Nekonečný příběh: Vzniká nová série celovečerních filmů

Nekonečný příběh: Vzniká nová série celovečerních filmů | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 4 obrázky
Nové moderní zpracování nás zavede spolu s Bastiánem zpátky do říše Fantázie.

Před dvěma lety jsme tu měli zprávu, že filmoví producenti začínají kroužit kolem práv na Nekonečný příběh, slavný fantasy román pro mladší čtenáře, který se dočkal jednoho zfilmování už v 80. letech. O práva podle magazínu Variety usilovala celá řada filmových studií a streamovacích firem, nakonec však uspěla produkční společnost See-Saw Films.

Ta ve spolupráci s Michael Ende Productions připraví „sérii hraných filmů“. Zatím nevíme vůbec nic bližšího. Zřejmé není to, kolik by filmů vlastně mohlo vzniknout nebo na základě čeho. Román Michaela Endeho má zhruba 400 stran a v 80. letech byla knížka odvyprávěna (s hodně velkými změnami) na ploše dvou celovečerních filmů. Sám Ende žádné pokračování nikdy nenapsal, pouze dodatečně byla publikována jedna původně vyškrtnutá kapitola.

Teoreticky by se tvůrci mohli pokusit napodobit Hobita a maximálně předlohu roztáhnout, na tři nebo čtyři filmy. Slovo „série“ nicméně na první pohled zavání většími plány. Bude tedy nejspíš třeba vykročit i mimo původní materiál. Buď scenáristé připraví zcela nové příběhy, anebo by se mohli inspirovat sérií knížek z let 2003-4, kdy několik německých autorů rozvinulo vedlejší motivy z Nekonečného příběhu do podoby plnohodnotných románů. Nejde však o žádné velké hity, knihy dokonce ani nebyly přeloženy do Angličtiny.

Otázkou je také to, proč si správci Endeho pozůstalosti plácli zrovna s produkční společností See-Saw Films, která s podobně velkými látkami zatím nemá žádné zkušenosti. Dosud se produkční firma zaměřovala na náročnější látky, kdy do jejího repertoáru patří například Králova řeč, Lion, Stud nebo Síla psa. Buď Michael Ende Productions věří tomu, že See-Saw Films dovedou látce dopřát kreativnější zpracování, než by dokázala velká hollywoodská studia. Anebo se správci pozůstalosti domnívají, že při spolupráci s menší filmovou společností daleko snáz prosadí svou vůli, než by to bylo možné při natáčení s mašinérií nějakého obřího studia.

Za See-Saw Films připravují projekt oscaroví producenti Iain Canning a Emile Sherman, spolu s několika prakticky neznámými producenty z Michael Ende Productions. Momentálně se hledají scenáristé a režisér (režiséři), kteří vymyslí, jak látku zpracovat a pustí se do natáčení. Souběžně se hledá filmové studio nebo streamovací služba, kteří se postarají o distribuci. Počítá se s tím, že se bude natáčet mezinárodně, aby se podařilo zachytit rozmanité lokace fantaskní předlohy, zároveň by však správci Endeho pozůstalosti z nostalgických důvodů chtěli alespoň část budoucí produkce odbavit ve spisovatelově rodném Německu.

Anotace knižní předlohy: Když nesmělý Bastián Balthazar Bux jednoho dne prchá před spolužáky, kteří ho šikanují, rozhodne se před nimi schovat v antikvaritátu. V bezpečí za dveřmi krámku jej zaujme kniha s motivem dvou hadů, kteří jsou vzájemně zakousnuti do svých ocasů a názvem Nekonečný příběh. Chlapec nedokáže odolat a když je majitel knihkupectví zabrán do telefonického hovoru, svazek ukradne a úchýlí se s ním do své skrýše na půdě školy. Její příběh vypráví o říši Fantázie, která pomalu upadá do Nicoty. Zatímco čte o záchranné misi bojovníka Átreje, uvědomuje si, že se celé vyprávění týká i jeho. I on se bude muset aktivně zapojit, aby říše, která ho okouzlila, a její vládkyně dětská císařovna mohly být zachráněny. Dokáže se ale vyrovnat s následky svých činů v realitě, kterou stvořil pomocí svých přání, a bude umět čelit své temné stránce? Jen tak se totiž bude moci vrátit se zpět do světa, kam patří…

Foto je ilustrační, z filmového zpracování z 80. let

Zdroj: Variety

Nekonečný příběh

20.07.1984 | USA, Německo
Dobrodružný, Drama, Fantasy, Rodinný
Info o filmu

Galerie: 5

Nekonečný příběh: Vzniká nová série celovečerních filmů | Fandíme filmu Nekonečný příběh: Vzniká nová série celovečerních filmů | Fandíme filmu Nekonečný příběh: Vzniká nová série celovečerních filmů | Fandíme filmu Nekonečný příběh: Vzniká nová série celovečerních filmů | Fandíme filmu Nekonečný příběh: Vzniká nová série celovečerních filmů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest