Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek

Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 8 obrázků
Mezi novinkami bodoval Medvěd na koksu. Avatar 2 se o krok přiblížil k dalšímu milníku.

Marvel odložil premiéru The Marvels, údajně kvůli tomu, aby bylo dost času na poctivé dokončení triků. Zároveň si není těžké představit, že Disney vysokorozpočtovou novinku odkládá proto, aby bylo dost času předejít průšvihu, do jakého se dostal Ant-Man a Wasp: Quantumania.

Snímek při svém druhém víkendu promítání utržil v USA pouze 32 milionů, což nejde označit jinak, než jako mizérii. Na největším světovém trhu snímek oproti premiéře propadl o skoro 70%, což je víc, než kterákoliv předchozí marvelovka. Dosud největší propady měly snímky Eternals (61%), Ant-Man 2 (62%), Spider-Man: Homecoming (62%), Black Panther 2 (63%), Doctor Strange 2 (67%), Spider-Man: Bez domova (67%), Thor 4 (68%) a Black Widow (68%).

Když se na výčet podíváte blíž, tak Black Widow se může vymlouvat na to, že šla souběžně s biografy také na domácí video a většina ostatních snímků při prvním víkendu utržila tak veliké sumy, že propad byl skoro nevyhnutelný. Eternals se promítali ještě v době, kdy chování diváků ovlivňovala pandemie a po dlouhé době to byla marvelovka, kde zcela chyběly známé postavy. Ant-Man 2 byl oproti aktuální trojce alespoň výrazně levnější. Quantumania žádnou výmluvu na svoji obranu nemá. Studio přecenilo zájem o Ant-Mana, nezvládlo reklamní kampaň, nenatočilo dostatečně dobrý snímek, případně platí všechny tři důvody.

Celkově pak můžeme vidět, že k těm největším propadům u marvelovek dochází především v posledních letech, což signalizuje, že při premiéře přijdou skalní fandové a dost lidí do kin dostane silná reklama. Ve druhém týdnu už návštěvnost závisí hlavně na pozitivních diváckých ohlasech a setrvalém zájmu širšího publika o další a další příběhy ze světa Avengers. A přinejmenším jedno z toho zjevně chybí. To dál podporuje názor, že Marvel do budoucna bude muset něco zásadním způsobem změnit, protože vynakládání obřích rozpočtů na jednotlivé snímky přestane dávat ekonomický smysl.

Celkem v USA zatím Quantumania utržila 167 milionů. Mezinárodní trhy si vedou jen o chloupek lépe. Tento víkend přidaly 46 milionů a celkem je mimo Spojené státy utrženo 196 mega. Úhrn tedy dělá 363 milionu. Aktuální analytické odhady čekají, že snímek nakonec celosvětově utrží 470-540 milionů. Kdyby to tak skutečně bylo, tak by Ant-Man 3 skončil mezi sedmičkou komerčně nejslabších marvelovek. V té dosud figurovaly pouze filmy z pandemického období, nebo z marvelovských začátků, kdy ještě značka neměla vybudované silné jméno a rozpočty jednotlivých snímků byly výrazně nižší.

Můžeme odhadovat, že aby se Ant-Man 3 zaplatil přímo v kinech, potřebuje utržit alespoň 600 milionů, lépe 650-700 milionů. To se zjevně nestane. Film se se zpožděním nakonec zaplatí díky domácímu videu a prodeji doplňkových předmětů, ale ještě jednou si pojďme říct, že pro nákladnou marvelovskou značku je podobný výsledek ostudou a pro vnější pozorovatele jasným signálem, že Disney bude chtít nelichotivý trend nějak korigovat. Vynakládat obří prostředky, abyste s vynaložením obřího úsilí skončili s odřenýma ušima na svém, to není smysluplný obchodní model.

Na druhém místě je Medvěd na koksu. Bláznivá komedie má pozitivní recenze a ujetou premisu, takže diváci do kina chodí. Za první víkend se podařilo utržit zatím 23 milionů v USA a 5 milionů ve zbytku světa. Natáčení stálo rozumných 35 milionů, takže by studio Universal mělo mít v rukou po úspěchu lednové M3GAN další malý hit. Třetím nejnavštěvovanějším snímkem víkendu je Jesus Revolution. Nechtějte, abych vám o filmu řekl cokoliv bližšího, v životě jsem o něm neslyšel. A jakmile vypadne z tabulek návštěvnosti, tak se nad ním zavře voda. Tohle je prostě další z řady křesťanských agitek, na které v USA chodí křesťané. Tržba činila přes 15 milionů

Na čtvrté pozici se pořád ještě drží Avatar: The Way of Water. Historický megahit přidal v Severní Americe na svůj účet dalších téměř 5 milionů a na ostatních světových trzích v součtu více než 9 milionů. Po 11 týdnech promítání se tedy Avatar 2 chlubí v USA součtem 665 milionů, mezinárodně částkou 1,6 miliardy a celosvětově to dělá 2,267 miliardy. V historických žebříčcích už snímek bude stoupat jen na americké scéně. Celosvětově je třetí a na druhé Avengers: Endgame mu chybí přes půl miliardy, což už se utržit nepodaří. V historickém žebříčku Severní Ameriky je Avatar 2 na 9. příčce a na osmý Titanic už mu chybí jen zhruba 12 milionů. Takže až se budeme tržbami probírat příští víkend, Titanic už by mohl být pokořený. A další příčka (Avengers: Infinity War s částkou 678 milionů) bude zřejmě dosažená do dvou týdnů Celkem se dle posledních odhadů může The Way of Water v USA vyšplhat až na 690 milionů, celosvětově až na 2,33 miliardy.

Elitní pětku uzavírá nezastavitelný Kocour v botách 2. Ten dál drží divácký zájem. Poklesl oproti předchozímu víkendu jen o 23% a utržil v USA další 4 miliony. Mezinárodně dalších 7. Celkem to máme 173 milionů v USA, 442 milionů z celého světa. Stále se čeká na premiéru v Japonsku a animovaný hit i díky ní nakonec mohl přeskočit přes půl miliardy. Na šesté příčce je Bez kalhot: Poslední tanec. Aktuální tržba: Necelé 2 miliony. Tržby celkem: 22 milionů v Americe, téměř 47 milionů z celého světa. Nic, co by stálo za větší pozornost.

M. Night Shyamalan spolu s Někdo klepe na dveře nevydělává zázračně, ale přece. Tento víkend se podobně jako Bez kalhot může pochlubit necelými 2 miliony a v úhrnu to dělá skoro 34 mega ze zámoří a 52 z celého světa. Oproti „Kalhotám“ byl rozumnější rozpočet, takže můžeme tržby hodnotit pozitivně. V žebříčku se také stále drží ryze americká fotbalová záležitost, 80 for Brady. Tento víkend to má také lehce pod 2 miliony a celkem za 36 mega. Zajímavější je snímek Nezvěstná, který konečně zamířil také mimo Spojené státy. V těch utržil další 1 milion a celkem už 31 milionů. Z dalších zemí, kde se konečně začalo také promítat, si nízkorozpočtový thriller může s chutí připsat dalších 5 milionů. Celkových 36 milionů je při nízkých nákladech super výsledek.

Top desítku uzavírá Muž jménem Otto. Tom Hanks se zmohl na dalších 850 tisíc a dohromady už film dokázal překonat stomilionovou laťku: Přesněji řečeno je utrženo 103 milionů. A to je skvělá zpráva pro středně drahé filmy středního proudu pro dospělé publikum. Z top desítky těsně vypadla obnovená premiéra Titanicu. Ta už rychle ztrácí kinosály. Utržila za víkend jen 680 tisíc dolarů a celkově obnovená premiéra utržila celosvětově 53 milionů. Vyjížďka pomalu končí a příští týden nejspíš bude po všem.

Příští víkend bude velkou novinkou Creed III, tudíž můžeme doufat, že čísla v pokladnách budou znovu zajímavá.

Titulní foto: Ant-Man a Wasp: Quantumania

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando, ERC Box Office

Galerie: 9

Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu Box Office: Ant-Man 3 zaznamenal největší divácký pokles ze všech marvelovek | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest