Batman v Superman: Batgirl, Lex Luthor a střihačské nůžky

Batman v Superman: Batgirl, Lex Luthor a střihačské nůžky | Fandíme filmu
Prapůvodní sestřih filmu byl ještě delší, než chystaný extended cut, který vyjde na Blu-ray. Co všechno také muselo z kinoverze Batman v Superman zmizet?

Je veřejně známo, že se snímek Batman v Superman dostal do kin ve zkrácené podobě. Původně byl o půl hodiny delší, trval tedy zhruba tři hodiny. Byl nicméně zkrácen kvůli tomu, aby se z filmu odstranily ty nejnásilnější momenty, a aby studio mainstreamové diváky délkou příliš nevyplašilo a stihlo během dne film vícekrát promítat.

Prapůvodní sestřih filmu měl podle střihače Davida Brennera dokonce čtyři hodiny, ale podobný monstersestřih má na začátku většina filmů. Třeba Muž z oceli začínal na třech a půl hodinách. Takový sestřih však nikdy není určený veřejnosti, dokonce ani v rámci nějaké prodloužené verze. Postupně se z něj odsekává všechno, co je navíc, dokud není film pěkně kompaktní. U Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti se tedy filmaři dostali na zmiňované tři hodiny, které někdy později během roku uvidíme na Blu-ray (a možná i v kinech).

Brenner odhaluje, že film byl pro něj a režiséra Zacka Snydera jednoduchý od chvíle, kdy Bruce Wayne (Ben Affleck) prozradí Alfrédovi (Jeremy Irons), co přesně převáží loď Bílý Portugal. Všechny dějové linky se spojí v jednu a začnou směřovat ke společnému cíly. Do té doby film sleduje paralelní dějové linky Clarka Kenta (Henry Cavill), Supermana, Bruce Waynea a Batmana, kolem kterých obývají všechny další vedlejší postavy. A těch je opravdu hodně a řada z nich musela zmizet. Ve verzi pro kina tak z těchto postranních dějových linií zbyly jen pahýly, nicméně podle střihače bychom se alespoň části z nich měli v prodloužené verzi dočkat.

O některých z vystřižených pasáží jsme mluvili už v předchozím článku, ale postupně se o vynechaných momentech dozvídáme víc a víc. Jednou z nejvýraznějších změn bude asi okleštění příběhu Lexe Luthora. Ve verzi pro kino jsou jeho motivace a zkoumání mimozemské technologie značně zkratkovité. Lexův představitel Jesse Eisenberg v nedávném rozhovoru nicméně uvedl, že při natáčení filmu sice byla mytologie spojená s Lexem složitá, nicméně srozumitelná. Následně pak nezávisle na jeho výkonu byl Lexův příběh určitým způsobem ve střižně pozměněn. Což ostatně naznačuje už krátká vystřižená scéna, ve které Luthora vidíme komunikovat s jakousi vesmírnou bytostí.

V dalším rozhovoru se Eisenberg rozpovídal o jiném aspektu své role, u kterého už není zřejmé, jestli byl z filmu také vystříhán nebo se jej pouze nepodařilo ve filmu dostatečně jasně osvětlit. Luthorovy všechny jeho šílené plány vycházejí proto, že má tisíce plánů záložních. Pokud někdy cokoliv na vteřinku přestalo fungovat, Lex už dávno pokračoval podle plánu B. Proto je také milionář po většinu času tak klidný, neviděli jsme jej panikařit a nemá z Batmana nebo Supermana strach. Ve finále pak už Lex přeci jen hrál maličko vabank a navíc během vývoje událostí postupně podléhal šílenství. Na papíře tedy byla podstatně prokreslenější, škoda, že se to nepovedlo ukázat i na plátně.

A o vystřižených elementech mluvil i režisér Zack Snyder, když se snažil vysvětlit, proč si Superman nechal unést matku, a pak pro ni poslal Batmana. Snyder tvrdí, že z Metropolis do Smallville je to tak daleko, že už by synek Marthu o pomoc nejspíš ani volat neslyšel. Co je však důležitější, Superman schválně svůj supersluch a superzrak používá jen výjimečně, protože těch vjemů pak na něj je jednoduše moc. Ve filmu původně byla scéna, ve které Clark po svojí matce s pomocí supersluchu a superzraku pátrá a při tom vidí spoustu utrpení, slyší volat o pomoc straně moc lidí. A přitom ví, že jednoduše nedokáže zachránit všechny. Superman se musí neustále s těžkým srdcem rozhodovat, kde zasáhne, a kterou situaci nakonec nechá plavat. Daný moment byl podle Snydera hodně temný a depresivní, a proto byl z filmu vystřižen.

A na závěr ještě jedna fanouškovská teorie. Víme, že v nezkrácené verzi filmu hraje Jena Malone, která byla obsazena jako Barbara Gordon, dcera komisaře Gordona. Občas jsme slýchali, že ji uvidíme jednoduše jako obyčejnou „civilistku“, jindy se mluvilo o tom, že by mohla vystupovat jako Oracle – taková vzdálená „asistenční služba“ pro superhrdiny. A objevily se dokonce i zvěsti o tom, že by si mohla zahrát Batgirl. A Al Gorosito ze serveru Gorosito.tv se domnívá, že Batgirl ve filmu našel. Vzal záběry z jakési pirátské kopie snímku a ve scéně z Batmanovy noční můry objevil ženskou postavu, která bojuje na straně Batmana. Na Gorositově stránce si můžete dokonce prohlédnout screenshot. Co myslíte? Je to Batgirl? Nebo jen bujná fantazie?

Zdroje: MTV, IGN, IGN II, ProVideo Coalition, Grosito.tv

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti

20.03.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest