Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania

Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 11 obrázků
Avatar 2 už je třetím finančně nejúspěšnějším filmem historie a finančně nejúspěšnějším filmem v Česku.

Po několika týdnech, během kterých byl největším filmem v nabídce kin stále ještě dojíždějící Avatar 2, přišel konečně do ringu další výrazný zápasník. O diváckou pozornost se ucházel Ant-Man a Wasp: Quantumania. Nakonec z toho bylo na největším trhu v USA za víkend 104 milionů a za celý prodloužený sváteční víkend 118 milionů. Celosvětově Ant-Man 3 (i s americkým svátečním pondělím) utržil 239 milionů.

Start to není vyloženě mizerný. Snímek si vede v USA lépe než jednička (57 milionů za první víkend) a dvojka (76). Na mezinárodních trzích to je smutnější. Novinka si vede pouze o 13% lépe než první díl trilogie a o 27% hůř než ten druhý. Na vině je především Čína a celá pacifická Asie, kde se dlouhodobě příliš nedaří hollywoodským filmům se silným sci-fi nádechem. Dále můžeme nižší zájem svést na menší sílu značky – Ant-Man nikdy nebyl tak oblíbený, jako třeba Iron Man nebo Spider-Man. A nepomohly rozhodně ani slabé recenze, které si snímek odnáší.

Teď bude záležet především na tom, zda se návštěvnost v nadcházejícím týdnu sesype jako domeček z karet anebo budou diváci o snímek projevovat konstantní zájem. Uvádí se, že natáčení stálo 200 milionů dolarů a propagační náklady v žádném případně nebyly nižší než stomilionové. Pokud se má snímek zaplatit už v kinech, musí utržit alespoň 600 milionů dolarů. A kdyby se na takové částce zastavil a dál ji nepřekonával, tak je to pořád problém. Protože zhruba 600 milionů dokázal utržit i Ant-Man 2, který měl výrazně nižší náklady a nenavazoval na Avengers: Endgame, jeden z nejúspěšnějších filmů vůbec. K tomu všemu je Quantumania prezentována jako velkolepý začátek nové marvelovské etapy a seznámení s dalším velkým záporákem. Tenhle film by zkrátka v ideálním případě měl vykazovat podstatně lepší výsledky. Studio Disney už před premiérou hovořilo o tom, že si na další marvelovky blíže posvítí. Jestli Ant-Man neuspěje, bude dohled o to přísnější.

Na druhé příčce žebříčku je Avatar: The Way of Water. Za víkend v USA utržil 6 milionů, za celé sváteční období dokonce přes 7 milionů. Mezinárodně film ve svém desátém týdnu promítání přidává dalších skoro 11 milionů. To znamená celkem 658 milionů v USA a 2,24 miliardy celosvětově. Na globálním poli The Way of Water čerstvě překonává Titanici a definitivně jej vytlačuje ze třetí příčky žebříčku nejúspěšnějších filmů všech dob. Doma ve Spojených státech úhrn 658 milionů stačí v tuto chvíli na historicky 9. příčku, z níž Avatar 2 sesadil Jurský svět. Titanic na 8. příčce zase o kousek ujel, ale jeho tempo zpomaluje výrazně rychleji, než to Avatarovo. Podle současných odhadů by nakonec měl Avatar: The Way of Water staršího konkurenta spolehlivě překonat, i když to může trvat ještě třeba dva týdny.

A jen tak pro zajímavost, The Way of Water je na vrcholu žebříčku filmů s nejvyššími tržbami v Bulharsku, Estonsku, Francii, Kambodže, Kolumbii, Libanonu, Litvě, Lotyšsku Maďarsku, Mongolsku, Německu, Norsku, Novém Zélandu, Portoriku, Portugalsku, Rakousku, Rumunsku, Slovensku, Slovinsku, Spojených arabských emirátech a Turecku. A do výběru patří také Česká republika. Snímek u nás utržil (podle posledních dat) 273 milionů korun. Do té doby byla rekordmanem Bohemian Rhapsody (266 milionů). Avatar 2 za to vděčí dražším vstupenkám na 3D a další prémiová představení. V počtu prodaných lístků jsou na tom tom lépe ještě čtyři další filmy: Bohemian Rhapsody (1,83 milionu vstupenek), Ženy v běhu (1,54 milionu), Avatar 1 (1,43 milionu) a Kolja (1,34 milionu). Avatar: The Way of Water zatím hlásí 1,33 milionu prodaných vstupenek.

Pakliže započítáváme celé čtyřdenní svátky, kdy Američané mají volno, patří třetí příčka tabulky Kocourovi v botách 2. Snímek utržil dalších skoro 7 milionů dolarů a oproti minulému víkendu zaznamenal pokles pouze v jednotkách procent! Globálně už se snímek může pochlubit krásnými 423 miliony. Kocour čerstvě sesadil Zpívej 2 z pozice druhého nejúspěšnějšího animáku od začátku pandemie.

Další příčka náleží Bez kalhot: Poslednímu tanci. Závěr trilogie sice výrazně přidal počet kin kde se promítá, zázraky pro tržby to ale neudělalo. Za čtyři dny v USA je utrženo 6 milionů dolarů, což znamená 4. místo svátečního víkendu. V úhrnu má Magic Mike 3 z USA 19 milionů, globálně 38. Film by částku potřeboval ideálně tak ztrojnásobit, aby šlo hovořit o úspěšné investici – natáčení stálo 45 milionů. Thriller Někdo klepe na dveře pomaličku vyklízí pozice. Za prodloužený víkend si připsal skoro 4,5 milionu, z Ameriky už má skoro 31 mega, z celého světa 48. Rozpočet byl dvacetimilionový, takže teď už se vydělává na splacení propagačních nákladů a za pár týdnů bude novina M. Night Shyamalana spolehlivě v plusu. Pořád se chodí i na 80 for Brady. Nově plus 4,2 milionu, celkem 33 milionů. Od takhle druhořadého projektu to asi čekal málokdo, takže palec nahoru.

Pak je tu na sedmé příčce konečně obnovená premiéra Titanicu. Kdo chtěl film znovu vidět na velkém plátně, přišel minulý týden. Teď už návštěvnost o více než 60% poklesla a snímek si za prodloužený víkend připisuje jen 2,7 milionu. To znamená necelých 13 milionů z USA a ještě dalších celkem skoro 36 milionů z mezinárodních trhů. To znamená, že obnovená premiéra 25 let starého snímku utržila v úhrnu dalších 48 milionů! Něco stála moderní obrazová úprava a marketing, ale pořád se bavíme o znovuuvedení starého filmu – tohle je jednoduše bezplatná tiskárna na peníze. Jak už bylo řečeno výše, s globální sumou 2,24 miliardy Titanic právě těsně prohrál zápas o třetí příčku historického kasovního žebříčku s Avatarem 2. V USA s 672 miliony Titanic ještě drobný náskok před The Way of Water drží, ale nejpozději do dvou týdnů by měl prohrát i tenhle závod. Teď už pravděpodobně Titanic v historických tabulkách bude jen klesat – výrazně silnější obnovené premiéry se v budoucnu dočkáme jen stěží.

Teprve na osmém místě je druhá novinka týdne, detektivka Marlowe s Liamem Neesonem v hlavní roli. Za prodloužený víkend snímek utržil jen 2,2 milionu, takže nezbývá než se ptát, zda si Neesonovy filmy vedou dobře na domácím videu, protože posledních několik kusů v kinech rozhodě žádnou hitparádu nepředvádí. Film se promítá dokonce už od středy, což jeho tržby zaokrouhluje na 3 miliony, ale to pořád není moc. Neesonovy kriminálky obvykle potřebují k natáčení nižší desítky milionů dolarů, takže aby se Marlowe zaplatil už v kinech, tak by musel utržit přinejmenším 50-60 milionů dolarů. A to se nepovede, na takovou metu nedosáhly ani předchozí Liamovy pokusy. Tak že by opravdu severoirský rodák tolik táhl na DVD a VOD?

Na deváté příčce se ještě drží Nezvěstná (Missing) – nově utržila 2 miliony, celosvětově už 30. Náklady byly minimální, úspěch je na světě. Desítku uzavírá Muž jménem Otto, který si připsal další skoro 2 miliony. Globální úhrn za pár dní (spíš hodin) překročí kulatých sto milionů a Tomu Hanksovi tak zvoní u dveří půlka Hollywoodu, zda by si náhodou hlavní roli nechtěl střihnout i v jejich hořkosladké vztahové komedii. Z desítky těsně vypadla M3GAN. Přidala další 1,5 milionu a globálně se může pochlubit 170 mega. Chucky může jen tiše závidět, protože zabijácká loutka numero uno je teď prostě M3GAN.

Americký víkend můžeme zakončit s novinkou Winnie the Pooh: Blood and Honey, hororovou verzí Medvídka Pú. Nízkonákladový snímek se promítal v pár stovkách kin a globálně už dokázal utržit 2,5 milionu, což je pro produkci důvodem k obřím oslavám – komediální vyvražďovačku se údajně povedlo natočit za méně než 100 tisíc.

Začali jsme Ant-Manem 3, který Hollywoodu konečně pomohl proniknout mezi top 3 nejúspěšnější novinky letošního roku. První dvě pozice ale stále okupuje Čína. Full River Red utržila při pátém víkendu promítání 9 milionů a celkem má už 645 mega. Země na scestí 2 po stejně dlouhé době promítání utržila za víkend dokonce 12 milionů a celkem se pyšní částkou 566 milionů. Čínská nadvláda tak bude trvat ještě hezkých pár týdnů.

Příští týden se vody pokusí rozčeřit Medvěd na koksu. Konečně se tak ukáže, zda je zvýšený zájem o tenhle projekt jen internetová legrace, anebo lidi do kina opravdu přijdou.

Titulní foto: Ant-Man a Wasp: Quantumania

Zdroje: Deadline I, II, Box Office Mojo, Exhibitor Relations, Luiz Fernando

Galerie: 12

Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu Box Office: Pokladnám kin vévodí marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest