Oscar 2016: Komentář, analýza, šance na výhru

Oscar 2016: Komentář, analýza, šance na výhru | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Příjemná překvapení, štiplavá zklamání i předvídatelné jistoty letošních oscarových nominací.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Včera odpoledne byly vyhlášeny nominace na 88. Oscary. Ročník bez zjevných favoritů vypadá následujícím způsobem: Revenant si odnesl celkem 12 nominací a čistě na kvantitu vede. Na „druhé příčce“ se velice sympaticky umístil Šílený Max: Zběsilá cesta, který má nominací 10. Marťan si jich odnáší 7, Most špionů, Carol a Spotlight 6. Sázka na nejistotu a Hvězdné války: Síla se probouzí mají po pěti nominacích. Pak počty nadále klesají.

Co se hlavní kategorie týče, mnoho komentátorů překvapila nepřítomnost Carol, která u kritiků hodně boduje a byla nominována ve většina hlavních kategorií, kromě režie. Studio Weinstein také překvapilo, když se rozhodlo navrhnout Rooney Mara do kategorie hereček ve vedlejších rolích, i když má v Carol zhruba stejně prostoru, jako Cate Blanchett, která je nominována za roli hlavní. Studio zřejmě doufá, že by cenu mohly dostat obě dvě. To samé se stalo s Alicií Vikander, která taktéž má v Dánské dívce hlavní ženskou roli, ale byla nominována za roli vedlejší (konkurence v hlavních rolích zkrátka byla na studio příliš velká).

Tu a tam se šuškalo, že masivní úspěch Star Wars by je mohl dotlačit do hlavního klání (podobně populisticky se tam před lety objevil třeba Avatar), ale nakonec Hvězdné války zůstávají pouze v technických kategoriích + nejlepší hudba (protože John Williams má nominace doživotně předplacené). Docela překvapí, že při neskutečném množství prakticky vyrobených mimozemšťanů film nebyl nominován za masky! Místo toho si akademie vzpomněla na Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel – dva roky starou švédskou komedii, která se loni dostala do širší distribuce v USA a z nějakého důvodu si jí hlasující všimli.

Akademie může nominovat do hlavní kategorie až deset filmů, takže je škoda, že poklepání po rameni nedostaly zmiňovaná Carol, Sicario: Nájemný vrah, Straight Outta Compton nebo třeba Creed, ale zkrátka se nestalo. Stejně můžeme očekávat, že nakonec se o hlavní cenu poperou Revenant a Spotlight, nicméně potěší nominování Šíleného Maxe, který rozhodně není typickým „oscarovým dramatem“, která se obvykle o ceny nejrůznějších akademií ucházejí. Z malých filmů udělá radost zařazení Roomu, který na podzim velice příjemně překvapil. Co překvapí v režijní kategorii, je vynechání Ridleyho Scotta. Jeho Marťan dostal nominaci v klíčových i technických kategoriích, přesto Ridley zůstal beze zmínky. Nejspíš jej vytlačil Lenny Abrahamson, režisér Roomu. Rozhodovat se opět bude mezi Spotlightem (Tom McCarthy) a Revenantem (Alejandro Gonzalez Iñárritu). Černým koněm by mohl být George Miller a jeho Mad Max.

Co totálně zarazí v kategoriích scénářů je nepřítomnost Aarona Sorkina (Steve Jobs) a Quentina Tarantina (Osm hrozných)! Oba dva slovotepci měli patřit k favoritům svých kategoriích, přesto nečekaně chybí. U Tarantina můžeme vynechání přičítat rozporuplnému přijetí jeho posledního filmu, u Sorkina hlavní roli hraje asi vlažné přijetí snímku diváky a celkový nezájem ve většině kategorií. A přitom Sorkin nabídl naprosto unikátní pohled na vyčpělý žánr životopisných filmů a navrch přidal klasicky silné dialogy, které z obyčejné konverzace dělají téměř akční podívanou. Velká škoda. Na „úkor“ Tarantina se mezi původní scénáře protlačilo Straight Outta Compton, což je oproti zmiňovanému Jobsovi naopak naprosto tradiční biopic, který povyšují úplně jiné elementy, než scénář. I tentokrát je sympatické umístění malých filmů – Ex Machiny a Roomu. Vyhrají nejspíš Spotlight (původní scénář) a Room (adaptovaný).

Kategorii herců v hlavní roli není potřeba dlouze rozebírat. Vyhraje Leonardo DiCaprio. Tečka. Michael Fassbender sice předvádí v Jobsovi daleko zajímavější výkon, ale Leo se k sošce zkrátka protrpěl, jeho příběh je pro akademiky nosnější. Mezi herečkami by mohl vypuknout menší boj mezi Brie Larson (Room) a Saoirse Ronan (Brooklyn), ale nakonec bude nejspíš bodovat Brie. Akademie zjevně maličký „Pokoj“ miluje, ale protože v hlavních kategoriích bude nadělovat jiným, vyjádří svou lásku alespoň touhle cestou. Jako určité přehlédnutí můžeme brát chybějící Emily Blunt a Charlize Theron, které v Sicariu, potažmo Šíleném Maxovi, předvedly silné výkony, ale vystačily si spíše s nenápadným fyzickým herectvím, než s množstvím slov, velkých gest a rozmáchnutých emocí. Za podobně interní výkon může dostat Oscara Leonardo DiCaprio, žena zřejmě nikoliv.

To ve vedlejší kategorii je to podstatně zajímavější. Jak už jsme říkali, Rooney Mara a Alicia Vikander by podle selské logiky měly být nominovány za hlavní roli, takže zdánlivě mohou mít ve vedlejší roli náskok. Jenže potom jsou tu ještě Kate Winslet oceněná za Jobse Zlatým glóbem, v Osmi hrozných týraná Jennifer Jason Leigh, která se po letech vrací na výsluní a Rachel McAdams, které si po letech dřiny akademie konečně všimla. Ta by navíc mohla reprezentovat silné herecké obsazení Spotlightu, které, stejně jako vyšetřování filmových hrdinů, nestojí na okázalých jednotlivostech a jednotlivcích, ale na skromné práci jedinců pro celek.

Další kapitola »

Sázka na nejistotu

12.11.2015 | USA
Komedie, Drama, Životopisný
Info o filmu

Galerie: 6

Oscar 2016: Komentář, analýza, šance na výhru | Fandíme filmu Oscar 2016: Komentář, analýza, šance na výhru | Fandíme filmu Oscar 2016: Komentář, analýza, šance na výhru | Fandíme filmu Oscar 2016: Komentář, analýza, šance na výhru | Fandíme filmu Oscar 2016: Komentář, analýza, šance na výhru | Fandíme filmu Oscar 2016: Komentář, analýza, šance na výhru | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest