Box Office: My opice vládnout světu

Box Office: My opice vládnout světu | Fandíme filmu
Caesarova banda stačila na čínské Transformery.

Přesně o třetinu diváků si polepšil Úsvit planety opic oproti svému předchůdci, který startoval v roce 2011 s 55 miliony dolarů. Časy se mění, v reálném světě uplynuly tři roky, ve filmovém deset let a máme tu otvírák ve výši 73 milionů. Procentuální nárůst zájmu můžeme srovnat například s druhým Thorem, těžko ale říct, jestli opice taktéž dosáhnou na metu 200 milionů. V zahraničí tvrdí, že ano a dokonce nandavají sequelu až 240 milionů z Ameriky. Taková Godzilla ale tento rok startovala ještě s dvacetimilionovým náskokem a dodnes se k dvoustovce ne a ne dostat. Foxové jsou ale tradičně silní na mezinárodních trzích, odkud má film zatím 31 milionů. Druhý díl nové série samozřejmě nedoručil jen dobrou finanční zprávu, ale také výbornou technickou stránku a myšlenkové podhoubí. Jestli si pokračování opravdu zaslouží "jen" 73 milionů, o tom se my, českoslovenští diváci, přesvědčíme už následující týden.

Překvapivě slabou konkurencí byli ve svém třetím týdnu Transformers: Zánik. Pouhých 16,5 milionu je pěknou vizitkou dosavadní nuzné jízdy, kterou roboti předvádějí v amerických kinech. Jenom 240 milionů dolarů je nejčerstvějším předpokladem konečné bilance, hlavně vůči tržbám předchozích dílů, které všechny šly přes 300 mega. K miliardě chybí filmu nějakých 250 milionů a jestli na ni opravdu dosáhne, o tom rozhodne především Čína. Tento víkend v ní Transformeři ukrojili 25 milionů.

Další dvě místa obsadily komedie. Tammy je s dalšími 13 miliony na 57 milionech a musí příští týden přežít Sex Tape, aby skončila s nějakými 80 mega. 22 Jump Street je potom jenom v Americe na 172 milionech a ve světě už jde přes 250 mega coby jedna z nejúspěšnějších mládeži nepřístupných komedií.

A další dvě místa zase patří filmům pro děti. Jak vycvičit draka 2 je v Americe na 152 milionech a ve světě na 200 milionech. Earth to Echo má po druhém týdnu 24 milionů, pomohlo mu k tomu 5,5 milionů dolarů z tohoto víkendu. Oba filmy spláchnou příští týden druhá Letadla.

Druhá Očista pak zase příští týden odepíše Chraň nás od zlého, kterému jsou přesně poloviční propady celkem k ničemu, když operuje v druhém týdnu jen se 4,7 miliony. V Americe je film zatím na bídných 25 milionech.

V pěti kinech se pak dalo vidět Chlapectví, které má s 358 000 dolary druhý nejlepší limitovaný otvírák tohoto roku. Experiment Richarda Linklatera, natáčený během 12 let, podle režisérových slov překvapivě distribuuje stejné studio, které se k tomu před lety upsalo. Pro IFC Films to může být stejná výhra jako byl pro Fox Searchlight prozatimní letošní vítěz nezávislé scény, Grandhotel Budapešť. Stejně tak ale může tenhle téměř tříhodinový bildungsfilm projít bez povšimnutí. Premiéra v pěti kinech totiž nevypovídá vůbec o ničem.

Premiéry příštího týdne se zmínily už v článku - Letadla 2, Očista 2 a Sex Tape 1.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest