Co chystá Hayao Miyazaki a studio Ghibli?

Co chystá Hayao Miyazaki a studio Ghibli? | Fandíme filmu
Autor Princezny Mononoke připravuje svůj příští film. Na co se můžeme těšit?

Každý filmový divák, který se chtěl seznámit s japonskou animovanou tvorbou, pravděpodobně nejprve sáhl po některém z klenotů Hayaa Miyazakiho. Tento japonský legendární režisér už několikrát hovořil o konci kariéry, přesto jsme mohli ještě roku 2008 zhlédnout Ponya z útesu nad mořem, který nádherně skloubil dětskou hravost s dospělou vážností. Ve svém chystaném filmu, který studio Ghibli polehku odhaluje v posledních dnech, se však tento režisér chopí příběhu, který možná jeho zapřisáhlé fanoušky nenadchne.

Než se dostaneme k samotným novinkám, rád bych připomenul dva filmy z produkce studia Ghibli, které možná, jelikož se nedostaly do české distribuce, publiku unikly. Prvním z nich je Karigurashi no Arrietty (Tajný svět Arietty) z roku 2010 založený na sérii populárních knih o Pidiliích Mary Nortonové. K tomuto filmu napsal Miyazaki scénář a rozhodně byste si ho neměli nechat ujít už kvůli krásné atmosféře připomínající Totora, prvotřídní animaci a úžasnému soundtracku. Druhý film nese název Kokuriko saka kara a stal se v roce 2011 nejvýdělečnějším filmem v Japonsku. Scénář znovu napsal Miyazaki a režie se podruhé chopil jeho syn Goro. Toto moralizující melodrama rozhodně není špatným filmem, ale postrádá tradiční fantazijní elementy, na které jsou diváci od studia a hlavně od Miyazakiho zvyklí.

V tomto trendu se ale chystá Miyazaki pokračovat i v následujícím roce. Jeho další projekt, zatím označený názvem Kaze Tachinu (Zvedá se vítr), bude sledovat japonského konstruktéra Jiro Horikoshiho, který za 2. světové války navrhoval japonské letouny Zera. Miyazaki sám tvrdí, že film bude realističtější a rozhodně žádnou relaxační podívanou. Na druhou stranu tu však zůstávají elementy pro něj typické, tedy láska k létání a k fantazii - některé z postav jsou totiž v původní komiksové předloze z roku 2009 znovu zpodobněny jako vepři, čímž se vracíme až do roku 1992 k Miyazakiho filmu Kurenai no buta (Karmínový vepř).

Ale ani fanoušci fantasy filmu nemusí zoufat, protože se po 14 letech vrací i druhé velké jméno studia Ghibli, Isao Takahata (Hrob světlušek), který v současnosti pracuje na klasické japonské pohádce o princezně Kaguyi. Goro Miyazaki se pak do budoucna chystá na příběh o samurajích. Na co se osobně těšíte nejvíce vy?

Zdroje: Twitch, Ghiblicon, The Film Stage, Papacube, My Opera

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest