Avatar: Čtyřka už se točí, technické zpracování vyvolává nadšení i rozpaky

Avatar: Čtyřka už se točí, technické zpracování vyvolává nadšení i rozpaky | Fandíme filmu
20th Century Studios / Disney
Zobrazit další 4 obrázky
Diváci oslavují návrat 3D, ale novátorská vysoká snímková frekvence stále nepřesvědčila. Avatar 2 se blíže představuje.

Další snímek, který Disney prezentoval na svojí velké výstavě D23, je Avatar: The Way Of Water. Režisér James Cameron se připojil přes satelit, protože má plné ruce práce. Dohlíží na postprodukci druhého Avatara, ten třetí se stále ještě točí a natáčení toho čtvrtého oficiálně začalo. V minulosti už se točily některé scény s dětskými herci, aby byly dokončeny dřív, než mladí zestárnou. Následně ale ve čtvrtém filmu čas vyprávění poskočí kupředu, a tak bylo možné se zbytkem natáčení ještě počkat. Jeho čas teď nadešel.

Velkým tématem na D23 bylo technické provedení. Ukázky, které se divákům v sále promítaly, byly ve 3D a ve vyšší snímkové frekvenci (podrobnosti jsme rozebírali ve starším článku). Jak technologické zpracování na diváky působí? Třidéčko má ohlasy perfektní. Všichni se shodují, že byli ohromeni a okamžitě vtaženi do mimozemského světa. Horší už jsou ohlasy na vyšší snímkovou frekvenci (HFR). Z reportáží není zcela zřejmé, zda ve 48 snímcích za vteřinu byla promítána veškerá stopáž, anebo se snímková frekvence dynamicky zvyšuje a snižuje podle potřeby, tak jak bylo nedávno avizováno. Nicméně největší pochvalou pro technologii jsou komentáře ve stylu - „asi to nebylo tak hrozné, jako při použití ve starších filmech“.

Jinak sice novináři připouštějí, že občas technologie působí fajn (při scénách z přírody prý máte pocit, jako byste koukali někam do akvária), ale jindy obraz vypadá divně, nezvykle a efekt vyšší snímkové frekvence je rušivý. Stále se objevují přirovnání k lacinému televiznímu vysílání, jak byly filmy s vyšší snímkovou frekvencí kritizovány v minulosti. Vnímání HFR zřejmě stále bude značně individuální, jakmile ale nezanedbatelná část sledujících hovoří o tom, že efekt na sebe neustále poutá vaši pozornost, tak rozhodně nejde o technologii pro masové nasazení. Lze ale předpokládat, že film bude k vidění i ve standardním provedení.

Vedle technologického zpracování reportéři komentovali i to, co v předkládaných záběrech viděli. Dohromady jim Disney nabídl asi 12 minut z filmu, šest kratších scén. Ohlasy v sále prý nebyly úplně nadšené, nicméně to mohlo být dané technologií HFR, popřípadě tím, že některé předváděné scény byly dialogové a pro zatím pro ně nemáme žádný kontext.

V jednom klipu rodina Jakea (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldana) navštíví kmen Na’viů, co sídlí na mořském pobřeží. Vodní Na’viové se od pozemních liší, když mají ocasy a ruce uzpůsobené k plavání.

V další sekvenci avataří děcka posedávají v laboratoři, kde je v nádrži nehybný avatar (uměle vytvořené tělo Na’vie), kterého používala v prvním filmu dnes již zesnulá doktorka Grace Augustine (Sigourney Weaver). Na místě je také Kiri, náctiletá adoptivní dcera Jakea a Neytiri, kterou taktéž hraje Sigourney Weaver. Zatím není zřejmé, zda je mladá Na’vi s doktorkou Augustine nějak propojená, nicméně děti se spolu ve scéně otevřeně baví o tom, že není zřejmé, kdo je otcem Kiri.

Třetí promítaná sekvence se odehrává za deštivé noci v džungli a představila nového Quaritche (Stephen Lang), který je teď po svojí smrti hybridem člověka a avatara, kterého vyrobila RDA - společnost jež vede invazi na Pandoru. Dojde k souboji s Na’vi, scéna je hodně násilná.

Ve čtvrté scéně se Jake a Neytiri nemohou shodnout na tom, zda zůstat ve svém dosavadním sídlišti, anebo se přestěhovat do bezpečí. V páté scéně jsou oba dva ve vesnici přímořských Na’vi, ale ti z přítomnosti cizáků nejsou vůbec nadšení. V úplně závěrečné scéně se suchozemští Na’vi učí jezdit na podmořských tvorech.

Dole v galerii si můžete prohlédnout nový artwork a fotky z D23, které byly oficiálně zveřejněny.

Rodina Jakea Neytiri si dlouho žila idylickým životem, dokud se na Pandoru ze Země nevrátila těžební společnost RDA. To rodinu donutí přesídlit na mořské útesy za klanem Metkayina, kde doufají, že naleznou bezpečné útočiště. Zároveň už ale nejsou v prostředí, které by dobře znali (v pralese). Čeká na ně značný šok a to jak kulturně, tak z praktického hlediska přizpůsobení se úplně novým životním podmínkám.

V hlavních rolích se představí Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, CCH Pounder, Matt Gerald, Joel David Moore, Oona Chaplin, Cliff Curtis, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Bliss, Bailey Bass, Filip Geljo, Duane Evans, Jacks Champion a Kate Winslet. Režíruje James Cameron. Datum české premiéry je stanoveno na 15. prosince 2022.

Podklady a foto: Disney, D23

Galerie: 5

Avatar: Čtyřka už se točí, technické zpracování vyvolává nadšení i rozpaky | Fandíme filmu Avatar: Čtyřka už se točí, technické zpracování vyvolává nadšení i rozpaky | Fandíme filmu Avatar: Čtyřka už se točí, technické zpracování vyvolává nadšení i rozpaky | Fandíme filmu Avatar: Čtyřka už se točí, technické zpracování vyvolává nadšení i rozpaky | Fandíme filmu Avatar: Čtyřka už se točí, technické zpracování vyvolává nadšení i rozpaky | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest