Pirátský nejstahovanějším filmem roku 2022 byl Spider-Man: Bez domova

Pirátský nejstahovanějším filmem roku 2022 byl Spider-Man: Bez domova | Fandíme filmu
Marvel Studios
Nejen legální, ale i nelegální diváci touží hlavně po velkofilmech. Na dlouhém promítání filmů výhradně v kinech zřejmě pořád záleží.

Žebříček filmů, které v kalendářním roce 2022 utržily v v pokladnách kin se dá dohledat. Existují i určité odhady toho, které filmy měly nejvyšší sledovanost na legálních streamovacích službách nebo v online prodejnách, jaké provozují například Google či Apple. Ale které filmy byly loni nejsledovanější v šedé zóně, v rámi pirátského stahování?

Magazín Variety sestavil top desítku na základě dat společnosti Muso, která sledovala aktivitu na torrentech, ilegálních streamech, webových úložištích i dalších zdrojích. Neznáme konkrétní počty stažení nebo nějakou jinou přesnější statistku. Pouze pořadí deseti nejsledovanějších titulů roku:

  1. Spider-Man: Bez domova (Spider-Man: No Way Home)
  2. The Batman
  3. Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (Doctor Strange in the Multiverse of Madness)
  4. Thor: Láska jako hrom (Thor: Love and Thunder)
  5. Black Adam
  6. Uncharted
  7. Eternals
  8. Top Gun: Maverick
  9. Jurský svět: Nadvláda (Jurassic World: Dominion)
  10. Encanto

Hodně odskočený byl Spider-Man, který podle Muso tvořil asi čtvrtinu všech nelegálních stažení, k nimž v rámi top desítky došlo. Pak následoval výrazný odskok a zbylé snímky už mezi sebou měly podstatně menší rozestupy, takže je klidně možné, že kdyby kupříkladu některé z uvedených snímků měly premiéru o několik týdnů dříve, pořadím žebříčku to mohlo jemně zamíchat. Nějaký vliv bude mít určitě už samotná skutečnost, že Spider-Man: Bez domova je film z roku 2021 a The Batman vyšel už v březnu.

Zároveň se zdá, že na aktuální složení tabulky mohlo vliv také to, jak dlouho se daný film promítal exkluzivně v kinech. Kupříkladu pátý Black Adam byl oficiálně distribuovaný online už 32 dní od premiéry v kinech. Zato osmý Top Gun: Maverick byl k vidění výhradně v kinech plných 88 dní. Top Gun byl přitom v dobré kvalitě pirátům v roce 2022 dostupný o několik měsíců déle než Black Adam. Vlivy mohou být různé, avšak nelze vyloučit možnost, že by si někteří diváci Top Gun zpirátili rádi, ale protože dlouho nebyly na internetu dostupné kvalitní kopie, tak čekání vzdali a šli do kina.

Podle Muso je poměrně běžné, že počet pirátských stažení raketově narůstá v okamžiku, kdy se kvalitní verze filmu dostane online. Občas ale silný divácký zájem může slabý zážitek z nekvalitních pirátských kopií překonat. Kupříkladu Avatar: The Way of Water ještě hezkých pár týdnů do legální domácí distribuce nezamíří, a tak mezi piráty kolují pouze nekvalitní kopie pořízené natáčením plátna v kině. Přesto je o snímek takový zájem, že ani slabá kvalita řadu pirátů neodradila a Avatar: The Way of Water se podle Muso stal třetím nejstahovanějším filmem závěrečného čtvrtletí roku 2022. A to přesto, že k premiéře došlo jen tři týdny před koncem roku. Druhým nejstahovanějším filmem čtvrtého kvartálu byl Black Panther: Wakanda nechť žije, který loni také byl na pirátských serverech dostupný pouze v podobě nekvalitních kino bootlegů.

Dalším zajímavý postřeh společnosti Muso naznačuje, že diváci nemají problém sledovat na internetu obsah legálně...pokud za to nemusejí zaplatit příliš. Jedním z důvodů, proč byla u Spider-Mana vyšší míra pirátství než u jiných filmů je podle Muso ten, že společnost Sony, která jej distribuuje, neumístila film v nějaké krátké době na žádnou široce rozšířenou streamovací službu, jako jsou Netflix, HBO Max nebo Disney+. A přeci jen, platit několik stovek za jeden jediný film nebo klidně i poloviční částku za měsíc neomezeného streamování široké nabídky filmů a seriálů, to je pro velkou část spotřebitelů podstatný rozdíl.

Závěrem zbývá říct snad už jen to, že mezi pirátsky nejatraktivnějšími tituly jsou u pirátů trikové velkofilmy, potažmo filmy s drahou reklamní kampaní, o jejichž existenci vědí úplně všichni. Nabízí se otázka, zda publikum prostě chce sledovat především trikové velkofilmy, anebo sleduje zkrátka to, co mu studia v marketingu nejvíc strkají pod nos…

Titulní foto: Spider-Man: Bez domova

Zdroj: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest