Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží

Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 11 obrázků
Monstra mají mnoho podob. Je takovým monstrem i John Goodman nebo se všechny zavřené v jeho podzemním bunkru opravdu jen snaží zachránit před koncem světa?

Už ve čtvrtek do našich kin dorazí Ulice Cloverfield 10 (10 Cloverfield Lane). Snímek má s Cloverfieldem společné především jméno, možná ještě některé myšlenky, atmosféru či snad filmový svět. Určitě se nejedná o přímé pokračování a vlastně ani o nějaký na první pohled rozpoznatelný spin-off.

Projekt původně vznikl jako nápad na ultralevný thriller v uzavřeném prostředí, který pod názvem Sklep (The Cellar) napsali John Campbell a Matt Stuecken. Scénář koupilo studio Paramount, které jej předalo k přípravě produkční společnosti Bad Robot, kterou vede J.J. Abrams. Byl najatý scenárista a režisér Damien Chaezelle, který z původního scénáře začal připravovat nový film, který k původnímu konceptu přidával sci-fi elementy. Chazelle nicméně dostal možnost natočit svůj vysněný snímek, Whiplash, a Valencii (jak se v té době chystanému filmu přezdívalo) opustil.

Jeho scénář převzal Dan Trachtenberg, původem filmový podcaster a režisér reklam a krátkých filmů, který měl před lety točit celovečerní adaptaci komiksu Y: Poslední muž na Zemi. Adaptaci se nakonec nepodařilo realizovat, a tak se právě „Valencia“ stala jeho celovečerním debutem. Ještě během produkce si filmaři všimli, že je projekt v některých ohledech podobá Cloverfieldu a došlo k rozhodnutí film pod značku Cloverfield zařadit.

Pokud se tedy někde dočtete, že film původně vznikl jako nezávislý projekt, který Bad Robot koupil a nechal mu výrazně předělat konec, není to pravda. Tak jak se film nakonec dostal do kin, tak jej od počátku scenárista Chazelle, režisér Trachtenberg a producent Abrams plánovali. Dodatečně bylo upravováno pouze několik maličkých drobnůstek, jako třeba jedna poštovní schránka, na které je v dokončené verzi filmu napsaná adresa „ulice Cloverfield 10“. (viz plakát dole v galerii)

Cloverfield se tak stává především mocnou marketingovou značkou, která dodá malému projektu daleko větší pozornost, než jakou by byl schopný získat sám o sobě. Do budoucna není vyloučené, že z Cloverfieldu bude stejná značka, jakou byl třeba seriál Twilight Zone, který taktéž zastřešoval řadu různorodých sci-fi (a nadpřirozených) příběhů. Na fanoušky světa Cloverfieldu potom čeká celá řada doplňkových materiálů, které se objevily spolu s premiérou filmu online a nadále rozšiřují celou mytologii.

Ale o tom někdy později v samostatném článku. Dnes pro vás máme těsně před premiérou několik posledních fotek a upoutávek, které snad zlákají do kina poslední nerozhodnuté. Protože tenhle film si pozornost rozhodně zaslouží! Pokud naopak už teď s jistotou víte, že do kina půjdete, na žádné trailery nekoukejte a těšte se na postupně budovanou atmosféru, které hodně hraje do karet to, že společně s hlavní hrdinkou zpočátku nevíme nic a vše teprve pozvolna odhalujeme, co se to vlastně děje. Jeden mezinárodní trailer dokonce odhaluje jednu ze závěrečných scén filmu, tak při surfování buďte opatrní! (V přiloženém playlistu ten trailer není).

Mladá žena (Mary Elizabeth Winstead) se probudí po autonehodě ve sklepě cizího chlapíka (John Goodman), jenž jí tvrdí, že na povrchu se nedá po chemickém útoku přežít a jediná šance na život je zůstat na místě. Hlavní hrdinka však postupem času přestává jeho slovům věřit a kvůli neustále rostoucímu napětí v uzavřeném prostoru, se sama pokusí zjistit pravdu. Dále hraje John Gallagher Jr., režíroval Dan Trachtenberg podle scénáře Damiena Chezella. Datum české i slovenské premiéry je stanoveno na 7.4. 2016.

Zdroje: Slashfilm

Galerie: 12

Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu Ulice 10 Cloverfield: Klaustrofobický thriller už se blíží | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest