Box Office: Největší kus vstupenek si odřízl Vřískot 6

Box Office: Největší kus vstupenek si odřízl Vřískot 6 | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Dinosauří novinka 65 propadla, Vřískot dělá rekordy, Creed III se drží, Ant-Man dál vadne. A jaký je vliv oscarových nominací.

Horkou novinkou je tento víkend v pokladnách kin Vřískot 6. Na největším světovém trhu ve Spojených státech film utržil při premiérovém víkendu 44,5 milionu dolarů, což je o deset milionů víc, než se dosud podařilo libovolnému jinému dílu série. Mezinárodně dosud film přidal dalších 22 milionů a přesáhl v úhrnu 67 mega. To je výrazně víc, než analytici předpovídali a znovu rekord v rámci celé hororové série. Bude trvat jen pár dní, než snímek překročí celkové tržby dosud nejslabší čtyřky (97 milionů) a je reálně myslitelné, že se podaří překonat dosud nejúspěšnější jedničku (173 milionů). To vše s rozumným rozpočtem 35 milionů. Tahle série bude v kinech strašit ještě dlouho.

Na druhou příčku žebříčku sklouzl Creed III. Amerika přihodila dalších 27 milionů, mezinárodní trhy přidaly dalších 24 milionů. Za pozornost stojí, že mimo USA si film nejlépe vede ve Francii (dosavadní úhrn 12 milion), Británii (11 milionů) a Německu (8 milionů) – Francie a Německo jsou přitom dvě země, kde během projekcí filmu došlo k pěstním potyčkám. V Severní Americe už je utrženo 101 milionů, celosvětově 179. Už během příštího týdne se podaří překonat Creeda II (213 milionů) a uchvátit pozici nejúspěšnějšího dílu trilogie. A ani v rámci celé Rockyho frančízy na tom není Creed III vůbec zle – v absolutních číslech by dokonce mohl soupeři o první či druhou pozici (Rocky IV – 300 milionů, Rocky III – 270 milionů). Jen se sluší poznamenat, že filmu dost výrazně narostly náklady. Creed III stál 75 milionů, zatímco kupříkladu ještě prvnímu Creedovi stačila polovina. Tyhle nárůsty by si produkce do budoucna měla ohlídat, pokud snímky i nadále mají být profitabilní.

Teprve na třetí příčce je druhá novinka týdne, dinosauří thriller 65. Ten v trailerech vůbec nevypadal špatně, avšak sci-fi s Adamem Driverem sestřelily mizerné recenze a divácké ohlasy – film se podle všeho moc nepovedl. Při premiéře v USA se podařilo utržit 12 milionů, mezinárodně dalších 8. Snímek tak zatím má na kontě dvacítku a pětačtyřicetimilionovou investici se v kinech zaplatit nepodaří – investoři budou svoje náklady získávat zpátky po troškách teprve z domácího videa.

Ant-Man a Wasp: Quantumania končí ve víkendovém žebříčku na 4. příčce. Film utržil v USA 7 milionů a poklesl oproti předchozímu víkendu „jen“ o 45%, což je pro snímek zatím nejlepší (nejnižší) propad. Moc to ale neznamená. V USA je celkem utrženo 198 milionů, mezinárodně 249 milionů, po tom, co se mimo USA tento víkend podařilo připsat dalších zhruba 10. Dohromady to dělá prozatím 447 mega a podle analytiků závěrečná tržba nepřesáhne 490 milionů. Což je pro třetí díl marvelovské trilogie s dvousetmilionovým rozpočtem prostě slabota.

Elitní víkendovou pětku spokojeně uzavírá Medvěd na koksu. Utržil dalších 6 milionů a dohromady už má 51 mega z Ameriky a 65 z celého světa. Tohle se studiu Universal povedlo. Na šesté pozici Jesus Revolution, křesťanský hit, který v žebříčku drží už třetím týdnem. Za víkend se prodaly vstupenky za dalších 5 milionů a celkem už je v kasičce 39 mega. A jen o pár tisíc dolarů míň utržila novinka Champions, kde Woody Harrelson koučuje basketbalisty s mentálním postižením. Mezinárodně se zatím povedlo utržit dalších zhruba 800 tisíc, dohromady je tedy utrženo skoro 6 milionů.

Je to neskutečné, ale i ve 13. týdnu od premiéry se v top desítce stále drží Avatar: The Way of Water. Tento víkend dosáhl na 8. příčku žebříčku návštěvnosti. Hodilo to téměř 3 miliony v USA a více než 4 miliony ve zbytku světa. Dohromady to dělá skoro 675 milionů v USA a 1,62 miliardy z ostatních zemí. V součtu 2,29 miliardy. Na severoamerickém trhu se tak po dlouhé době konečně podařilo překonat tržby Titanicu (674,2 milionu) a pokud příjmy ještě chvíli vydrží, tak se snad už příští víkend povede překonat Avengers: Infinity War a jejich 678 milionů. Pak už asi jakékoliv navyšování rekordů skončí, protože do kinosálů se v březnu nahrne hned několik nových velkých premiér a závěrem měsíce bude druhý Avatar uvedený na domácí video.

Kocour v botách: Poslední přání se dál statečně rve o každý dolar. Promítá se 12 týdnů, tento víkend na svůj účet připsal 1,6 milionu z USA a 3,5 milionu z ostatních trhů. To znamená dohromady už 179 mega z USA a 461 celosvětově. V polovině března přijde ještě premiéra v Japonsku a není tak vůbec vyloučeno, že při konečném sčítání snímek v pokladnách pokoří daleko ambicióznějšího Ant-Mana a Was: Quantumanii. Jak se dalo předpokládat, druhý animák žebříčku, Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Swordsmith Village, je pouze pro skalní příznivce animé. Tržby poklesly od premiéry o 83% a tentokrát diváci za vstupenky utratili v Severní Americe jen 1,7 milionu a příští týden už film z elitní desítky jednoznačně vypadne. Má nicméně na účtu 14 milionů z USA, což je slušné přilepšení k tržbám v domácím Japonsku kde se dosud utržilo 25 milionů.

Tento víkend se budou předávat Oscary. Kdo dokázal vyždímat nejvíc z jejich nominace? V přiložené tabulce můžete vidět, že nejvyšší tržby po oznámení nominací zaznamenal Avatar 2, ale ten by je měl stejně velké i bez nominace, takže toho nechme stranou. Nejlíp nominaci zužitkovalo malé konverzační drama Women Talking, kde se zájem zvedl masivně. Celkem 77% veškerých tržeb (4 miliony) v Severní Americe pochází z období PO nominaci. Na tom je patrné, že pro menší projekty stále mohou být Oscary extrémně prospěšné.

U filmů jako Tár, Víly z Inisherinu, Trojúhelník smutku nebo Fabelmanovi nějaký ten „boost“ spolu s nominací přišel, ale viditelně nijak rozdílový. Širší spektrum diváků nejevilo o snímky zájem předtím ani potom. Jako druhého „vítěze“ oscarové sezony tak můžeme v kinech označit indie žánrovou jízdu Všechno, všude, najednou, která měla původně premiéru už loni v březnu! Od té doby snímek stačil kina dávno opustit a byl uvedený na domácím videu. Přesto když se teď spolu s Oscary do kin vrátil, tak diváci v pokladnách nechali dalších 3,5 milionu dolarů, což je pro nízkonákladový projekt (dle odhadů rozpočet 15-25 milionů) a maličké studio A24 luxusní přilepšení. Dnes v noci budou ohlášeni oscaroví vítězové a v příštím týdnu uvidíme, zda sošky vítězům přinesou další kasovní posílení.

Příští týden bude hlavním tahákem mezi novinkami Shazam! Hněv bohů.

Titulní foto: Vřískot 6

Zdroje: The Numbers, Exhibitor Relations Co., Luiz Fernando, Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest