Blade: Natáčení se kvůli velké hollywoodské stávce scenáristů opět odkládá

Blade: Natáčení se kvůli velké hollywoodské stávce scenáristů opět odkládá | Fandíme filmu
New Line Cinema
Další marvelovské projekty jsou stávkou také ovlivněny.

Nový Blade od Marvelu už se několikrát odkládal. Kvůli pandemii a výměně tvůrčího týmu. Teď projekt dostal další stopku. Magazín The Hollywood Reporter jako první informoval, že natáčení filmu bylo odloženo na neurčito. Může za to stávka scenáristů, která před několika dny v americkém filmovém průmyslu odstartovala poté, co filmová studia odmítla požadavky scenáristických odborů, které se pokusily vyjednat důstojnější pracovní podmínky pro své členy. Marvel sice nedávno najal Nica Pizzolatta, scenáristu Temného případu, aby se pokusil scénář těsně před očekávaným startem stávky dostat do potřebné kondice, ale nakonec to nestihl.

Produkce Bladea se má opět okamžitě spustit, jakmile bude stávka ukončena. Už i několik týdnů stávkování, by mohlo produkci ovlivnit natolik, že se nemusí stihnout aktuálně plánované datum premiéry, jež je stanoveno na 5. září 2024. I kdyby však byla stávka scenáristů extrémně krátká, tak na letošní rok zvažují stávku také herecké a režisérské odbory, které taktéž nepovažují kompenzace svých řadových členů v současné době za adekvátní.CA

U Bladea však problémy Marvelu nekončí. Studio aktuálně točí v americké Atlantě Captaina Ameriku: New World Order a sérii Agatha: Coven of Chaos. Jakmile bude Captain America dokončený, mají jeho místo převzít Thunderbolts. V New Yorku se natáčí Daredevil: Born Again, v Los Angeles Wonder Man a v Londýně má co nevidět začít natáčení Deadpoola 3. Natáčení v městských ulicích by také mohli ovlivnit samotní stávkující, kteří s transparenty v rukou vyjadřují své postoje na klíčových místech USA. Obvykle je to před sídelními budovami jednotlivých studií, ale tu a tam protestující vyrazí přímo na místa, kde se natáčí. Konkrétně u marvelovek už v éteru zaznělo, že by se stávkující mohli vydat na losangeleské exteriérové natáčení Wonder Mana.

Marvel se zatím netváří, že by chtěl kteroukoliv z produkcí zastavit. A to přesto, že je studio pověstné tím, že přepisuje své filmy za chodu. The Hollywood Reporter pro příklad uvádí, že u Ant-Mana 2, Black Widow či Spider-Mana: Bez domova se za pochodu přepisovaly celé velké kusy filmu. A když už se vyloženě nepředělává celá struktura, tak se minimálně konstantně upravují dialogy. Pravidla pro stávkování nějaké drobné úpravy sice v případě nutnosti umožňují, ale bavíme se skutečně o nepatrných zásazích, nikoliv o zásadním přepisování. Scenáristé jako takoví navíc ani nebudou na place, jak u Marvelu běžně platí.

To poslední, co si teď Marvel po slabě přijatém Ant-Manovi 3 může dovolit, je natočit nějaký polovičatý film. Když v letech 2007-2008 protestovali scenáristé naposledy (od listopadu do února), odneslo to hned několik filmů, jako Transformers 2, Quantum of Solace, G.I. Joe či X-Men Origins: Wolverine, které se točily s nedokončeným scénářem a podle recenzentů to bylo na snímcích dost vidět. Marvel (Disney) nicméně hodlá u všech výše zmíněných projektů natáčení dotáhnout. Předpokládá se, že pokud by v natočených záběrech cokoliv nesedělo, tak se to zkrátka bude muset vyřešit během dotáček, které studio tak či tak pro všechny svoje projekty dopředu plánuje (V té době snad už stávka bude vyřešena). Podle jednoho ze zdrojů The Hollywood ReporteruMarvel do všech projektů, které se teď či v dohledné době natáčejí, nasypanou asi miliardu dolarů, takže nějaké zásadní zpomalení celého kolosu prostě nepřichází v úvahu, obří investice se musí co nejdříve zase vrátit.

Titulní foto je ilustrační, z filmu Blade z roku 1998

Zdroj: The Hollywood Reporter

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest