Oscar 2015: Závěrečné předpovědi nominovaných

Oscar 2015: Závěrečné předpovědi nominovaných | Fandíme filmu
Rok 2014 je u konce, všichni kandidáti si odbyli premiéru, řada cen je už rozdána. Které filmy a osobnosti si podle nás rozeberou nominace na Oscary?

Nejočekávanější závod filmového roku se pomalu a nezadržitelně blíží na začátek své cílové rovinky. Vyhlášení oscarových nominací je doslova za dveřmi (15. ledna) a tak neuškodí aktualizovat naši poslední předpověď. Drtivá většina nejsledovanějších filmových sdružení a asociací už zveřejnila své favority, včetně Zlatých globů, SAG nebo asociace amerických kritiků. I když se stále pohybujeme v rovině spekulací, můžeme už nyní s velkou jistotou říci, kdo bude patřit mezi většinu vyvolených, která se na konci února utká o nejcennější filmovou trofej.

Nejlepší film

Kategorie, která je otevřena největším spekulacím, především díky tomu, že počet filmových zástupců zde není pevně daný a může obsahovat až deset kandidátů. Přesto i zde můžeme hovořit o několika jistotách. Hned u dvojice filmů lze říci, že po jejich premiéře už nikdy nebude kinematografie stejná jako dřív. Vypravěčský klenot Chlapectví a technická perla Birdman nebudou s pravděpodobností hraničící s jistotou mezi vyvolenými chybět a bude zajímavé sledovat, jaké další vypravěčské pokusy vyprovokují u dalších filmařů. Se stejnou jistotou můžeme zařadit šifrovací hru Kód Enigmy a historické drama z prostředí boje za lidská práva - Selmu.

Mimo výše zmíněnou čtveřici všechno leží a běží s tím, kolik snímků bude v této kategorii nominováno. Velkou šanci má i Grandhotel Budapešť, který se vrátil do hry díky úspěchu při nominacích na Glóby a cenách SAG (The Screen Actors Guild – Herecká Asociace). Mezi další vážné uchazeče patří Fincherova Zmizelá, sportovní drama Hon na lišku nebo dobové melodrama o životě Stephana Hawkinga - Teorie všeho.

Jistota: Chlapectví, Birdman (aneb nečekané kouzlo lhostejnosti), Kód Enigmy, Selma.

Velké naděje: Grandhotel Budapešť, Teorie všeho, Zmizelá, Hon na lišku, Americký sniper, Whiplash a Slídil.

Nejlepší režie

Jestli by si některá kategorie zasloužila více než pět míst, pak je to právě tato. Letošní konkurence je skutečně obrovská. Stejně jako v případě té předešlé i zde můžeme s naprostou jistotou říci, že padesátiletý Španěl Alejandro González Iňárittu (Birdman) a Richard Linklater (Chlapectví) jsou sázkami na jistotu. Následovat by měla Ava Du Vernay (Selma), která se může stát první Afroameričankou nominovanou v této prestižní kategorii. O zbývající dvě místa se pravděpodobně svede lítý boj. Nejvážnějšími uchazeči jsou Morten Tyldum (Kód Enigmy), Wes Anderson (Grandhotel Budapešť), Bennett Miller (Hon na lišku), David Fincher (Zmizelá) a Clint Eastwood (Americký sniper).

Pravděpodobná nominace:

  • Alejandro González Iňárittu (Birdman)
  • Richard Linklater (Chlapectví)
  • Ava Du Vernay (Selma)
  • Morten Tyldum (Kód Enigmy)
  • Wes Anderson (Grandhotel Budapešť)

Pětice v závěsu: Bennett Miller (Hon na lišku), David Fincher (Zmizelá) Clint Eastwood (Americký sniper), James Marsh (Teorie všeho) a Angelina Jolie (Nezlomný).

Nejlepší herec

Královská kategorie i letos překypuje mimořádnými výkony. O nominaci Michaela Keatona (Birdman), za roli zapomenutého herce snažícího se restartovat svůj profesní i rodinný život, není žádných pochyb. To stejné platí i pro Eddieho Redmayna (Teorie všeho), který bezchybně ztvárnil Stephena Hawkinga v jeho celoživotním boji se zákeřnou chorobou. Sílu britské herecké školy prokazuje i Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy) v roli geniálního matematika Alana Turinga. S každým dalším dnem rostou šance i pro Jakea Gyllenhaala (Slídil), který skvěle zvládl roli amorálního novináře s nulovým morálním kreditem a především Davida Oyelowa (Selma), který je v roli Martina L. Kinga ztělesněním herecké velikosti a jeho výkon mnoho diváků označilo jako nadčasový.

Bez šance rozhodně není ani Steve Carell (Hon na lišku), jehož fyziologická proměna nemá podle mnohých na filmovém plátně v posledních letech konkurenci, jediným problém by mohl být, že neobdržel cenu americké kritiky. Na druhé straně má v zádech jak Glóbus tak i SAG. Netrpělivě je také očekáván výkon Bradleyho Coopera (Americký sniper), který by podle mnohých mohl, svým portrétem válkou zdevastovaného vojáka, výrazně promluvit do konečného zúčtování.

Pravděpodobná nominace:

  • Michael Keaton (Birdman)
  • Eddie Redmayne (Teorie všeho)
  • Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy)
  • David Oyelowo (Selma)
  • Steve Carell (Hon na lišku)

Pětice v závěsu: Jake Gyllenhaal (Slídil), Timothy Spall (Mr. Turner), Ralph Fiennes (Grandhotel Budapešť), Bradley Cooper (Americký sniper), Oscar Isaac (A Most Violent Year).

Nejlepší herečka

Letos nejméně atraktivní herecká kategorie, jejíž obsazení je známo již několik měsíců a během podzimu nedošlo k žádnému výraznému nástupu někoho dalšího. Jenom sled nepředstavitelných událostí by připravil Julianne Moore (Still Alice) o její pátou nominaci a s vysokou pravděpodobností i první výhru. Její portrét vysokoškolské profesorky, která je diagnostikována s Alzheimerovou chorobou, je jednoznačně nejtěžší rolí v její dosavadní kariéře a pochvaly se hrnou ze všech stran. Nominaci získá i Reese Witherspoon (Divočina) za svou roli narkomanky, která se není schopná pohnout se svým životem kupředu a rozhodne se absolvovat fyzicky i psychicky vyčerpávající cestu napříč nehostinným prostředím pacifické hřebenovky (Pacific Crest Trail - horská stezka spojující sever a jih západního pobřeží Spojených států). 

Chválu kritiky sklízí i Felicity Jones (Teorie všeho) v náročné roli milující manželky a celoživotní opory Stephena Hawkinga. Jistotou je i nominace pro Rosamundu Pike (Zmizelá), která si svou kreací nebezpečné a nepříčetné mrchy ukradla celý film pro sebe. Poslední místo připadne s největší pravděpodobnosti Jennifer Aniston (Cake), která změnila herecký rejstřík z komedie na seriózní drama a slaví úspěch, přestože kritika film odstřelila a její místo v elitní pětici je dáno spíše výborným marketingem. Stále také ještě existuje šance pro Marion Cottilard, která exceluje v Dva dny, jedna noc, sociální studii depresivní hrdinky, která se snaží zachránit své zaměstnání.

Pravděpodobná nominace:

  • Julianne Moore (Still Alice)
  • Reese Witherspoon (Divočina)
  • Felicity Jones (Teorie Všeho)
  • Rosamund Pike (Zmizelá)
  • Jennifer Aniston (Cake)

Pětice v závěsu: Marion Cotillard (Dva dny, jedna noc), Amy Adams (Big Eyes), Hilary Swank (The Homesman), Emily Blunt (Čarovný les) a Gugu Mbatha-Raw (Belle).

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Závod, který poněkud netradičně začal už loni v lednu. Premiéru si totiž odbyl na festivalu v Sundance snímek Whiplash, ve kterém exceluje J.K. Simmons jako démonický učitel hudby.  Kritika na něj chválou nešetří a ceny na jeho adresu se jenom hrnou. Jediným, kdo jej může zastavit se zdá být Edward Norton (Birdman), který si střihl po boku Michaela Keatona roli herce-potížisty, což je shodou okolností pověst, která provází po celou kariéru i samotného Nortona. V jeho neprospěch ovšem hraje to, že kolují zvěsti o tom, že v akademii není zrovna dvakrát oblíben.

Svou druhou hereckou nominaci získá pravděpodobně i Ethan Hawke (Chlapectví), kterému hraje do karet všeobecná chvála a přijetí filmu. I kdyby nakonec neslavil vítězství, stále nemusí smutnit. Je totiž autorem ústřední písně k filmu, takže ho s vysokou pravděpodobností čeká boj na dvou frontách. Své má jisté i fantastický Mark Ruffalo (Hon na lišku), který byl původně tipován na hlavního favorita této kategorie, ale silná konkurence ho odsunula do pozadí. Každopádně minimálně nominace by mu neměla uniknout. O poslední volné místo se utkají Robert Duvall (Soudce), jehož výkon byl podle americké kritiky jediným světlým bodem celého filmu, což by mohlo jeho šance v konečném zúčtování snížit, a Tom Wilkinson (Selma) v roli vystresovaného amerického prezidenta Lyndona B. Johnsona v období protirasistických bouří v 60. letech minulého století.

Pravděpodobná nominace:

  • J. K. Simmons (Whiplash)
  • Edward Norton (Birdman)
  • Ethan Hawke (Chlapectví)
  • Mark Ruffalo (Hon na lišku)
  • Tom Wilkinson (Selma)

Pětice v závěsu: Robert Duvall (Soudce), Josh Brolin (Inherent Vice), Chris Pine (Čarovný les), Christoph Waltz (Big Eyes) a Charlie Cox (Teorie všeho).

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Společně s hlavním mužským výkonem se jedná o vůbec nejzajímavější kategorii. Právě ve vedlejších rolích lze totiž čekat největší počet překvapení. Jedinou skutečnou jistotou je tak nominace pro Patriciu Arquette (Chlapectví), která je podle kritiků ústředním emočním bodem celého filmu a dokazuje, že stárnout lze s grácií i na filmovém plátně. Velmi slibně vypadá situace i pro Meryl Streep (Čarovný les), která exceluje v roli zlé čarodějnice a opět prokazuje, že pokaždé, když je na plátně, můžeme si být jisti, že uvidíme nezapomenutelnou podívanou. Stejně dobře má situaci rozjetou i Emma Stone (Birdman). Díky úžasnému a hlubokému výkonu, mimo její obvyklé herecké vody, září ve filmu, který je doslova přecpán fenomenálními hereckými výkony. Opět dokazuje svou všestrannost a první oscarová nominace by ji neměla minout.

Úspěch Keiry Knightley (Kód Enigmy) je do značné míry spojen s tím do jaké míry bude akademií přijat celý Kód Enigmy. Pokud členové vezmou snímek za svůj, je více než pravděpodobné, že se může těšit na svou druhou nominaci. O poslední místo bude velká tlačenice, protože zástup čekatelek není rozhodně zanedbatelný. Zatím pozici okupuje Jessica Chastain (A Most Violent Year), která má za sebou velmi úspěšný rok a v roli manželky Oscara Isaaca předvádí výborný výkon. Na paty ji šlape Carmen Ejogo (Selma) jako manželka Martina Luther Kinga. Její výkon není veleben kritiky v takové míře jako u jejího filmového manžela (David Oyelowo), přesto to podle ohlasů vypadá, že by to mohlo na nominaci stačit. Pozornost si zaslouží také Laura Dern (Divočina), které byla považována za jednu z favoritek již od premiéry filmu v Torontu, ale poslední dobou o ní není vůbec slyšet. Navíc ji rozhodně nepomáhá, že její film není ani zvažován do kategorie nejlepší film. Ze hry venku není ani Naomi Watts, která překvapivě dostala SAG nominaci za film Miluj svého souseda, což je poněkud zarážející vzhledem k jejímu výkonu v Birdmanovi. Jestli je to jenom další skrytá pocta pro Birdmana nebo se kritice její výkon opravdu líbil, zjistíme už 15. ledna, kdy budou nominace na Oscary vyhlášeny.

Pravděpodobná nominace:

  • Patricia Arquette (Chlapectví)
  • Meryl Streep (Čarovný les)
  • Emma Stone (Birdman)
  • Keiry Knightley (Kód Enigmy)
  • Jessica Chastain (A Most Violent Year)

Pětice v závěsu: Carmen Ejogo (Selma), Laura Dern (Divočina), Naomi Watts (Miluj svého souseda), Tilda Swinton (Snowpiercer) a Rene Russo (Slídil).

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest