Superman a spol.: Jak se staví filmové univerzum

Superman a spol.: Jak se staví filmové univerzum | Fandíme filmu
Producent Charles Roven o výstavbě provázaného světa, o kreativní komisi, o příštím traileru na Batman v Superman nebo prodlouženém sestřihu filmu.

Producent Charles Roven v nedávném interview pohovořil o budoucnosti superhrdinských filmů. Budou o ně mít diváci nadále zájem? Nebo se přesytí? Podle Rovena je potřeba vybalancovat dvě věci. Přitahovat diváky k dalším hrdinům jejich vzájemnou provázaností a zároveň dbát na to, aby jednotlivé filmy byly samy o sobě plně uspokojivé.

Na počátku všeho stojí kreativní komise, která celý filmový svět DC nalinkovala, aneb, jak Rover s chutí říká, vytvořila pískoviště, v rámci kterého se pak talentovaní filmaři dostanou možnost vyřádit. Členy komise jsou režisér a producent Zack Snyder, jeho manželka a producentka Deborah Snyder, producent Charles Roven, kreativní šéf DC Geoff Johns a viceprezident výroby studia Warner Bros. Jon Berg.

Mantinely jsou tedy dopředu jasně dané. Když se hrdina představí v týmovém filmu, musí ve svém následujícím samostatném filmu vývoj jeho osobnosti logicky navazovat na to, co už diváci viděli. A naopak, pokud má být samostatný film příběhem hrdinova zrodu, zasazený do minulosti, musí snímek jednoznačně demonstrovat, jak se z hrdiny stala osobnost, kterou jsme potkali už dříve v týmovce. Destinace je tedy jasná. Pokud ale scenáristé a režiséři jednotlivých příběhů přijdou s nějakou zajímavější cestou, jakou se dá k destinaci dostat, je to jedině dobře a Warner to podporuje. Vyloučené není ani spojování několika různých cest v jednu smíšenou. Jak totiž víme, Warner často k jednotlivým komiksovkách objednává hned několik scénářů. Někdy se točí ten nejlepší z nich, jindy se zkombinují nápady jednotlivých autorů.

Vícero scenáristů se podílelo i na snímku Batman v Superman, konkrétně David S. Goyer (milovník komiksů a spoluautor řady superhrdinských filmů včetně Nolanovy batmanovské trilogie a Muže z oceli) a Chris Terrio (oscarový scenárista a blízký spolupracovník Bena Afflecka). Roven si pochvaluje, že se podařilo vyždímat to nejlepší z toho, co oba pánové svým různým přístupem nabízejí. Scénář by měl být natolik nabitý, že se do kina ve střižně vybíralo opravdu jen to nejlepší (délka filmu by měla být pro fanoušky „uspokojivá“) a v budoucnu bychom se mohli dočkat nějaké rozšířené verze. To však ještě neznamená, že by film byl nějak nesoustředěný. Na prvním místě jde o souboj Batmana se Supermanem (jak fyzicky, tak z hlediska dvou různých filosofií), teprve v druhém plánu sledujeme zrození Ligy spravedlnosti (Úsvit spravedlnosti) – slovutného týmu superhrdinů, který spojí síly v budoucích filmech.

Dokončování filmu trvalo dlouho či stále ještě trvá, protože bylo potřeba připravit zhruba 1500 trikových záběrů (což je velká porce, ale na hollywoodský trhák stále ještě poměrně standardní množství). Přesto se ale blíží další trailer, který bychom měli vidět ještě před koncem roku, s největší pravděpodobností spolu s premiérou nových Star Wars. Na závěr pro vás máme novou oficiální synopsi, která se lehce liší od té předcházející:

Snímek Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti nám konečně ukáže, jak se proti sobě postaví Batman a Superman. Epické měření sil změní životy obou superhrdinů navždy. Clark Kent (Henry Cavill) nevěří tajuplnému maskovanému mstiteli z Gothamu. Bruce Wayne (Ben Affleck) nevěří mimozemšťanovi, který skoro zničil Metropolis. A Lex Luthor (Jesse Eisenberg), který nenávidí Supermana víc než kdokoliv jiný, manipuluje pro své zvrácené úmysly oběma dvěma. Na kterou stranu se postavíte? Za muže z oceli nebo za temného rytíře? Na odvěkou otázku – který z nich by v souboji zvítězil – odpoví Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti.

Dále hrají Gal Gadot, Amy Adams, Diane Lane, Jeremy Irons, Laurence Fishburne, Jason Momoa, Ray Fisher, Tao Okamoto, Scoot McNairy, Callan Mulvey, Jena Malone nebo Holly Hunter. Režíruje Zack Snyder, podle scénáře Davida S. Goyera a Chrise Terria. Datum české premiéry je stanoveno na 24.3. 2016.

Zdroje: CBM, Collider I, Collider II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest