Terminátor: James Cameron začal psát další pokračování

Terminátor: James Cameron začal psát další pokračování | Fandíme filmu
TriStar Pictures
Původní autor série se pustil do dalšího psaní. Umělá inteligence je ve středu pozornosti.

Režisér, scenárista a producent James Cameron připravuje Avatara 3, ale přitom si najde čas i na další aktivity. Vystoupil na konferenci technologické firmy Dell, kde divákům v sále prozradil zajímavou věc: Před třemi měsíci začal psát scénář pro nového Terminátora. S dokončením prý ale hodlá nějakou dobu počkat. Nejprve chce totiž vidět, jak se bude umělá inteligence rozvíjet v reálném světě.

Už šest let Cameron veřejně mluví (tady, tady, tady, tady nebo tady) o tom, že právě umělá inteligence je to, co jej k sérii láká a co v ní chce tematizovat. Zatímco v čase prvních filmů z 80. a 90. let byla AI něco vzdáleného a byla vykreslována čistě jako hrozba, dnes už je to složitější. AI je tady a nějakým způsobem neoddiskutovatelně změní naše životy. Nedá se říct, zda bude jednoznačně riziková, ale nese v sobě problematické elementy. Její vývoj je drahý, tudíž ji vyvíjejí velké firmy a státy.

Firmy pro zisk, tudíž je jejich AI od počátku stavěná na chamtivosti. AI vyvíjená státy zřejmě bude sloužit především k obraně a tím pádem má v sobě tahle inteligence od prvopočátku zakódované násilí. Už teď v našem světě běžně fungují drony, velkým tématem je také konstantní elektronický dohled nad všemi a vším, ztráta soukromí. To vše se bude překotně vyvíjet, protože Cameron očekává nové závody ve zbrojení, podobné tomu, jako když lidstvo objevilo atomovou energii.

Že Cameron bere dalšího Terminátora vážně, naznačuje prosincové interview, kde řekl: „Pokud bych natočil dalšího Terminátora, daleko víc bych ho pojednal z pohledu umělé inteligence, nebyl by jen o tom, jak se zlí roboti zbláznili. O dalším možném nastartování značky se jedná, ale zatím nebylo nic rozhodnuto.“ Chce tedy vnést do problematiky nuance, nevnímat ji černobíle. AI je podle Jima vedle ekologie jedno z největších témat a ekologii se dostatečně věnuje v Avatarovi. Pro vývoj dalšího Terminátora tedy má motivaci a zjevně se na něm pracuje. Kdy ale uzraje čas a jestli bude Cameron také režírovat (když to neudělal, byl výsledek vždy slabší), to je zatím ve hvězdách.

Foto je ilustrační, předchozí Terminátor

Zdroje: Rod Mercado, Avatar Guy

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest