Star Wars: Síla se probouzí: První ohlasy

Star Wars: Síla se probouzí: První ohlasy | Fandíme filmu
Jak se nové Hvězdné války líbily za mořem? A jak to bude o víkendu s návštěvností? K tomu záznam ze slavnostní premiéry.

Star Wars: Síla se probouzí si odbyly svou světovou premiéru a jak jsme rozebírali už v předcházejícím tematickém článku, celý film je stále zahalen sympatickým hávem tajemství. Plnohodnotné recenze mohou být publikovány až zítra v dopoledních hodinách středoevropského času a v tuhle chvíli máme k dispozici jen tweety amerických novinářů a hollywoodské honorace. Těch se ale vyrojilo docela dost, takže jak nové Hvězdné války dopadly?

Převládá spokojenost a docela velká! Tu a tam se objeví lehce opatrnější reakce a film zjevně má nějaké mušky, které jeden přejde, ale druhému vadit mohou. Nevypadá to však, že by se jednalo o něco, co by mohlo zkazit celkový zážitek. Pro někoho by asi mohl být až příliš jednoduchý děj, avšak vyprávění chválí prakticky všichni – snímek je popisován jako nesmírně zábavná, dobrodružná jízda ve vesmíru. Síla se probouzí by měla být hodně vtipná, hodně emocionální a nabídnout mnoho věcí, které skutečně nečekáme. Jednoznačně také převládá názor, že „Star Wars jsou zpátky“. Jakmile se někdo pustí do porovnávání s dosavadními díly ságy, všichni se shodují na tom, že je aktuální film režiséra J.J. Abramse bez debat lepší než všechny prequely. Pak už se pouze diskutuje o tom, jestli jde o druhý nebo třetí nejlepší díl Star Wars. Ale to už je věc osobního vkusu, to si rozhodneme ve čtvrtek sami. Naše první dojmy (a nejspíš i kompletní recenzi) můžete čekat už zítra, tak se stavte!

Vzhledem k vysokým očekáváním nepřekvapí, že se během prvního víkendu očekává v kinech ohromné množství diváků. V USA se jen v předprodejích dle odhadů prodaly lístky za 100 milionů dolarů. Film bude uvádět „jen“ 4100 kin (zhruba třicítka filmů se promítala ve vícero kinech, rekord drží Twilight Sága: Zatmění, které běželo v 4465 kinech), nicméně se mluví o tom, že bude mít k dispozici největší množství pláten v dějinách. Většina multiplexů totiž počítá s tím, že snímek nasadí klidně i v nadpoloviční většině sálů! Předpremiéry začnou už ve čtvrtek večer v 19 hodin amerického času, takže se očekává, že nové Star Wars pokoří kasovní rekord poslední části Harryho Pottera, která v předpremiéře utržila celkem 43 a půl milionu dolarů.

O víkendu se snímek stane zaručeně nejúspěšnějším prosincovou premiérou a všichni, kteří sledují kasovní výsledky, jsou zvědaví, jestli snímek nakonec pokoří rekordních 208,8 milionů, které během úvodního víkendu utržil Jurský svět. A to samé platí také o mezinárodním trhu, kde Jurský svět utržil za první víkend rekordních 525,5 milionu. V řadě zemí Hvězdné války zbouraly rekordy v předprodejích, takže pokoření rekordu není vyloučené. Další podrobnosti o finanční stránce Star Wars najdete ve specializovaném tematickém článku.

A co vy? Už máte koupené lístky? Chystáte se na půlnoční předpremiéru? Na 3D nebo do IMAXu? Dejte vědět v komentářích! Na závěr přidáváme ještě video ze slavnostní premiéry:

Darth Vader byl poražen, ale zbytky Impéria neztratily nic ze své chuti po moci. Třicet dva let po Návratu Jediů přichází Star Wars: Síla se probouzí, které představí směs původních i nových hrdinů. Jako Luke Skywalker se vrací Mark Hamill, jako Han Solo Harrison Ford, jako Leia Organa Carrie Fisher, jako C-3PO Anthony Daniels, jako Chewbacca Peter Mayhew a jako R2D2 Kenny Baker. V nových rolích je doplňují John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Lupita Nyong’o, Gwendoline Christie, Domhnall Gleeson, a Max von Sydow. Scénář napsali Lawrence Kasdan a J.J. Abrams , který film také zrežíroval. Produkuje dlouholetá producentka filmů Stevena Spielberga, Kathleen Kennedy. Hudbu skládá John Williams. Datum české a slovenské premiéry je stanoveno na 17.12. 2015.

Zdroje: EW, CBM, Slashfilm, Collider, Deadline, The Wrap

Star Wars: Síla se probouzí

14.12.2015 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest