Stallone zažalován za krádež Expendables. Je dvojka v ohrožení?

Stallone zažalován za krádež Expendables. Je dvojka v ohrožení? | Fandíme filmu
Opsal Stallone scénář od Marcuse Webba?

Zatímco Sylvester Stallone točí Bulharsku Expendables 2, ve Spojených státech se nad ním stahují mračna. Podle agentury Reuters ho totiž jistý Marcus Webb obvinil z plagiátorsvtví. Stalloneho scénář k Expendables, který napsal ve spolupráci s Davidem Callahamem, se prý totiž nápadně podobá Webbově scénáři (a povídce) The Cordboba Caper z roku 2006. The Cordoba Caper pojednává o týmu elitníchžoldáků, kteří mají za úkol porazit generála Garzu a jeho muže v jednom malém latinskoamercikém státečku. Kromě základní zápletky a jména hlavního padoucha se oba scénáře shodují i v několika dalších bodech, mimo jiné v úvodní scéně záchrany rukojmích ze zajetí na lodi.

Může se samozřejmě jednat o náhodu, ale podle tvrzení Webba scénář v letech 2006-9 volně koloval napříč Hollywoodem a nebylo by to poprvé ani naposledy, kdy si nějaký producent "vypůjčil" myšlenky z cizího nerealizovaného scénáře, aby za něj nemusel platit (našinec si jistě vybaví kauzu Tmavomodrý svět vs. Pearl Harbor).Webb nežaluje pouze Stallona a Callahana, ale také Millenium Films, Nu Image a Lionsgate, tedy všechny společnosti, které se na filmpu podílely. Webb za porušení svého copyrightu požaduje finační náhradu, a od soudu chce také záruku, že jeho copyright nebude porušován ve všech dalších sequelech.

Co to znamená pro Expendables 2? Pokud by soud dal Webbovi za pravdau a ukázalo se, že The Cordoba Caper sdílí s Expendables nějaké atributy, které se mohou projevit i ve druhém filmu (tedy především postavy), pak by žalovaná strana musela Webbovi zaplatit sjednanou náhradu za první Expendables a honorář za ty druhé, jinak by celá situace mohla dojít tak daleko, že by soud mohl Expendables 2 zakázat vsoupit do kin. To je ale samozřejmě velké množství kdyby. Nevíme ani jestli je Webb opravdu poškozený nebo se chce jenom přiživit na cizím úspěchu, a už vůbec není jisté, jak (a za jak dlouho) soud nakonec rozhodne. Šance, ze by nastala extrémní situace a film se vůbec nedostal do kin, je tak poměrně mizivá (studia by navíc s největší pravděpodobností raději Webba vyplatila, než aby přišla o potenciální zisky). Doufejme, že se všechno nějak vyřeší ke spokojenosti všech. Nebo alespoň ke spokojenosti nás, fanoušků ;-)

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest