Box Office: Purpurový průšvih

Box Office: Purpurový průšvih | Fandíme filmu
Velké filmy se snaží odchytnout diváky, ty malé zase oscarovou šuškandu. V Číně je mezitím tématem dne Ant-Man.

Jedničkou tohoto víkendu je Husí kůže. Oblíbená knižní série, sestávající ze stovek hororů pro mládež, se dočkává prvního filmu pro kina překvapivě až teď. Snímek nechává vzpomenout na hororové klasiky pro mladší diváky typu Labyrint nebo Goonies. Studiu Sony se ke konci roku poštěstilo a Husí kůže je další certifikovaný hit, tentokrát s premiérou 23,5 milionů dolarů (rozpočet 58 milionů). I kritici se shodnou, že jde o slušný, i když trochu neobjevný rodinný film, který bezpochyby nadchne fanoušky série a nebýt trvalky Hotelu Transylvánie 2, na kterou rodiny za mořem pořád chodí, určitě by Husí kůže shrábla ještě více diváků.

Vršek žebříčku si udržel Marťan s 21,5 miliony. Film je v Americe kus od 150 mega a společně se zbytkem světa na 319 milionech, což určitě dává Akademii znamení, že by diváci rádi viděli nějaké oscarové nominace.

Co bezkonkurenčně doporučují tento víkend američtí kritici, je Spielbergův Most špiónů s Tomem Hanksem. Snímek otevřel s 15,3 miliony, což není naprostý zázrak, na druhou stranu se pohybujeme u majoritně starší cílovky, která do kina nepospíchá. Čtyřicetimilionová produkce by mohla ustát Steva Jobse i Spectre a vydělat na sebe bez problémů jenom v Americe. Nepochybně ale přijdou i nějaké ty oscarové nominace a Disney tak nebude Most špiónů nějak rychle z kin vyhánět.

Druhým podzimním propadákem je po Panovi gotický horor Purpurový vrch. Guillermo del Toro, Jessica Chastain, ani milovaný Tom Hiddleston nedokázali prodat výpravnou, ale podle kritiků také docela tuctovou hororovou podívanou s mládeži nepřístupným ratingem. Pouhých 12,8 milionů dolarů je horší výsledek než mělo povinné pokračování Ženy v černém z ledna tohoto roku (15 milionů o premiéře) nebo Mama, taktéž od dua del Toro/Chastain (28milionový debut). Jde bohužel o klasický případ filmu, o kterém se hodně namluví online, nakreslí se a napíše spoustu fanfikcí, ale mainstremový divák jen mávne rukou. Z mezinárodních trhů zatím přišlo 13,4 milionů, a pokud nepřijde víc, tak je tenhle projekt pohřbený ještě hlouběji než Del Torův Pacific Rim. Rozpočet 55 milionů je na eRkový horor prostě moc.

Rozhodně lepším strašidelný domem je Hotel Transylvánie 2, který nekouká okolo a jede s 12 miliony k 136milionové americké tržbě. Celosvětově je na 267 milionech, což je částka, o které si může nechat zdát Pan. V týdnu jste možná slyšeli zákulisní informaci, že film prodělá zhruba 150 milionů dolarů, a tento víkend se ukazuje, že podobné číslo není nereálné. Druhá víkendová tržba je necelých 6 milionů a posouvá výpravnou pohádku k 26 milionům z Ameriky. Celosvětově jsme na nějakých 50 mega. Když se odečtou podíly provozovatelů kin a přičtou náklady na propagaci, zůstane producentům v ruce opravdu jen zatraceně dlouhý účet.

Do kin ale dorazilo i pár menších filmů, o kterých se sluší pohovořit. Prvním je sportovní Woodlawn z prostředí středoškolského amerického fotbalu, který v pololimitovaném nasazení nastřádal 4,3 miliony, což možná stačilo na devátou příčku žebříčku, ale jinak je to jen takový kasovní pšouk ve světě, kde je podobných filmů až nezdravě moc a diváci si to také pomalu uvědomují.

Na oscarových nominacích visí úděl hutného dramatu Room o matce a synovi žijících v zajetí malého pokoje. Film má velice slušné ohlasy a ze čtyř kin si odnesl 120 000 dolarů, což je vůči některým většími hvězdami nabitým filmům posledních týdnů slušné číslo. Příkladem může být hned drama Truth, ve kterém chce Cate Blanchett, coby reportérka televize CBS, provalit jednu z kontroverzních afér prezidenta George Bushe Jr.. Hodně polopatické zpracování u kritiků moc nezafungovalo a divácký zájem také není kdovíjak velký, takže se film musí spokojit se 60 000 dolary ze šesti kin.

Naříkat byste mohli i nad Beasts of No Nation od režiséra Temného případu, Caryho Fukunagy. Ten totiž v 31 kinech utržil jen něco málo přes 50 000 dolarů. S adaptací knihy o mladém členovi africké milice se to ale má jinak, protože film odkoupil Netflix a také ho tento víkend nasadil online. Streamovací služba má zákazníky velice dobře proklepnuté, takže ví, že právě kvůli takovýmhle projektům si ji diváci rádi předplácejí. I tenhle film se snaží upoutat pozornost Akademie, konkrétně nominaci pro Idrise Elbu, coby ďábelského velitele milice.

A na závěr dva bonusy. Prvním je Steve Jobs, který tento víkend jede pouze v 60 kinech než zamíří příští týden do širokého nasazení. Film zatím stihl utržit 2,26 miliony celkově a příští víkend ukáže, jak velký třesk udělá po celých Spojených státech. Druhou třešničkou na finančním dortu je poté Ant-Man, který odstartoval v Číně s jedním z nejlepších marvelovských výsledků vůbec. O víkendu utržil 43 milionů, což je po Avengers 2 druhý nejlepší debut za Velkou zdí. Film tam zřejmě ukořistí rovnou stovku a celosvětově se podívá za půl miliardu. Aktuálně mu k tomu chybí jenom 50 mega. Ant-Man už teď překonal tržby prvního Thora a v rámci Marvelu se jedná o třetí nejlepší debut po Strážcích Galaxie a Iron Manovi. Studio tedy moc dobře vědělo, co dělá, když malinko nečekaně zařadilo do plánu chystaných premiér pokračování.

Pokud jste si mysleli, že byl tento víkend nabitý, tak si počkejte na ten příští. Dorazí Jem and the Holograms, Poslední lovec čarodějnic, Paranormal Activity: The Ghost Dimension, Rock the Kasbah, Steve Jobs v širokém nasazení a Dokonalý šéf se Sufragette v několika prvních kinech.

Zdroj: Forbes

Husí kůže

16.10.2015 | USA, Austrálie
Komedie, Dobrodružný, Horor, Rodinný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest