Saw X: Série se vrací k tomu, co fanoušci opravdu milují

Saw X: Série se vrací k tomu, co fanoušci opravdu milují | Fandíme filmu
Lionsgate
Zobrazit další 4 obrázky
Desítka bude nejdelší a zároveň nejvíce přímočarý díl. Tvůrci odhalují podrobnosti + nový teaser.

Koncem září uvidíme Saw X, tedy desátý díl hororové série o mučení hříšníků. V červenci jsme viděli trailer a další podrobnosti přidávají tvůrci v čele s režisérem Kevinem Greutertem, kteří vystoupili na výstavě Midsummer Scream 2023 a o snímku pohovořili.

Proč se děj odehrává mezi událostmi Saw a Saw II? Protože se autoři chtěli vrátit k tomu, co na ní fanoušci mají nejraději a k tomu, co mají nejraději vlastně i sami tvůrci. Prvním filmům dost prospívá, že je John Kramer stále naživu. Jeho představitel Tobin Bell je správně charismatický a zlověstný. V desítce je jednoznačně hlavní postavou příběhu. Je to jeho zatím nejosobnější film, ve kterém se snaží sám sobě zachránit svůj rychle končící život (zabiják po několika dílech série umírá na rakovinu). Na plátně v desítce stráví víc času, než v předchozích zhruba šesti filmech dohromady. Klíčovou součástí příběhu je také Kramerova pravá ruka Amanda (Shawnee Smith).

Díky tomu, že je John stále naživu, je prý desítka také daleko přímočařejší, než jsou diváci zvyklí. Filmaři nemuseli vystavět složitou strukturu flashbacků. Prý budeme úplně překvapení, jak málo je tenhle díl zamotaný. Novinku si tak prý mohou užít i ti, kteří neznají předchozí díly. Nemáme se nicméně bát, že bychom snad kvůli omezení vypravěčských zákrut o něco přišli. Naopak jde o nejdelší díl celé série, přičemž Greutert říká, že série Saw byla vždycky ve střižně extrémně disciplinovaná a vždy nemilosrdně vyhodí cokoliv, co by mohlo vyprávění brzdit. Takže když je desítka dlouhá, máme to chápat tak, že se povedlo natočit velké množství opravdu dobrého materiálu, který prostě nebylo třeba házet do koše.

Kevin o tom něco ví, protože prvních pět dílů série stříhal právě on. Spolu se šestkou se stal také režisérem. Tehdy to byla jeho režijní prvotina a podle něj se na desítce velice pozitivně podepsalo, že od té doby natočil čtyři další filmy. Je tedy daleko zkušenější a sebejistější. Má pocit, že se mu díky tomu povedlo do snímku vnést cosi „povědomého“ a nádech toho, že je „Saw zpátky“. Jako ty nejstarší díly série má desítka působit nejen kvůli návratu Tobina Bella do hlavní role, ale také díky zvolenému vypravěčskému stylu. Filmaři se pokusili nejstarším dílům dílům přiblížit i vizuálně, když zvolili podobnou barevnou paletu, stejný širokoúhlý tvar obrazu (poměr stran 1.85:1) a výraznou hrubozrnnost záběrů.

Nemáme se bát, že by toho trailery prozradily příliš (níže najdete nejnovější krátký teaser), do kina si produkce schovala spoustu překvapení. A nějaká překvapení mají nejspíš producenti schované také do další budoucnosti: Jeden z přítomných fanoušků zeptal panelistů, zda se někdy dozvíme, co se stalo s Markem Hoffmanem (Costas Mandylor), potom, co byl v závěru sedmičky (Saw 3D) na konci zavřený v ikonické koupelně. A Greutert na to pouze odvětil: „Na to nebudu odpovídat“…

Děj je zasazený mezi události Saw a Saw 2. Původní zabiják John Kramer se tedy po letech mohl opět vrátit jako jedna z hlavních postav. Už dříve jsme věděli, že John pomalu umírá na rakovinu. Tohle je příběh o tom, jak se při zoufalém pokusu o vlastní záchranu vydává do Mexika, kde doufá v zázrak, který mu slibuje experimentální léčebná procedura. Ukáže se však, že jde o podvod, který se živí na těch nejzranitelnějších. John se rozhodne podvodníky pořádně vyškolit a připraví pro ně sérii svých klasických pastí.

V hlavní roli se vrací Tobin Bell. Jako Amanda se vrací Shawnee Smith, jako Hoffman Costas Mandylor. Dále hrají Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Michael Beach, Renata Vaca, Paulette Hernandez, Joshua Okamoto a Octavio Hinojosa. Režíruje Kevin Greutert, scénář napsali Peter Goldfinger a Josh Stolberg. Produkují Mark Burg a Oren Koules.

Foto: Lionsgate

Zdroje: The Direct I, II

Galerie: 5

Saw X: Série se vrací k tomu, co fanoušci opravdu milují | Fandíme filmu Saw X: Série se vrací k tomu, co fanoušci opravdu milují | Fandíme filmu Saw X: Série se vrací k tomu, co fanoušci opravdu milují | Fandíme filmu Saw X: Série se vrací k tomu, co fanoušci opravdu milují | Fandíme filmu Saw X: Série se vrací k tomu, co fanoušci opravdu milují | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest