Star Wars: Síla se probouzí už láme rekordy

Star Wars: Síla se probouzí už láme rekordy | Fandíme filmu
A to nejen v pokladnách, ale také u kritiků. AKTUALIZOVÁNO 2x

AKTUALIZACE 2: Disney zveřejnil konečné tržby z pátku v USA a rekord se nakonec zastavil na fenomenálních 120,5 milionech dolarů. Odhady amerických tržeb za celý víkend se stále pohybují kolem čtvrt miliardy dolarů. Konečně také dorazila nová mezinárodní čísla. Do pátku Síla probouzí na mezinárodních trzích utržila 129,5 milionu dolarů a aktuální odhady předpovídají, že v neděli večer by se souhrnná částka měla přehoupnout přes 320 milionů. Ještě jednou připomínáme, že rekordní Jurský svět za první víkend na mezinárodních trzích utržil 316 milionů, přičemž mohl započítávat i příjmy z Číny, zatímco Star Wars se do říše středu podívají až v lednu. Ve všech zemích byly Hvězdné války v den premiéry nejnavštěvovanějším filmem, kromě Jižní Koreje, kde Sílu o kousek předběhl domácí snímek The Himalayas. Další aktualizaci přinese zítra večer, v rámci našeho pravidelného Box Office článku.

AKTUALIZACE: Postupně dostáváme zpřesněná data. Za první den nakonec Síla se probouzí utrží mezi 125 a 127 miliony dolary! To je skoro o 40 milionů víc, než během premiéry dokázal utržit dosavadní rekordman, Harry Potter. Netřeba dodávat, že nové Star Wars jsou vůbec prvním filmem, který utržil přes 100 milionů dolarů během jediného dne. Pro představu, většina těch nejúspěšnějších filmů roku obvykle utrží kolem sto milionů za celý úvodní víkend! Kolik za víkend dají Hvězdné války? Podle posledních propočtů 251-255 milionů dolarů! To je částka, na kterou se rekordní Jurský svět letos v létě šplhal pět dní. Hobit: Šmakova dračí poušť a Bitva pěti armád (loňský a předloňský velký prosincový hit) dokonce podobnou částku nastřádaly teprve za celou svou dobu několikaměsíčního promítání v amerických kinech.

Původní článek 19.12.: Už delší dobu je známo, že Star Wars: Síla se probouzí prodaly v předprodejích lístky za fenomenálních 100 milionů dolarů, takže zájem publika je zcela evidentně obrovský. Jak se promítl do úvodních hodin promítání? V USA padl rekord, když film během nočních předpremiér utržil 57 milionů dolarů. Dosud rekord držel závěrečný díl Harryho Pottera, který utržil 43 milionů. Pravda je, že porovnání je docela nefér, protože Potter se promítal až od páteční půlnoci, zatímco Hvězdné války už od sedmi hodin večer ve čtvrtek. Jenom v kinech IMAX Star Wars utržily 5,7 milionu, zatímco předchozí rekordman, Avengers: Age of Ultron, se musel spokojit s miliony třemi.

A po skvělém čtvrtečním náběhu to vypadá i na rekordní pátek, potažmo tedy nejlepší úvodní den. Dle současných kalkulací by se Hvězdné války měly za oceánem dnes vyšplhat až na 110 milionů dolarů. Poslední Harry za úvodní den zvládnul 91 milionů. Opět ale můžeme mluvit o nespravedlivém porovnávání, protože do úvodního dne se započítávají i noční předpremiéry, které Star Wars měly jednoduše delší.

Roli už to nebude hrát u celovíkendového rekordu, který Harry Potter nedrží. Nejvíc peněz za úvodní víkend v USA utržil k dnešnímu datu Jurský svět, který se může pochlubit 208,8 miliony dolarů. Star Wars odhady v tuhle chvíli přisuzují 215-220 milionů, což je číslo rekordní obecně, ale také je více než dvojnásobné oproti dosavadnímu prosincovému maximu. Před Vánoci se totiž doposud diváci na nové filmy nehrnuli. Jejich zájem se rozprostřel napříč svátky, podle toho, jak se návštěvníkům kin uvolňuje program. Pro Star Wars to viditelně příliš neplatí, přesto je ale pořád možné, že celkový víkendový výsledek bude možná nakonec nižší, protože obzlášť předvánoční neděle bývá z hlediska návštěvnosti již tradičně nízká (nákupní horečka vrcholí, hodně se cestuje).

Co se mezinárodních tržeb týdne, film se dostal na první místo žebříčku návštěvnosti v celkem 44 zemích a od středy už utržil celkem 72,7 milionu dolarů. V téměř dvacítce zemí (včetně Slovenska) šlo o nejúspěšnější premiéru všech dob, v České republice je film alespoň nejúspěšnější premiérou společnosti Disney.

Zajímavé je také to, jak si vede film u kritiků. Na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes drží momentálně Síla se probouzí 95% pozitivních hodnocení, což je prozatím nejvíc ze všech Hvězdných válek. Pokud se ale podíváme na průměrnou známku, je Epizoda VII na třetím místě. Impérium vrací úder má průměrnou známku 8.9, Nová naděje 8.5, Síla se probouzí 8.3, Pomsta Sithů 7.3, Návrat Jedinů 7.2, Klony útočí 6.7 a Skrytá hrozba 6. Odkaz na naši vlastní recenzi najdete dole pod článkem. 

Zdroje: Deadline I, Deadline II, Deadline III

Star Wars: Síla se probouzí

14.12.2015 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest