Avatar: Režisér Cameron má plán pro šestku a sedmičku

Avatar: Režisér Cameron má plán pro šestku a sedmičku | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit další 3 obrázky
Sága Avatar už aktuální dvojku chystala roky, avšak ambiciózní Cameron hledí kupředu.

Producent Jon Landau oznámil, že 23. listopadu byl definitivně dokončený Avatar: The Way of Water. Cesta k němu byla přitom dlouhá. Režisér James Cameron v rozhovoru pro The Hollywood Reporter připustil, že když společnost 20th Century Fox oznámila prapůvodně premiéru na na prosinec 2014, tak on osobně vůbec nepočítal s tím, že by takový termín přicházel v úvahu. Jasně se se studiem domluvil, že „až to bude, tak to bude“ a nehodlal se trefovat do žádných plánů, ať už si propagační oddělení hlásalo, co chtělo.

Cameron se projektem reálně začal zabývat teprve v roce 2012. Jak jsme již rozebírali, první verze scénáře se zcela škrtla. V roce 2013 se dal dohromady tým scenáristů. Ti od Camerona dostali 800 stránek poznámek, kde režisér popsal mimozemský svět Pandory a jeho fungování. Když se všichni s materiálem seznámili, tak se rozvrhly chystané příběhy (nakonec čtyři, namísto původně plánovaných dvou) a začaly se reálně psát scénáře. Vlastní natáčení začalo teprve v roce 2017.

Natáčení scén s počítačem vytvořenými figurami trvalo 16 měsíců (točilo se hned pro několik různých filmů). Když dorazila v roce 2019 covidová pandemie, byla dokončená teprve část natáčení s lidskými postavami (tedy těmi „netrikovými“) a nějakou dobu trvalo, než se podařilo novozélandské úřady přesvědčit, aby filmaře po splnění bezpečnostních podmínek pustily zpátky do země. V tom samém roce také studio Fox odkoupil Disney, avšak z toho žádné problémy nevzešly. Cameron několik let předtím s Disneym málem natočil už prvního Avatara, takže studio bylo spokojené, že má vytouženou značku konečně ve svojí stáji a nechalo Jamese na pokoji.

Cameron se smíchem dodal, že to se může rychle změnit, pokud film nevydělá dost peněz. Předpokládá, že se během covidu kinotrh nenávratně zmenšil o zhruba dvacet procent. The Way of Water podle The Hollywood Reporteru stála zhruba 350 milionů dolarů, což by znamenalo, že snímek musí utržit asi miliardu, abychom mohli hovořit o tom, že se zaplatí. Cameron říká, že přípravy Avatara 3 jsou už v tak výrazně pokročilé fázi, že už na projektu Disney utratil asi 100 milionů. James se proto domnívá, že třetí díl bude dokončený téměř jistě. Dvojka by musela v pokladnách dopadnout opravdu katastroficky, aby Disney stomilionovou investici do trojky škrtl a rozhodl se, že ekonomicky výhodnější bude na pokračování zapomenout.

V tuhle chvíli je nicméně nepravděpodobné, že by Avatar: The Way of Water opravdu zásadně pohořel. Podle aktuálních hollywoodských prognóz má film utržit jen za první víkend v USA 150-200 milionů dolarů. Je to po další pauze první americký film, který bude uvedený v Číně. Žádný jiný akční velkofilm nebude nasazený do kin několik dalších týdnů. Hojně se bude promítat ve dražším 3D. „Dvojka“ tak prakticky s jistotou utrží celosvětově přinejmenším 800 milionů dolarů a „trojka“ nás nemine.

Co bude dál záleží podle Camerona čistě na diváckém zájmu. Scénáře pro čtyřku a pětku jsou napsané a výtvarné podklady připravené. Čtyřka už má dokonce i natočený začátek (bylo potřeba jej připravit s předstihem, než dětští herci zestárnou). James ale není žádný troškař, takže otevřeně hovoří o tom, že když o to budou diváci stát, vzniknou také Avatar 6 a 7. Plán prý existuje. Akorát už v budoucnu sérii nebude točit sám Cameron. Brzy bude starší pán, domnívá se, že do konce kariéry natočí tak pět, až šest filmů a ještě by rád natočil něco jiného, než jen Avatary. Bude tak podle svých slov muset vycvičit nějakého svého nástupce, protože proces natáčení modrých filmů je extrémně specifický a ani ti nejlepší režiséři by prý bez jeho vedení nevěděli, jak na to. A pokud k tomu jednou technologie dospěje, mohou ze světa Avatara jednou vznikat i seriály...

„Železný Jim“ prostě není žádný skromný troškař. Zhruba za dva týdny se dozvíme, zda si své sebevědomí stále může dovolit…

Rodina Jakea Neytiri si dlouho žila idylickým životem, dokud se na Pandoru ze Země nevrátila těžební společnost RDA. To rodinu donutí přesídlit na mořské útesy za klanem Metkayina, kde doufají, že naleznou bezpečné útočiště. Zároveň už ale nejsou v prostředí, které by dobře znali (v pralese). Čeká na ně značný šok a to jak kulturně, tak z praktického hlediska přizpůsobení se úplně novým životním podmínkám.

V hlavních rolích se představí Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, CCH Pounder, Matt Gerald, Joel David Moore, Oona Chaplin, Cliff Curtis, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Bliss, Bailey Bass, Filip Geljo, Duane Evans, Jacks Champion a Kate Winslet. Režíruje James Cameron. Datum české premiéry je stanoveno na 15. prosince 2022.

Foto: 20th Century Studios / Disney

Zdroje: Jon Landau, The Hollywood Reporter I, II

Galerie: 4

Avatar: Režisér Cameron má plán pro šestku a sedmičku | Fandíme filmu Avatar: Režisér Cameron má plán pro šestku a sedmičku | Fandíme filmu Avatar: Režisér Cameron má plán pro šestku a sedmičku | Fandíme filmu Avatar: Režisér Cameron má plán pro šestku a sedmičku | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest