Box Office: Síla se probudila

Box Office: Síla se probudila | Fandíme filmu
Hvězdné války přiváží tržby z předaleké galaxie větší než obě Hvězdy smrti a Starkiller dohromady. AKTUALIZOVÁNO o aktuální rekordy a podrobnosti.

AKTUALIZACE: Jak jsme předpokládali, tak se stalo. Disney postupně aktualizuje zveřejněná čísla, a tak se Star Wars v tuhle chvíli mohou pyšnit nejsilnější celosvětovou premiérou všech dob. Podle nejnovějšího vyjádření z úst Boba Igera, šéfa Disneyho, neutržila Síla se probouzí v USA během úvodního víkendu 238 milionů, ale rovnou 247 milionů dolarů, což ještě výrazně posiluje americký rekord. Mezinárodní tržby zatím byly z 279 milionů navýšeny na 281 milionů. To dělá celosvětově 528 milionů dolarů, což je nová rekordní tržba za první víkend promítání filmu v kinech. Dosud rekord držel Jurský svět, který celosvětově během úvodního víkendu utržil necelých 525 milionů. Hvězdné války také nově drží rekord za nejvyšší nedělní tržbu v USA, když se mohou pochlubit částkou lehce přes 60 milionů. Dosud rekord držel Jurský svět, který během úvodní neděle utržil 57 milionů. Stále můžeme počítat s tím, že částky ještě lehce porostou, s tím, jak se budou součty tržeb nadále zpřesňovat. Jen tak pro zajímavost, v českých kinech za první víkend film vidělo 234 034 diváků (37 milionů Kč), ve slovenských kinech 72 588 diváků (448 tisíc Euro). Žádný další promítaný film se v Česku ani na Slovensku Hvězdným válkám ani zdaleka nepřiblížil. 

Původní článek, 20.12.: Tak pojďme na to. Hvězdné války: Síla se probouzí odstartovaly s 238 miliony v Americe a 517 miliony dolary celosvětově. Je s podivem, že se najde film jako Jurský svět, na jehož debutových 524 celosvětových milionů Hvězdné války nestačily, všude jinde to byl ale rekord za rekordem. Zopakuji tedy jen stručně informace, které jste už u nás četli. Čtvrtečních 57 milionů připomene posledního Harryho Pottera, který vyvolal diskuzi, jestli se mají předpremiéry započítávat do pátečních tržeb, když tehdy klasické tři či čtyři miliony z půlnoček smetl obrýlený čaroděj částkou 43,5 mega. Stejná situace nastává i teď, když tvoří čtvrteční předpremiéry 47 procent celého pátku, který se nakonec zastavil na 120,5 milionech a převálcoval tak 91 milionů posledního Pottera.

Co ale dál? Hvězdné války jsou navzdory velkým tržbám pořád hodně velký úkaz a aktuálně i docela nestabilní nálož. Složení diváků naznačuje, že se moc nových fandů nalákat nepodařilo a v příštích týdnech se ukáže, zda to všechno nebyla jen velká bublina, která rychle splaskne. Pravděpodobně ano, už jen na základě šílené poptávky prvního víkendu, která nám možná nepřímo říká, že tady nějaká dlouhodobější výdrž nebude. Ano, diváci jsou spokojeni, marketing zaslouží uznání, ale dokáže Síla se probouzí v USA urvat víc než 760 domácích milionů Avatara? Těžko říct. Ještě minulý rok jsme se pohybovali ve světě, kde byla klasická vánoční tržba blockbusteru 84 "hobitích" milionů. O rok později tu máme 283% nárůst. Nadcházející vánoční a oscarová nadílka je ale docela bohatá a Hvězdné války se budou muset opravdu ohánět, pokud mají za oceánem tři čtvrtě miliardy reálně atakovat. 

Co se mezinárodních tržeb týče, jak jistě víte, v neděli večer středoevropského času jsou stále k dispozici jen odhady (poměrně přesné, ale přesto odhady), které se nadále zpřesňují během pondělí. Podle některých analytiků tak není vyloučeno, že Síla se probouzí 524 milionů Jurského světa ještě celosvětově překoná. Za 279 milionů z mezinárodních trhů si Hvězdné války vysloužily "pouze" třetí příčku v žebříčku, na jehož vrcholu jsou Jurský svět (316 milionů) a poslední Harry Potter (314 milionů). Rekordní úvodní víkend si Hvězdné války prožily ve Velké Británii (48,9 milionů - poražena byla i domácí bondovka Spectre!), Německu (27,3 milionů), Austrálii (22,7 milionů), Rusku (12,3 milionů) a několika skandinávských a východoevropských trzích, odkud přišly menší tržby. Síla se probouzí zlomila taky IMAX rekord. Hrála se na 667 IMAX plátnech po celém světě, kde utržila 48 milionů dolarů (Jurský svět za úvodní víkend v IMAXech utržil 44 milionů).

Kupodivu se špatně nedařilo ani ostatním novinkám víkendu, tedy alespoň v tom smyslu, že je kompletně nezavalila lavina stormtrooperů. Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda nedosáhli na slávu předchozích dílů, jejichž tržby se průběžně zmenšují s každým dalším dílem cca o polovinu. Zatímco jednička a dvojka šly k 50 milionům, třetí díl skončil s 23 miliony a čtyřka se teď musí spokojit jen s 14,5 miliony. To ale také není vyložená katastrofa a dokud budou Foxové dělat tenhle produkt levně, tak bude trvanlivý. Ze světa ten film bezproblémově dá 200 milionů.

Pokud jste byli za mořem jedněmi z několika málo mužů, kteří zašli společně se zástupy žen na komedii Sisters, stejně jste moc nepomohli. Komediální duo Tina Fey a Amy Poehler vychované Saturday Night Live a celosvětově proslavené předáváním Zlatých globů, se po sedmi letech od Baby Mámy objevuje v dalším společném filmu, který ale v tržbách právě tuhle komedii z roku 2008 nepřekoná. Sisters utržily 13,4 miliony, tedy o čtyři mega méně než Baby Máma (a tehdy měl dolar jinou váhu). Bude to chtít hodně přemlouvání, aby film skončil na nějakých decentních 50 milionech z Ameriky. Obyčejná chemie mezi herečkami občas nestačí, tady byl potřeba přitažlivější námět a lepší recenze. Ze světa přiteklo 1,8 milionu.

Starší filmy utrpěly masivní ztrátou projekcí, které jim sebraly Hvězdné války. Hned o tisícovku kin přišel Creed, který by ale už dávno měl mít vyděláno. Ano, koukáme správně, 88 milionů z Ameriky je pro malé boxerské drama parádní číslo, 95 to dělá celosvětově. Necelých 100 milionů má v Americe Hodný dinosaurus, který přišel o 850 kin. Ta by ho ale asi stejně nezachránila. Pixar ale přežije, přinejhorším ho zadotuje pár přeletů lodi Millennium Falcon. Celosvětově Hodný dinosaurus utržil v tuhle chvíli 189 milionů. Krampus naopak nabídl něco nového, alespoň pro Američany, a odměna ho neminula. Při patnáctimilionovém rozpočtu jde horor už přes 60 mega celosvětově.

Jenom 68 milionů celosvětově musí stačit po deseti dnech dramatu V srdci moře. Ten film si zaslouží víc, ale diváky jednoduše neláká. Ještě jeden týden zbývá vánoční komedii The Night Before. Ta teď přišla o 1500 kin a po svátcích s ní bude amen. Za měsíc promítání ale stihla nastřádat solidních 41,5 milionů (celosvětově 47). Příští týden se jinak rozhodne o osudu Sázky na nejistotu, která jde do širokého nasazení a z osmi kin stihla tento víkend přinést 350 000 dolarů, zatímco z minulého týdne má 1 milion. Po fiasku Steva Jobse jsme opatrnější, takže zatím nebudeme přehnaně nadšení, avšak z této malé oscarovky by nakonec něco v kinech kápnout mohlo.

Co se starších blockbusterů týče, poslední Hungers Games se zatím celosvětově zastavily na 595 milionech a žádná premiéra už je nikde ve světě nečeká. Poslední díl dobře našlápnuté série tak utrží o nějakých sto milionů méně, než ten úplně první! Spectre má celosvětově na triku 836 milionů, což je o 300 milionů méně než v případě Skyfall, ale překonání tohohle milníku asi nikdo nečekal. Zajímavé je, že Marťan má celosvětově 593 milionů dolarů, tedy jen o dva miliony méně než Hunger Games, bez výhody navazování na tři předchozí, velepopulární části...

Příští týden nás čeká pokračování nadvlády Star Wars, sportovní drama Concussion s Willem Smithem, komedie Daddy's Home s Markem Wahlbergem a Willem Ferrellem v hlavních rolích, nová spolupráce Davida O. Russella, Jennifer Lawrence, Bradleyho Coopera a Roberta de Nira s názvem Joy, remake akčního thrilleru Point Break, na jehož recenze jsou po celém světě uvalená embarga (na některých místech v USA se film novinářům pro jistotu raději ani nepromítal), předpremiéra Hateful Eight ve stovce kin se 70mm projektory a omezené nasazení Iñárrituova dramatu Revenant. 

Zdroje: BOM, Deadline I, Deadline II, Deadline III, UFD.cz, UFD.sk, Forbes

Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda

12.12.2015 | USA
Komedie, Dobrodružný, Animovaný, Rodinný, Hudební
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest