The Wind Rises: Anglicky titulkovaný trailer

The Wind Rises: Anglicky titulkovaný trailer | Fandíme filmu
Nový film legendárního Hajao Mijazakiho se představuje v traileru s anglickými titulky.

O nejnovějším filmu japonského tvůrce Hajao Mijazakiho jsme vás na našem webu již informovali. The Wind Rises se celkem očekávaně stal na japonském trhu naprostým kasovním trhákem a v nejbližší době si odbude také svoji premiéru za hranicemi Japonska, a to na festivalu v Benátkách a Torontu, díky čemuž se nám do virtuálních rukou také poprvé dostala anglicky otitulkovaná ukázka.

Miyazaki se inspiroval životem Jira Horikoshiho, který za druhé světové války navrhoval japonské letouny Zera, které vynikaly jak svým designem, tak nebezpečností.

Trailer naznačuje, že nepůjde o snímek, který by většina fanoušků od mistra očekávala. Barvitá dětská dobrodružství s nadpřirozenými jevy jsou nahrazena vesměs dost realistickým výsekem ne zrovna šťastným obdobím japonských dějin. Nicméně je zajímavé poznamenat, že film vyvolal mezi japonskou veřejností značnou dávku kontroverze a rozčarování. Ačkoliv mladí, dříve ti početnější fanoušci studia Ghibli, film většinou titulují jako film nudný, tak například na serveru Yahoo! Japan je Miyazaki označován jako zrádce, anti-japonský nebo je dokonce osočován ze senility.

Jedním z důvodů je Miyazakiho pacifistický postoj k tehdejší turbulentní době, který podle všeho reflektuje ve filmu, konkrétně v paralele mezi masivními zemětřeseními z let 1923 a 2011, kdy kvůli následné vlně tsunami došlo ke značnému poškození elektrárny Fukušima. Právě zemětřesení z roku 1923 fatálně zdevastovalo Tokyo a zemi uvedlo do rozsáhlých hospodářských problémů 30. let, které následně zbídačený národ dovedly k nacionalistickému extremismu a nevyhnutelné vojenské konfrontaci. Miyazaki tehdejší neklidnou dobu srovnává se současností a především mezi řádky varuje nad populárním premiérem Shinzo Abem, který dlouhodobě usiluje o smazání článku 9 v japonské ústavě a obnovení japonské armády nejen k obranným účelům.

Česká premiéra zatím nebyla stanovena, ale každý fanoušek japonské animace se má určitě na co těšit.

The Wind Rises: Anglický trailer

 

Zdroje: Foreign Policy, Dawn, Gordon Campbell, Kotaku

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest