopher Nolan. To se s ním opravdu touží poměřovat?

Jenže tenhle film samozřejmě žádný filmař točit nechce. Žádný režisér ani scenárista nepřišel s geniální myšlenkou na to, jak by se Memento dalo zpracovat z nového úhlu pohledu. To jenom jakási společnost AMBI Pictures nakoupila práva na některé starší snímky a teď zjišťuje, jestli je dokáže zpeněžit. Producentka Andrea Iervolino za společnost řekla, že:

 „Memento je jedním z nejlépe hodnocených filmů svojí dekády. Diváci, jej viděli klidně i desetkrát a rádi se na něj podívají znovu. To je přednost, která podle nás remake ospravedlňuje; dá se o ni opřít. Geniální Christopher Nolan nasadil laťku opravdu vysoko, ale jinak bychom to ani nechtěli“.

Producentka Monika Bacardi dodává:

 „Memento je mistrovský kus, který nechá publikum v pochybnostech nejen v jeho průběhu, ale i po jeho skončení...Hodláme zůstat věrní Nolanově vizi a připravit pamětihodný film, který bude po všech stránkách stejně tak břitký, ikonický a hodný cen, jako originál. Natočit film, který se může vyrovnat mistrovství originálu je velká odpovědnost, ale jsme [z této výzvy] nadšení a máme silnou motivaci“.

Dobrý vtip, že? Pokud AMBI PicturesMementem komerčně uspějí, můžeme se klidně dočkat i dalších remaků, protože studio se hodlá mezinárodně prosadit a koupilo knihovnu 400 úspěšných titulů, mezi kterými lze najít například Donniho Darka, Nebezpečné známosti, Rivaly, Útek ze Sibiře nebo Mám rád Huckabees.

Zdroje: AMBI I, AMBI II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest