The Hateful Eight: Hudbu složí Ennio Morricone

The Hateful Eight: Hudbu složí Ennio Morricone | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
A nahraje ji v Praze. Dále o natáčení na obří formát Ultra Panavision, o Kill Billovi 3 nebo o ukončení kariéry mluvil režisér Quentin Tarantino na Comic-Conu.

Quentin Tarantino přivezl na Comic-Con svůj očekávaný western The Hateful Eight a jak už to tak v Hale H bývá, exkluzivní upoutávka určená pouze divákům v sále nemohla chybět. A nebyla jen tak ledajaká, Tarantino osobně, spolu se svým střihačem Fredem Raskinem, připravoval dva dny sedmiminutový trailer, doplněný o hudbu z Carpenterovy Věci. Pro nás, kteří jsme na místě nebyli, však byly daleko důležitější nejrůznější zajímavosti, které režisér o filmu prozradil.

Většina informací se točila především kolem technických aspektů natáčení a promítání filmu, ale v návaznosti na Carpenterovu Věc začněme hudbou. Stejně jako ke slavnému hororu totiž složí doprovod k The Hateful Eight legendární Ennio Morricone! Ten složil jednu původní skladbu už pro Nespoutaného Djanga a v řadě tarantinovek můžeme slyšet mistrovy starší kusy. Teď ale Ennio ozvučí kompletně celý film, což je vůbec poprvé, kdy snímek Quentina Tarantina nebude mít písničkový soundtrack! The Hateful Eight bude také první western po čtyřiceti letech, ke kterému Morricone napíše hudbu. Tedy, vlastně ji píše už teď a za několik týdnů ji bude nahrávat v Praze!

Tarantino má prostě rád klasiku a staré dobré filmové časy, což potvrdil už dlouho před Comic-Conem, když oznámil, že tentokrát nebude natáčet na obyčejný filmový pás (na digitál by netočil vůbec), ale rovnou na ojedinělý formát Ultra Panavison 70. V extrémně širokoúhlém formátu s nesmírně jemným a detailním obrazem byla natočena pouze desítka filmů, z nichž nejznámější je Ben Hur. Právě slavná scéna závodu koňských spřežení v Tarantinovi vzbudila chuť na královský formát natáčet. Docílit svého snu však nebylo jednoduché.

Naposledy se na formát natáčelo v roce 1966 historické drama Chartúm, takže bylo potřeba dát historickou techniku pěkně do kupy. Společnost Panavision vynaložila velké úsilí, aby pro kameramana Roberta Richardsona (Oscar za Huga, Letce a JFK) zrekonstruovala devatenáct anamorfických čoček, které se původně používaly při natáčení takových filmů jako Lawrence z Arábie, Ben Hur, Vzpoura na Bounty, To je ale bláznivý svět nebo Bitva v Ardenách. Po Richardsonovi čočky převzal Greig Fraser, kameraman Star Wars: Rogue One (které se však točí na digitál, ne na film).

Ve spolupráci s Kodakem a laboratořemi Fotokem Panavision vyvinul ještě výrazně větší filmové zásobníky, aby mohl Tarantino točit extrémně dlouhé záběry. Štáb točil celý snímek v zasněžených exteriérech nebo v chlazeném studiu, kde bylo těsně pod nulou, takže panovaly obavy, že technika nakonec zradí. Tarantinovi technici ale kamery poctivě testovali a se situací si nakonec poradili.

Film natočený na 65mm negativ (v kinech se promítá ze 70mm pásu, zbylých 5 mm slouží k uložení zvukové stopy), v extrémně širokém poměru stran 2.76:1 je sice krásná věc, ale je potřeba jej také mít kde promítat! Proto prý Tarantino plánuje připravit na projekci The Hateful Eight zhruba 50 biografů po celém světě, aby alespoň někde bylo možné film vidět v takové podobě, v jaké jej filmař zamýšlel. Občas se objevovaly sice takové názory, že je škoda, že Quentin na grandiózní formát točí zrovna snímek, který se bude odehrávat převážně v několika místnostech, nicméně režisér ubezpečuje, že nás formát do komorního snímku ještě víc vtáhne.

Ve Spojených státech zažije film také tzv. roadshow, kdy kopie filmu (a v tomhle případě dost možná i promítací technika) pojede od města k městu, aby ji postupně mohlo vidět co největší množství diváků. V 70mm si film odbude exkluzivní premiéru už 25.12., klasická kina (ať už s 35mm nebo digitální projekcí) přijdou v USA na řadu až po Novém roce. Podobným způsobem nasadil do kin svůj velkoformátový Interstellar loni Christopher Nolan, takže je vidět, že alespoň ti úplně největší režiséři stále mají u šéfů filmových studií silné slovo a tradičnímu filmu pořád ještě neodzvonilo. Kdy se dočkáme lokální premiéry filmu zatím nevíme, nicméně můžeme jen doufat, že v rámci krnovského festivalu KRRR! nebo varnsdorfského 70mm Filmového festivalu bude Tarantinova původní vize k vidění i u nás.

Během otázek publika přišel na přetřes samozřejmě i únik scénáře. Tarantina mrzí především to, že se ven dostala nedokončená verze textu, který byl později ještě dvakrát přepracován. Další dotaz směřoval na režisérovu několik let trvající návštěvu ve světě westernů. Podle Quentina bude třeba natočit ještě jeden snímek, aby si s konečnou platností mohl začít říkat „westernový režisér“. Co Kill Bill 3? Ten rozhodně není vyloučený, Uma Thurman by jej natočit chtěla a občas o něm spolu s režisérem mluví. Ještě ale bude třeba několik let počkat, aby Vernitina dcera dospěla a mohla se nevěstě pomstít za to, že jí zabila matku.

A na přetřes přišlo i Tarantinovo nedávné prohlášení, podle kterého vidí konec své kariéry. Tehdy režisér řekl, že natočí deset celovečerních filmů (zatím jich má včetně The Hateful Eight za sebou osm nebo devět, podle toho, jak berete dvoudílného Kill Billa) a skončí. Teď už Quentin fanoušky ubezpečil, že určitě nejde o neměnné prohlášení, a že onehdy zkrátka nahlas diskutoval, nemyslel to tak úplně doslovně. Pravda je taková, že dokud bude mít Tarantino možnost točit na film, točit nejspíš bude. Pak se uvidí. Nevyhýbá se třeba možnosti, že by zrežíroval televizní minisérii, na malé obrazovce mu natáčení na digitál nevadí.

Na závěr přikládáme ještě záznam celé comic-conové prezentace, v galerii najdete nejnovější fotku a plakát. 

The Hateful Eight: Prezentace filmu na Comic Conu

The Hateful Eight (Nenávistivá osmička) se odehrává dvanáct let po skončení Občanské války. Zasněženým Wyomingem projíždí dostavník, který uhání k městu Red Rock. V dostavníku sedí lovec odměn John Ruth (Kurt Russell), známý také jako „Kat“, spolu se svojí zajatkyní, Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), která má být v Red Rock podrobena spravedlnosti. Cestou potkávají dva cizince. Majora Marquise Warrena (Samuel L. Jackson), bývalého unijního vojáka, ze kterého se stal nechvalně proslulý lovec odměn, a Chrise Mannixe (Walton Goggins), jižanského renegáta, který tvrdí, že je ve městě novým šerifem. Skupinu zastihne sněhová bouře, a tak vyhledá útočiště v Minniině galanterii, zastávce dostavníku v horském průsmyku. U Minnie je však neuvítá majitelka, ale čtyři neznámé tváře. Bob (Demian Bichir), který se o podnik stará, zatímco je Minnie na návštěvě u své matky, Oswald Mobray (Tim Roth), popravčím Red Rocku, honák Joe Gage (Michael Madsen) a konfederační generále Sanford Smithers (Bruce Dern). Když bouře horskou zastávku odřízne, začíná osmi cestovatelům docházet, že by se nakonec do Red Rocku vůbec nemuseli dostat...

Dále hrají Channing Tatum či Zoe Bell, scénář a režie - Quentin Tarantino. Datum mezinárodní premiéry je stanoveno na 25.12. 2015.

Zdroje: EW, THR, THR II, Cine Bill, Coming Soon, Collider, Collider II, Joblo, Slashfilm

Osm hrozných

07.12.2015 | USA
Krimi, Drama, Thriller, Mysteriózní, Western
Info o filmu

Galerie: 2

The Hateful Eight: Hudbu složí Ennio Morricone | Fandíme filmu The Hateful Eight: Hudbu složí Ennio Morricone | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest