Box Office: Podzimní novinky rekordně pohořely

Box Office: Podzimní novinky rekordně pohořely | Fandíme filmu
Lovení čarodějnic ani navrhování iPhonů do kina netáhne, tak raději na Marťana počtvrté.

Diváci tento víkend raději doháněli resty toho minulého, než aby se nechali zavalit čerstvou nabídkou. Jedničku tedy drží Marťan, což zvládl jenom s 16 miliony. Spousta diváků se k filmu dostává až třeba teď v jeho čtvrtém týdnu, takže není divu, že padá jenom o 25 procent oproti minulému víkendu. Gravitaci nedostihne, ale 167 milionů překoná v pondělí či úterý a odsune tak držitelku této sumy, Zmizelou, na třetí místo žebříčku nejúspěšnějších říjnových filmů v amerických kinech. Celosvětově je Marťan na 384 milionech. Druhé místo si parádně podržela s 35procentním úbytkem diváků Husí kůže. Horor pro mladé s Jackem Blackem končí s 15,5 miliony a na kontě už má nějakých 44 milionů (celosvětově 52). Posledním držákem, který nehodlal pustit více než čtvrtinu diváků, je Spielbergův Most špiónů. Lehce přes 11 milionů v druhém týdnu a 32,5 milionu tak na aktuálním americkém kontě. Celosvětově to dělá 39,5 milionu.

Teď konečně novinky. Nejlépe se vedlo Poslednímu lovci čarodějnic. Vin Diesel vyměnil svět rychlých aut za svou první fantasy, se kterou chtěl nepochybně odstartovat novou sérii. Znovu se ale potvrzuje to, co už víme od Riddicka - Vin sám takhle nákladné filmy neutáhne. Tentokrát nedorazily ani alespoň průměrné recenze nebo riddickovský fandom a digitální patlanina tak končí s necelými 11 miliony, tedy ještě hůř než právě poslední Riddick (premiéra - 19 milionů). Nárůst tržeb z pátku na sobotu byl markantní, ale nic naplat, číslo je to pořád mizerné. Na mezinárodních trzích zatím připlulo do pokladen nějakých 13 milionů, tak uvidíme, jestli se Dieselovi početní facebookoví fandové zvednou od internetu a promění lajky za vstupenky.

Rok 2015 potom znamená konec i pro jednu z největších hororových značek, od které byste ale takhle mizerné finále zřejmě nečekali. Paranormal Activity: The Ghost Dimension si zbabralo situaci hned zkraje, když vyprovokovalo některé řetězce kin k bojkotování filmu. Ten totiž relativně brzo dorazí i na VOD platformu, a to se kinařům nelíbilo. Horor tak nakonec skončil jen v 1600 kinech a musí se spokojit s 8,2 miliony dolary. Dříve padaly i čtyřicetimilionové víkendy a konečné domácí tržby se neostýchaly překročit hranici 100 milionů. Jó, to byly časy. Odpočívej v pokoji, Paranormal Activity.

Bohužel s docela slušným trapasem se potýká i Steve Jobs. Velice ceněný a netradiční životopis, za kterým stojí Michael Fassbender, Aaron Sorkin a Danny Boyle, se konečně dostává z pár kin do 2500 sálů a jeho vyhlídky na hladkou oscarovou cestu se rozpouštějí v kruté realitě návštěvnosti. Film totiž utržil 7,2 miliony dolarů. To je téměř stejná částka jako Jobs s Ashtonem Kutcherem, který se ale pohyboval na diametrálně odlišné stupnici kritického přijetí. Steve Jobs je nepochybně kvalitnější film, dokonce jeden z nejlépe hodnocených tento rok, a přesto to vypadá, že diváci mají technologického magnáta už plné zuby. Je pravda, že recenze a nadšené ohlasy byly slyšet hlavně během dvoutýdenního limitovanho nasazení a teď, když je film konečně přístupný všem divákům, si nikdo nevzpomene.

Teď se ale připravte na pořádný nátřesk, přichází totiž katastrofa, která některým nostalgicky připomene dny zuřivosti, když do kin vstupoval Poslední strážce větru M. Night Shyamalana. Ta katastrofa má jméno Jem and the Holograms a je založená na populárním animovaném seriálu z 80. let pro náctileté dívky. Nemá asi cenu vysvětlovat, proč se fandové bouří. Situace je to pro Hollywood typická. Původní autorka seriálu vyškrtnuta z produkce, aby se z přestřeleného a osobitého námětu mohlo utvořit tuctové náctileté drama. Spokojení tak nejsou ani fandové předlohy ani běžní diváci. Výsledkem rozhodně není jeden z nejhorších filmů všech dob, ale jedna z nejhorších tržeb v širokém nasazení? Tak to rozhodně. Film sice stál jen pět milionů, ale marketing náklady dále navýšil a 1,3 milion z 2400 kin je tak či tak ostuda. Jedná se o čtvrtou nejhorší tržbu široce nasazeného (ve 2000+ kinech) filmu všech dob. 

Tohle si samozřejmě nemohli nechat líbit Bill Murray a režisér Barry Levinson, kteří se rozhodli, že nenechají Jem and the Holograms na holičkách a jejich podobně tragicky přijaté Rock the Kasbah posadili s 1,5 milionem z 2012 kin hned na pátou příčku žebříčku nejhorších úvodních tržeb (filmů, které otevřely alespoň ve 2000 kinech). Tenhle film samozřejmě necílil na malé holky, ba naopak jde o hrdou přisprostlou komedii, které ale chybí chytrý scénář a fungující vtipy. Pokud si tedy nechcete zkazit povědomí o Billovi Murraym coby charismatickm herci, který v každém filmu dokáže využít svůj potenciál, tak se tomuhle průšvihu raději vyhněte.

Limitovanému nasazení, kde jsou nízké tržby naprosto normální, dominovaly ženy. Prvním bylo historické drama Suffragette, ve kterém ženy bojují o právo volit. Meryl Streep za to nominace zřejmě nečeká, zato o Carey Mulligan se v rámci Oscarů uvažuje. Pokud chcete nějakou kontroverzi, tak i tento film se jí dočkal, a to když hlavní hvězdy pózovaly v tričku se sloganem: "Raději být rebelka než otrokyně." Před sto lety skvělé heslo, v současnosti velký marketingový přešlap. Tak či tak padlo ze čtyř kin dostačujících 77 000 dolarů.

Do temnějších vod zamířila i komička Sarah Silvermann, která se v I Smile Back potýká s alkoholem. Film je zatím je dvou kinech, odkud přišlo 16 000 dolarů. I Kristen Wiig po úspěchu Žen sobě málokdy vídáme v komediích. Aktuálně je v Marťanovi a potom v Nasty Baby, kde se řeší, jak otěhotnět, když vás pronásleduje zvrácený soused. Ve třech kinech film utržil 9000 dolarů.

Příští týden zase zvolníme a čeká nás Dokonalý šéf s Bradleym Cooperem, Our Brand Is Crisis se Sandrou Bullock a Scouts Guide to Zombie Apocalypse.

Zdroj: Forbes

Husí kůže

16.10.2015 | USA, Austrálie
Komedie, Dobrodružný, Horor, Rodinný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest